21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Alanya'ya Fahri Konsolosluk açıldı

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, "PKK terör örgütüdür ve Türkiye'yi bu terör örgütü ile mücadelesinde sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde Özel Can Hastanesi içinde Danimarka Fahri Konsolosluğu açıldı.

Konsolosluk açılışı Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ve Alanya İlçe Emniyet Müdür Turgay Çalışkan tarafından gerçekleştirildi.

Daha sonra konsolosluk binasında inceleme yapan Büyükelçi Jesper Vahr ve beraberindekiler, daha sonra Grand Kaptan Otel'de düzenlenen kokteyle katıldı. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, İlçe Emniyet Müdür Turgay çalışkan, belde belediye başkanları, işadamları, turizmciler ve çok sayıda Danimarkalı konuğun katıldığı kokteylde, Danimarka'nın Alanya Fahri Konsolosu olarak atanan Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Özel Can Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Atalay'a fahri konsolosluk beratı verildi.

Burada konuşan Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, terörle mücadele konusunda Türkiye'yi sonuna kadar destekledikleri mesajını verdi. Alanya'ya ilk kez eşi ile birlikte 20 yıl önce sırt çantasıyla tatile geldiğini anlatan Vahr, "20 yıl içinde Türkiye büyük bir ilerleme kaydetti ve 20 yıl önce de şimdi de Türkiye'yi çok güzel bulmuştum. Bu gün sembolik olarak da olsa konsolosluk açılış kurdelesini kesmekten dolayı mutluyum. Bu sembol kurdele Türkiye ile Danimarka arasındaki iyi ilişkinin de bir sembolü niteliğinde" dedi.

Türkiye ve danimarka arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını söyleyen Vahr, bunu Ayasofya Müzesi duvarlarındaki figürlerden anlamanın mümkün olacağını ifade ederek, "Bugün de bu ilişkiler en sıcak şekilde sürüyor. Bugün Danimarka, 60 bin Türkiyeli vatandaşıyla Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda samimi bir destekçisidir. Bu dostluk, her zaman Türkiye'nin duymak istediklerini değil, bazen de duyması gerekenleri söyleyerek gerçekleşmiştir. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecindeki reformları daha hızlı gerçekleştirebilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Danimarka ve Türkiye, terör belasına karşı da beraber durmaktadırlar. Dün yine 5 askerin şehit olduğunu üzülerek öğrendim. Adı ne olursa olsun, bu terörist örgütlere karşı beraberce savaşmalıyız" diye konuştu.

"DANİMARKALI TURİST SAYISI 200 BİNDEN 300 BİNE ÇIKACAK"
Danimarkalı turistlerin çoğunlukla Akdeniz Bölgesi'ni tercih ettiklerini belirten Büyükelçi Vahr, "Bu yıl 200 bin Danimarkalı turist Türkiye'yi ziyaret etti. Bu sayının önümüzdeki yıl 300 bine çıkmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız çoğunlukla Alanya ve çevresini tercih ediyor. Alanya'da 3 bine yakın Danimarkalının mülk sahibi olduğu bildirildi. 5 milyon nüfuslu Danimarka'ya göre bu çok önemli bir rakam. Buraya gelen ya da burada yaşayan Danimarkalıların büyük çoğunluğu, ülkenizden mutlu ayrılıyor. Zaman zaman küçük sorunlar yaşanabiliyor. Alanya'ya atanan sayın konsolos, bu sorunların çözümünde önemli katkılar sağlayacak. İki ülke arasındaki ticaret hacminin genişlemesi için de çaba harcayacak. Zaten kendisi yıllardır Danimarkalılara yardım eden birisi. Sayın Atalay'ın bu görevi kabul etmesinden dolayı çok mutluyuz" dedi.

Kaymakam Doğan ise, Alanya'da 3 bine yakın Danimarkalı yaşadığının altını çizerek, ''İlçemizde böyle bir konsolosluğun oluşturulmasını büyük şans olarak görüyorum ve çok mutlu olduğumu ifade ediyorum'' dedi.

Danimarka'nın Alanya Fahri Konsolosluğu görevine getirilen Dr. Metin Atalay da, kendisine teklif edilen bu görevi kabul etmekten onur duyduğunu belirterek, ''Danimarka-Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye ve burada yaşayan yabancıların sorunlarını çözmeye çalışarak, iki ülke arasında köprü olmaya gayret edeceğim'' şeklinde konuştu.

Törenden sonra İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Vahr, Danimarka'nın terör konusundaki tavrı ve Roj TV'nin kapatılması için bir çalışma olup olmadığı sorusuna şu cevabı verdi:

"Tabii ki PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Türkiye ile Danimarka ilişkilerinde, terörle mücadele konusunda operasyonel anlamda bile çok yoğun bağlar vardır. Biz, terörle mücadele eden ve her ortamda teröre karşı savaşan bir ülkeyiz. Bu konudaki tavrımız açıktır. Terörle mücadelede Türkiye'yi sonuna kadar destekliyoruz. Roj TV'nin kapatılması konusu ise benim ya da hükümetin karar verebileceği bir konu değildir. Şu anda Danimarka makamları, Roj TV'nin kanunlara uygun yayın yapıp yapmadığını araştırıyor. Bunun içinde terörü özendirmek de var. Bu televizyon kanalının yayınlarında, Danimarka yasalarına aykırı bir durum olup olmadığı araştırılıyor."

Vahr, Roj TV'nin PKK'nın yayın organı olup olmadığı ve Roj TV konusundaki şahsi görüşünün sorulması üzerine, "Ben ve hükümetimizin şahsi görüşü, Roj TV'yi kapatmaya yetmez. Ama ben ve hükümetimiz gerekli araştırmayı yapıyoruz. Bunu Türk makamlarıyla birlikte yapıyoruz. Mahkemeye uygun delil temin etmek açısından Türk makamlarıyla ortak çalışma yapıyoruz" dedi.

Vahr, 2 yıl önce yaşanan karikatür kriziyle ilgili soru üzerine de, "Ben 1 yıldır bu görevdeyim ve bu konuyla ilgili en ufak bir rahatsızlık duyulduğuna şahit olmadım'' diye konuştu.

Büyükelçisi Jesper Vahr, Atalay'a Danimarka Hükümeti konsolosluk beratı ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan konsolosluk beratı verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 09:38:32
Güncelleme :18 Ekim 2008 Cumartesi 09:39:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?