22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Alman gazeteciler Antalya'da

Antalya Gazeteciler Cemiyeti ile Nürnberg Presse Club kardeşlik anlaşması çerçevesinde Alman gazeteciler Antalya'ya geldi.

Alman gazeteciler, "Avrupa ve Türkiye'de Medya Özgürlüğü ve Medya Etiği" konulu sempozyuma konuşmacı olarak katıldı. Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, her sektörle iş birliği yapmaya önem verdiklerini söyledi.

Üniversite bünyesindeki İletişim Fakültesi'nin geleceğin basın mensuplarını yetiştirdiğini belirten Kurtcephe, "Bu tür etkinliklerle genç medya mensubu adayları işin pratiğini ve medya ustalarını tanıma fırsatı buluyor. Bu panelin konusu üniversitemiz açısından özel öneme sahip. Çünkü demokratikleşen, çağı yakalayan
Türkiye'nin demokratikleşme yolunda en önemli yolu medya özgürlüğünü tartışacağız" dedi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni'nin başkanlığını yaptığı sempozyumda konuşan Nürnberg Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dr. Siepfried Zeinhefer, basın özgürlüğünün sürekli tartışılması gereken bir konu olduğunu belirtti. Basın özgürlüğünün demokratik ülkelerin olmazsa olmazı olduğunu belirten Zeinhefer, bunun aynı zamanda medya çalışanlarına büyük bir sorumluluk yüklediğini söyledi.

Basın özgürlüğünün yasal olarak sınırlandırılmaması gerektiğini ifade eden Zeinhefer, "Basın özgürlüğü içinde yer alan bilgiye ulaşma özgürlüğü büyük öneme sahip. Bu aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu bilgileri paylaşmasını da kapsamaktadır" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Erdoğan Kahya ise basına cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sansür uygulandığını söyledi. 24 Temmuz'u basında sansürün kaldırılması nedeniyle kutladıklarını ifade eden Kahya, şöyle konuştu: "Fakat kimi zaman devlet kimi zaman gazete patronları tarafından sansür uygulanmaya devam ediyor. Bir ülkede basına sansür uygulanıyorsa o ülkede ne basın özgürlüğü ne de demokrasiden söz edilebilir."

Basın özgürlüğünü, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkı olarak tanımlayan Kahya, yeni düzenlenen Türk Ceza Kanunu ile medya mensuplarının editoryal haklarının daha da ağırlaştırıldığını belirtti.

Sempozyuma ayrıca AÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Atabek, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Nürnberg Nachrichten Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jochaim Hauck, Bavyera Eyaleti Emniyet Genel Müdürü Gerhard Hauptmannl da konuşmacı olarak katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 13:59:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?