1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Altın Portakal Şiir Ödülü sahibini arıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından verilen Altın Portakal Şiir Ödülü, bu yıl 13'üncü kez düzenleniyor.

Türkiye'nin saygın edebiyat ödüllerinden olan Altın Portakal Şiir Ödülü'nün Seçici Kurulu oluşturuldu. Her yıl farklı isimlerin yer aldığı Kurul'da, bir önceki yılın ödül sahibi doğal üye olarak bulunuyor.

Altın Portakal Şiir Ödülü'nü geçen yıl kazanan Cevat Çapan bu yıl Kurul'da yer alırken Doğan Hızlan, Enver Ercan, Şeref Bilsel ve Yücel Kayıran'la birlikte görev yapıyor. Seçici Kurul oluşturulmasında farklı kuşaklar ve farklı şiir anlayışlarından edebiyatçıların temsil edilmesine özen gösteriliyor.

Seçici Kurul üyeleri geçen yıl yayımlanan şiir kitaplarını tümüyle göz önüne alıyor. Ödüle aday olabilmek için başvuru gerekmiyor. Kurul Türkiye'nin 2008 yılındaki şiir serüvenini topluca değerlendiriyor.

Seçici Kurul, çalışmalarını 20 Şubat'ta tamamlayacak. Ödüle değer görülen yapıtın şairine ödülü, önceki yıllardan farklı olarak 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde değil, 21 Şubat'ta Antalya Kültür Merkezi'nde yapılacak şiir sempozyumuyla aynı günde törenle verilecek.

KRİZ ŞİİRİ DE VURDU
Altın Portakal Şiir Ödülü Düzenleme Kurulu'nun tespitine göre, Türkiye'de geçen yıl 150 dolayında şiir kitabı yayımlandı. Ancak bunların üçte biri dikkati çekebildi. Ekonomik kriz şiir dünyasını da açıkça etkilemiş görünüyor. Sadece şiir yayımlamayı uğraş edinen yayınevleri geçen yıl içinde bu amaçlarını askıya aldılar ve edebiyatın başka türlerine yöneldiler. Şiir okuru da benzer bir eğilime girdi. Edebiyatın öteki türlerine oranla zaten fazla olmayan gerçek şiir okuru son dönemde kitap almakta
zorlandı. Bugün Türkiye'de koşullar ne olursa olsun şiire sonuna kadar sadık kalan okur sayısı ancak bin dolayında tahmin ediliyor.

13. Altın Portakal Şiir Ödülü, böyle bir ortamda daha da büyük bir sorumluluk üstlenmiş sayılıyor. Ödül, hayatımızdan gittikçe çekilen iyi şiiri diri tutmada önemli bir çıkış olarak değerlendiriliyor.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 18:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?