22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Altın Portakal tarihinde kara leke!

EMİR KUSTURİCA, KONAKLADIĞI OTELDEN AYRILDI

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden ayrıldığını açıklayan Boşnak asıllı yönetmen Emir Kusturica, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile vedalaşıp konakladığı otelden ayrıldı. Başkan Akaydın, "Bakan Günay, Altın Portakal tarihine kara bir leke olarak geçmiştir" dedi.

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden ayrıldığını düzenlediği bir basın toplantısı ile açıklayan Emir Kusturica, konakladığı Hill Side Su Otel'den ayrıldı. Kusturica'yı kapıya kadar uğurlayan Başkan Akaydın, ünlü yönetmenle vedalaştı.

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Akaydın, sanat ve kültüre ciddi bir politik ve ırkçı saldırıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Yaşananlardan dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirten Başkan Akaydın, 47 yıldır düzenlenen festivallere politika karıştırılmaması için çaba sarf edildiğini belirterek, "Festivale politik bir müdahale olmuştur" dedi.

2 aydır bu politik müdahalenin alt yapısının yapıldığını savunan Akaydın, "Emir Kusturica, İstanbul ve Bursa'da çok çeşitli etkinliklere katıldı. Bu durumu Türk halkının vicdanına bırakıyorum. İstanbul ve Bursa'da hiç ses çıkarmayan kültür düşmanları neden Antalya'da tepki verdiler. Burada hedef Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Akaydın ve benim CHP'li kimliğimdir" dedi.

Yönetmenlerin ya da oyuncuların politik düşüncelerinin ve davranışlarının kendilerini ilgilendirmediğini belirten Akaydın, şöyle konuştu:

"Bundan 15 sene önce aldığı tavır beni ilgilendirmez. Zaten kendisi de 'Bana atfedilen söylemlerin birçoğu bana ait değildir' şeklinde açıklamada bulundu. Kendisinden özür diledim vazgeçirmeye çalıştım ancak olmadı. Kendisi 'Yaptığım şeylerden değil, yapmadığım şeylerden beni yargılıyorlar' dedi. Kusturica yaşananların Antalya halkının suçu olmadığını da çok iyi biliyor. Kendisi de bana 'Kültür kışkırtıcıları ve siyasi provokatörler var' dedi. Böyle bir gerginliğin başında kültürden sorumlu bir bakanın yer alması çok düşündürücüdür."

"Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Antalya Altın Portakal Film Festivali tarihine kara bir leke olarak geçtiğini" söyleyen Akaydın, "Kültür Bakanı kültürsüzlüğün temsili olamaz. Onun üstünde daha kültürsüz makamlar var. Benim tanıdığım Bakan Günay böyle tepkiler vermezdi. Kültür bakanı kültürsüzlüğün temsili olamaz. Onun üstünde daha kültürsüz makamlar var. Ama daha üstten bu şekilde bir açıklama gereği almış olabilir" dedi.

Bir gazetecinin 'Kusturica toplantıda 'Sokaktaki vatandaş beni kurşunlayabilir' demişti. Kendisinin can korkusu var mıydı?' şeklindeki sorusuna Akaydın, "Kesinlikle böyle bir şey yok. Kendisi çok sayıda korumayla dolaşmaktan çok rahatsız. İnsanların kendisi yüzünden rahatsız olmasını istemiyor" yanıtını verdi.

EMİR KUSTURİCA, KONAKLADIĞI OTELDEN AYRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2010 Pazar 14:20:04
Güncelleme :10 Ekim 2010 Pazar 15:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?