21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Altın Portakal'da gala gecesi

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin yarışma filmlerinden olan "Eve Dönüş"ün galası, başrol oyuncusu Sibel Kekilli ve yönetmen Ömer Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi. 

Yönetmen Ömer Uğur, senaryosunu 16 yıl önce yazdığı filmi hayata geçirdiği için mutlu olduğunu söyledi. Uzun süre bu filmi çekmek için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Uğur, "Bence yine de hiçbir şey için geç değil. Bu film, benim borcum diye düşünüyorum. 80 dönemini yaşayanlar, beni daha iyi anlayacak. Ölmüş arkadaşlarıma bir gönül borcum vardı. Onu, artık ödediğimi tahmin ediyorum. 

Niye bu kadar sert diyerek eleştirenler olacaktır; ama bizim yaşadıklarımız, şahit olduklarımız daha sertti. Bu filmi yapmamızın nedeni, 12 Eylül'ün yalnızca sıradan bir tarih olmadığını, Türkiye'yi bugüne getiren nedenlerin başında olan çok ciddi bir kırılma noktası olduğunu ifade edebilmektir. Filmin afişine "12 Eylül devam ediyor" yazacağım" dedi. 

Film çalışmalarına başlamadan önce, çekilecek işkence sahnelerinin gerçekçiliğini sağlamak için çeşitli insan hakları dernekleri, Tabipler Odası ve gerçek hayatlarında işkence görmüş insanlara danıştıklarını 
söyleyen Uğur, "Mehmet Ali Alabora'yı, işkence görmüş insanlarla tanıştırdık. Filmdeki performansının etkileyici bulunmasının sebebi, gerçekçi olmasıdır. Mehmet Ali, bu rolü çok sevdi. Kapıda yattı denir ya, bu deyim Mehmet Ali için söylenebilir. 

Bir de tabi filme klasik bir devrimci tipi koysaydık, izleyicilerin empati kurması daha zor olurdu. Kendilerine yakın hissedebilecekleri Mehmet Ali gibi bir tipin daha uygun olacağını düşündük" şeklinde konuştu. Ödül verilirse mutlu olacağını, ancak verilmezse de "Neden vermediler?" diye düşünmeyeceğini belirten Ömer Uğur, yarışan filmlerin hepsinin çok güzel olduğunu ve bu yarışmada kaybedenin olmayacağını sözlerine ekledi. 

Filmi ilk defa izleme fırsatı bulduğunu belirten başrol oyuncusu Sibel Kekilli de, gözyaşlarına hakim olamadı. Senaryoyu okumadan önce Türkiye'de böyle şeylerin olduğundan haberi olmadığını söyleyen Kekilli, bu film için çalışmaya başladıktan sonra, dönemle ilgili bilgi edindiğini belirterek, "Türkiye'nin böyle bir dönemden geçtiğini bilmediğim için çok utanıyorum. Ben Almanya'da doğdum, büyüdüm. Almanya'nın yakın tarihine ilişkin her şeyi biliyorum. Fakat asıl ülkem Türkiye'de neler olduğundan haberim yok. Annemle babam da bana anlatmadı. Bütün gençlerin bunları öğrenmesi gerekiyor. Hiç değilse bu filmi izlesinler. En azından kafalarında bir soru işareti oluşur" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2006 Çarşamba 11:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdal geyikçi-köçek IP: 85.104.72.xxx Tarih : 21.09.2006 11:26:14
Bende antalyada ilk muhaberlige başladıgım yıllarda,altın portakalın,dergisini çıkartmıştı. çalıştığım ekspres gazetesi.sabahladıgımız ve dagıtımını yaptıgımız.yıllar.geldi,aklıma.geçmiş yılardaki sanatcılara bakıyorumda şimdi,adı bile geçmemiş,yarışmada.antalyayada 4 yıldır.gitmiyorum.12 yılım geçti evim olmuştu antalya ama doğduğum büyüdüğüm.kırıkkale,ye,ailemin yanına geldim.memlekedime.eve dönüş filminin yönetmenide galiba,ülkesini unutmuş.kaldığı ülkenin örf ve adetlerine uyan.birisini getirmiş.bizim ülkemizde oynayacak.oyuncumu yoktu?filmi izlemedim.belkide bizim kızlar.rolü begenmediler.saygıdeger.yönetmenimiz.galiba avrupayi yapmış filimi.sibel hanımın .hiç filimlerini izlemedim.izleyenlerden duyduğum kadarıyla küçüklerine örnek filimler.çevirmiş geçmişte.(ğeçmişte yapılanlar,birgün unutmayın,karşınıza çıkacaklar.)yönetmenimizde,geçmişini unutmamış olmalıki.geçmişte yapılanları filmine taşımış galiba.unutmadan vizyona girdiğinde.ilk seyredenlerden biride ben olacam.geçmişte neler,yaşanılmış merak ettim.saygılarımla.erdal geyikçi-köçek............!