22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Altın Portakal'da bir ilk!

ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ BİR İLKE İMZA ATIYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın organize edeceği 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl bir ilke imza atıyor. Festival, 'Sinemanın Renkleri Cezaevlerinde' başlıklı proje çerçevesinde, sinemanın büyülü renklerini ve dünyasını Antalya E ve L tipi kapalı cezaevlerine götürmeye hazırlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın, amaçlarının Altın Portakal'ın etkisini artırarak herkesi ve her kesimi festivale dahil etmek olduğunu söyledi. Başkan Akaydın, bu yıl 'Sinema ve Toplumsal Etkileşim' ana teması üzerine şekillenen 47. Altın Portakal'da, sinema ve sosyo-politik etkileşim, sinema ve ülke imajı, sinema ve ekonomik etkileşim ana başlıklarını da destekleyen etkinlikler gerçekleştireceklerini

anlattı.

Antalya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile birlikte 'Sinemanın Renkleri Cezaevlerinde' başlıklı bir proje planladıklarını belirten Akaydın, "Sinemanın büyülü renklerini ve dünyasını cezaevlerine götürmeyi hedeflediğimiz proje kapsamında, film gösterimleri, sanatçıların katılımıyla söyleşiler, atölye çalışmaları, tiyatro gösterileri gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kurum görevlileri ve tutukluların katılımıyla cezaevleri içinde, kurum görevlileri ve ailelerinin katılımıyla cezaevi lojmanlarında birçok etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlik arasında senaryo ve kısa film atölyeleri, açık havada ve cezaevi içinde film gösterimleri, sanatçı söyleşileri, Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu sanatçılarının tiyatro gösterisi (Aşk Grevi), çocuk mahkumların katılımıyla psiko drama atölyesi, seçilen mahkumların katılımıyla Altın Portakal temalı objeler üretimi, 'Mahkum Gözüyle Sanat

ve Sinema' temalı resim sergisi ve el sanatları sergisi yer alıyor. Sinemanın büyülü renklerini ve dünyasını cezaevlerine götürmeyi hedefleyen proje kapsamında yer alan etkinliklere, etkinliğin türüne göre kurum yöneticileri tarafından belirlenen kadın, erkek, çocuk tutuklular; kurumlarda görevli personel ve aileleri katılacak.

Atölye çalışmalarının amacı, katılımcıları sinemanın üretim sürecine dahil ederek sinema sevgisini aşılamak, kişilerin sinema ile kendini ifade edebilmelerine imkan tanımak, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak farklı uçlarda ve konumlarda bulunan insanların yaşam deneyimlerini sanat aracılığıyla yansıtmasına yardımcı olmak olarak belirlendi.

Tutukluların senaryosunu yazdığı, müziklerini yaptığı, rol aldığı film olarak dünyada bir ilke imza atan 'Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım' sinema filmi, bu atölye çalışmasının olabilirliği konusunda olumlu bir örnek teşkil ediyor.

'Sinemada L-E Tipi Heyecanlar' başlıklı proje kapsamında gerçekleşecek atölye çalışması, ortaklaşa oynanacak sessiz sinema oyununun birlikte çekilmesi ve kurgulanması esası üzerine kurulu. 3 hafta sürecek çalışmada, katılımcılara sessiz sinema oyunu öğretilecek ve öncelikle kendi aralarında yarışmaları sağlanacak. Finalde yarışmacılardan; cezaevinin diğer sakinlerinin katılacağı gösterimde, kendi hikayelerini anlatması istenecek. Final bölümü bir tiyatro gösterisi olarak sonlanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2010 Salı 11:57:00
Güncelleme :21 Eylül 2010 Salı 12:01:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?