1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Altın Portakal'da 'reform'

Altın Portakal Film Festivali'ni düzenleyecek AKSAV'ın yeni sanat yönetmeni Vecdi Sayar, köklü festivalde yaşanacak değişimleri SABAH'a anlattı: "Artık Amerikalı starlar yerine, Türk sinemasına yatırım yapılacak"

Altın Koza Film Festivali sona erdi; şimdi sinemacıların hedefinde, Antalya Altın Portakal Film Festivali var. Lakin Antalya'da, Mart ayında yapılan yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın AK Parti'den CHP'ye geçmesi, Altın Portakal'ın çehresinin değişmesine neden olacak. Çünkü yeni başkan Mustafa Akaydın, festival konseptinin değişeceğinin sinyallerini vermişti.

DEĞİŞİMİ SABAH DUYURMUŞTU
İlk olarak SABAH'ın duyurduğu bu değişimin detayları, festivali düzenleyecek Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın (AKSAV) sanat yönetmenliğine Vecdi Sayar'ın atanmasıyla daha da netleşmeye başladı. İstanbul Film Festivali'nin hayata geçirilmesinde emeği olan ve daha önce çeşitli film festivalleri ile kültür etkinlikleri düzenleyen Sayar, Altın Portakal'ın yeni çehresini SABAH'a anlattı.

- YATIRIM, TÜRK 'STAR'LARINA: "Amacımız, Altın Portakal Film Festivali'nin bugüne dek elde ettiği tüm kazanımları koruyarak, daha ileri bir aşamaya ulaştırmak. Uluslararası boyutu korumayı ve Türk sinemasının evrensel platforma taşınmasında bir araç olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Amerikalı 'star'larına yatırım yapmak yerine, sinemamızın dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz."

- HALKIN FESTİVALİ ANTALYA: "İçe dönük (otel salonlarında gerçekleştirilen) etkinlikler yerine, halka ulaşan, onlarla etkileşime giren etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Çünkü, festivalin belirli bir kesim için değil, tüm Antalyalılar için düzenlendiğini halka anlatmamız, bu kopukluğu aşmamız gerekiyor. Salonların konumu, ulaşım kolaylıkları, sanatçılarla halkın buluşması için olanaklar yaratılması, festival programında sinema kültürünün yaygınlaşmasına yönelik yan etkinliklere yer verilmesi, projeksiyon kalitesinin artırılması, öğrencilerin filmleri izleyebilmelerinin kolaylaştırılması, bilet fiyatlarının ucuzlatılması gibi önlemleri devreye katarak..."

- SİNEMACILARIN GÜÇ BİRLİĞİ : "Sinemacılara ve Antalyalılarla işbirliği yapacağız: Nihai karar organımız Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Yönetim Kurulu. Önerilerimi, yönetim kurulumuzun onayına sunmadan önce, iki farklı sivil platformun önerilerini, değerlendirmelerini alacağım. Bunlardan biri, sinema alanındaki tüm örgütlerin temsilcilerinin oluşturduğu Türkiye Sinema Platformu, diğeri ise Antalya'da kültür sanat alanında faal olan sivil toplum örgütlerinden oluşan Antalya Kültür-Sanat Platformu".

- FİLM MARKET 'ÖZENTİ'YDİ: "Festivaldeki Avrasya konseptinin Antalya ile örtüştüğü kanısında değilim. Ayrıca, birbiri ile yarışan iki festival yapmak yerine, tek bir festival çatısı altında, yarışmalı iki bölüm (Ulusal ve Uluslararası Yarışmalar) düzenlemenin Altın Portakal'ın adını dünyaya taşımak adına daha doğru bir tercih olacağını düşünüyorum. Film Market ise, kusura bakılmasın ama, özentiden öte anlam taşımıyor. Gücümüzü, olanaklarımızı kendi sinemamızı dünyaya tanıtmak ve pazarlamak için harcamak daha doğru geliyor bana."

- JÜRİ SİSTEMİ AYNI KALIYOR: "Jüri sistemi değişmeyecek. Ön jürinin kompozisyonunun ve kararlarının saydam olmasına dikkat edeceğiz. Ana jürinin oluşumunda uygulanan yöntemi aynen benimseyeceğiz. Yani, farklı disiplinlerden saygın isimlerden oluşacak jüriler."

YARIŞACAK HER FİLM 'YEPYENİ' OLACAK
"Altın Portakal'da yarışacak filmlerin hiçbir ulusal festivalde gösterilmemiş ve vizyona girmemiş filmlerden olmasını istiyoruz. Bu uygulamayı bu yıl başlatırsak, film sahiplerine haksızlık yapmış oluruz kaygısını taşıyorum. Bu konudaki yeni yönetmeliği bu yılki festivalde ilan ederek, 2010 Antalya Film Festivali için bu uygulamaya koymayı düşünüyoruz."

SABAH
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 16:50:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?