1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Ambulans helikopter hayat verdi

Trabzon'da 23 yaşında bir genç, Antalya'da çıkan kadavraya yetişemeyince devreye giren ambulans helikopterle Antalya'ya gelerek nakil oldu.

Trabzon'da yaşayan Hasan Soytürk, 7 yıl önce rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Tetkiklerin ardından Soytürk'ün iki böbreğinin işlevini yitirdiği belirlendi. Kronik böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi görmeye başlayan ve diyalize girmeye başlayan Soytürk'ün ailesinde uygun verici çıkmadı. Soytürk de, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kadavra sırasına yazıldı.

Yıllarca hayata yeniden dönmek için uygun böbrek bekleyen gence şans geçen hafta güldü. Antalya'da beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 50 yaşındaki Elmas Çelikkan'ın bağışlanan böbreklerinden birinin Soytürk'e uygun olduğu belirlendi. Trabzon'un Sürmene ilçesinde yaşayan Soytürk telefonla aranarak sabahleyin saat 09.00'a kadar Antalya'ya gelmesi istendi.

UÇAK SEFERİ BULAMADI

Akşam saat 22.00'de gelen sürpriz telefonla nakil sevinci yaşayan Soytürk, Antalya'ya gitmek için hazırlıklara başladı. 1237 kilometre uzaklıktaki hastaneye ortalama 100 kilometre hızla gitse bile karayoluyla yetişemeyecek olan Soytürk, mecburen havaalanının yolunu tuttu. Ancak Trabzon- Antalya arasında o saatte uçak seferi bulunamadı. Hayalleri yıkılan Soytürk'ün imdadına hava ambulansı yetişti.

Böbrek hastası Soytürk, hayatında belki de bir kez gelebilecek şansı kaçırma riskiyle karşı karşıya kalınca devreye Türkiye'de son aylarda sıkça kullanılmaya başlanan ambulans helikopter girdi. Ambulansla önce Ankara'ya oradan da hava ambulansıyla Antalya'ya gönderilen Soytürk, tam zamanında hastaneye ulaşmayı başardı. Hemen ameliyata alınan Soytürk'e kadavra böbrek başarıyla nakledildi.

BİRÇOK HASTA BİLGİSİZ

Organ nakliyle hayata ikinci kez merhaba diyen Hasan Soytürk, "İlk kez kadavra çıktı. Eğer bunu da kaybetseydim ümidimi yitirirdim. Havaalanında uçak olmadığını öğrenince yetişemeyeceğim diye çok korktum. Neyse her şey yolunda gitti. Böbrek hastaları hava ambulansı hizmetini bilmediği için yetişemem diyerek sıraya yazılmıyor" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 09:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?