1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

“Ambulansa yeşil ışık yak!”

Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip araçlardan olan ambulansların karıştığı kazalar sonucu meydana gelen ambulans terörünü değerlendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı İbrahim Güllü, “Ambulansa yeşil ışık yak!” dedi.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Güllü, dünyada ve Türkiye’de acil yardım ve kurtarma hizmetlerinin itfaiye, polis ve ambulans şeklinde organize edildiği hatırlatılarak, şu sözlere yer verildi:

“Polis olay yerinde güvenliği sağlamakta, gerekli adli kayıtları tutmakta ve delilleri toplamakta, itfaiye yangınla mücadele ve kurtarma işlemlerini, ambulans ise yaşam desteği sağlamak ve yaralıyı en hızlı şekilde en uygun hastaneye nakletmekle görevlendirilmiştir. Bu görevi yerine getiren araçlar da trafikte geçiş üstünlüğüne sahip araçlardır. Trafik kanununda geçiş üstünlüğü görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamaları şeklinde tanımlanmaktadır. Ambulanslar ilk geçiş önceliğine sahip araçlar olmasına rağmen kırmızı ışıkta geçme hakları yoktur. Kırmızı ışıkta yavaşlayıp kontrollü şekilde sirenleri çalar ve tepe ışıkları yanar şekilde kavşaktan geçmeleri gerekmektedir. Bu sırada sürücülerin ambulanslara öncelik vermeleri gerekmektedir.”

AMBULANSLARIN KARIŞTIĞI KAZA SAYISI

Açıklamada, Türkiye’de son iki yılın istatistiklerine göre trafikte geçiş üstünlüğüne sahip ambulansların karışmış olduğu kaza sayısının 2007 yılında bin 037, 2008 yılında ise bin 292 olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca şu bilgiler yer aldı:

”Yine istatistiklere göre trafik kazaları oluş nedenleri içerisinde kavşaklarda geçiş önceliğine uymama çok önemli bir yer tutmaktadır. Kavşak kazaları 2007 yılı içerisinde 106 bin 944, 2008 yılı içerisinde ise 54 bin 315 kaza sayısı ile üçüncü sırada yer almaktadır. İstatistikler ambulansların karıştığı trafik kazaları oranının, sayıları itibariyle, diğer araçlardan daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.”

Açıklamada ayrıca uygulamada ambulansların sirenlerinin kavşaklara gelmeden en az 300 metre önce kullanılmaya başlaması gerektiği ifade edilirken, “Siren sesi ise kavşağa 150 metre kala wail biçiminden yelp moduna getirilmesi gerekmektedir. Bu ise şehir içinde 100 kilometrenin üzerinde hız yapan ve sirenlerle çevreye ve hastaya korku salarak gereksiz yere büyük bir stres ve tehlike yaratmaktadır” sözlerine de yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 14:35:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?