1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Angelopoulos ve Maselli geliyor

Yunanlı yönetmen Theo Angelopoulos ve İtalyan yönetmen Francesco Maselli, festivalin sürpriz konukları olarak Antalya'ya gelecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV tarafından hazırlanan 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Krzysztof Zanussi, Karoly Makk, Bob Rafelson ve Bille August gibi isimlerden sonra dünya çapında iki yönetmen daha Antalya'da olacak.

Ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos ve İtalyan yönetmen Francesco Maselli önümüzdeki günlerde Antalya'ya geliyor. Yönetmenlerin yeni filmileri "Zamanın Tozu / Dust of Tıme" ve "Kızıl Gölge" Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak.

THE ANGELOPOULOS

27 Nisan 1935'te Atina'da doğdu. Theo Angelopoulos, Sorbonne Üniversitesi'nde edebiyat okumak için Atina'daki hukuk eğitimini yarıda bıraktı. 1930'dan 1970'e Yunanistan tarihini anlattığı 36 Günleri, Kumpanya ve Avcılar'ı içeren film üçlemesi yönetmene uluslararası başarı kazandırdı.

Harvey Keitel, (Ulysses' Gaze/ Ulysse'in Bakışı) Marcello Mastroianni (The Beekeeper, Arıcı) gibi ünlü aktörlerle çalışan Angelopoulos yıllar içinde katıldığı sayısız uluslararası festival ve kazandığı pek çok ödülle günümüz sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak yerini koruyor. Geniş ve uzun planları, kendine özgü sinema dili, tarihin döngüselliği üzerine felsefi bakışı ile sinemayı zamansız kılan yönetmeni, hayranları ve sinemaseverler yakından görme şansına sahip olacak.

Theodoros Angelopoulos'un yeni filmi "Zamanın Tozu / I Skonı Tou Chronou / The Dust Of Tıme" Yunanistan, Almanya, İtalya ortak yapımı. Willem Dafoe, Bruno Ganz, Michel Piccoli, Irene Jacob, Christiane Paul'un yer aldığı film, zaman, mekan, tarih ve aşk üzerine geniş bir ufuk sunuyor. Yunan kökenli Amerikalı yönetmen Angelopoulos bilinmeyen bir sebepten dolayı yarıda bıraktığı filminin çekimini tamamlamak üzere Roma'daki stüdyosuna geri döner. Film, Angelopoulos'un annesinin hayat boyu sevdiği ve onu seven iki adamla yaşadığı büyük aşkları anlatmaktadır. Karakterler birbirlerini bir bulup bir yitirir; zaman ile mekan içinde yirminci yüzyılın ikinci yarısının önemli olaylarını kateden bir yolculukta Sibirya, Kuzey Kazakistan, İtalya, Almanya ve Amerika'da birbirlerini ararlar. Film, Stalin'in ölümü, Watergate Skandalı ve Vietnam Savaşı'ndan Berlin Duvarı'nın yıkılmasına, yeni çağa ve daha iyi bir dünya hayalinin yüzyıl sonunda çökertilişinin travmasına uzanır.

ÖNEMLİ FİLMLERİ

1970 Anaparastasi / Reconstruction

1972 36 Günleri / Meres tou '36 / Days of 36

1975 Kumpanya / O thiasos / The Travelling Players

1984 Kitera'ya Yolculuk / Taxidi sta Kythira / Voyage to Cythera

1986 Arıcı / O melissokomos / The Beekeeper

1988 Puslu Manzaralar / Topio stin omichli / Landscape in the Mist

1991 Leyleğin Geciken Adımı / To meteoro vima tou pelargou / The Suspended Step of the Stork

1995 Ulis'in Bakışı / To vlemma tou Odyssea / Ulysses' Gaze

1998 Sonsuzluk ve Bir Gün / Mia aioniotita kai mia mera / Eternity and A Day

2004 Üçleme: Ağlayan Çayır / Trilogia: To livadi pou dakryzei / Trilogy: The Weeping Meadow

2008 Zamanın Tozu/The Dust of Time / I skoni tou hronou /

YILLARA MEYDAN OKUYAN BİR USTA:

1949 yılında ilk filmini çeken Francesco Maselli, bugüne değin 42 filme imza attı. Dramların yanı sıra belgesel kategorisinde de pek çok filme imza atan yönetmenin yeni filmi "Kızıl Gölge / Le Ombre Rosse/ Red Shaows"un dünya prömiyeri son Venedik Film Festivali'nde yapıldı. 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programına, "sürpriz film" olarak dahil oldu.

Roma'da doğan ve halen yaşamını bu kentte sürdüren Maselli, 14 yaşında ilk kısa filmlerini çekmeye başladı. Henüz öğrenci iken Michelangelo Antonioni'nin kısa filmlerinde asistanlık yaptı. Daha sonra 1950'lerde Antonioi'nin senaryo çalışmalarında yer aldı. 23 yaşında iken Antonioni, Federico Fellini gibi yönetmenlerin de yer aldığı "Love In The City" ile uluslararası alanda ilgi çekti.

Çok verimli bir yönetmen olan Maselli'nin 2007 tarihli bir önceki filmi, "Civico Zero" da daha önce de beraber çalıştığı Ornella Muti başrolde yer almıştı. 1986 yılında çektiği "Tale of Storia d'amore/ A Tale Of Love " filmi ile Venedik Film Festivali'nde Özel Jüri Ödülü kazandı. 1990 tarihli "Il Segreto/ The Secret" ile L'alba/ Dawn" filmlerinde Nastassja Kinski ile çalıştı. Son dönemde çok yönetmenli belgesel filmlere yoğunlaşarak hem yazar hem de yönetmen olarak pek çok filme imza attı.

KIZIL GÖLGE/ RED SHADOW

Yönetmen: Francesco Maselli

Senarist: Francesco Maselli

Oyuncular: Roberto Herlitzka, Ennio Fantastichini, Valentina Carnelutti, Arnoldo Foa, Lucia Poli

Konu: Dünyaca ünlü bir entelektüel "Dünyayı Değiştirin" isimli bir grubun toplantısı için Roma'ya, terk edilmiş bir sinema salonuna davet edilir. Orada gördüklerinden, enerji dolu bu çabadan çok etkilenir. Sokak televizyonuna şans eseri yansıyan bir röportaj sayesinde devrimci bir hareketin nüveleri atılır. Buradaki hareketin kültürel ve sosyal bir devrim yaratabileceği düşüncesi doğar. Bu fikir medyanın da çok ilgisini çeker ve uluslararası bir gündem yaratır. Pek çok kişinin ilgi odağı olan bu oluşum zamanla bozulur. Entelektüeli heyecanlandıran bu coşku, kısa zamanda solun değişik kesimleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve uzun tartışmalarla etkisini yitirir.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2009 Pazartesi 13:47:01
Güncelleme :12 Ekim 2009 Pazartesi 15:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?