21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Anne adaylarına uyarı!

ANNE ADAYLARINA BESLENME UYARISI

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.Dr. Eylem Şeker Arı, gebelik döneminde doğru besinleri tüketip ihtiyaç olan gıdaları almanın önemli olduğunu söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde görevli Op.Dr. Eylem Şeker Arı, suyun hamilelik döneminde anne adayları için sanıldığından çok daha büyük önem taşıdığını belirterek, "Özellikle böbreklerin ve bağırsakların düzenli çalışması için günde en az 8-10 bardak tüketilmesi önerilen su, idrar yolları enfeksiyonlarını azaltarak erken doğum riskini de önleyebilmektedir. Anne adayı su tüketerek, bir çeşit detoks yapar ve bu şekilde kendisini daha zinde ve iyi hissedecektir. Yeterli miktarda su tüketimi asla ihmal edilmemeli, çay, kahve ve türevi sıvılar, günlük önerilen su tüketiminin dışında tutulmalıdır" dedi.

Hamilelikte, anne ve bebeğin sağlıklı olması için demir takviyesinin olmazsa olmazlar arasında bulunduğuna dikkat çeken Dr.Arı, şöyle konuştu: "Demir eksikliği anemisinin düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma zemin hazırladığı bilinmektedir. Kan hücrelerinin ana maddesi olan demirin eksikliği durumunda kansızlık ortaya çıkar ve bu durum anne adayında soluk beniz, halsizlik, baş dönmeleri ve çarpıntı şeklinde kendini gösterir. Hamileliğin ilk aylarında vücut hamilelik öncesinde depoladığı demirleri

kullanırken, bu depolar ilerleyen aylarda tükendiği takdirde demir takviyesi gerekmektedir. Gebeliğin dördüncü ayından itibaren daha ağırlıklı olarak tüketilecek mercimek, fasulye, nohut, kırmızı et ve yeşil sebzeler demir kaynağı olabilecek besinlerdir."

BALIK BEBEĞİN BEYNİNİ GELİŞTİRİR

Dr.Arı, anne adayının omega-3 ihtiyacını karşılaması için haftada en az iki porsiyon balık tüketmesinin önerildiğini söyledi.

Deniz ürünlerinden ton balığı, somon ve karides omega-3 açısından zengin gıdalarken, fazla civa içermediklerinin düşünüldüğünü anlatan Arı, sözlerine şöyle devam etti: "Ceviz, kanola yağı, keten tohumu yağı da omega-3 içermektedir. Bebeğin beyin gelişimine ve kilo almasına katkıda bulunan omega-3 yağ asitleri desteği, birkaç bilimsel çalışmaya göre erken doğumların sıklığında azalma olmasını sağlamıştır. "

Hamilelik döneminde hem anne adayı hem de bebek için kalsiyum açısından zengin bir beslenme benimsenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Arı, böylece hem bebeğin kemik gelişimine katkı sağlandığını hem de anne adayının kemik erimesinden korunduğunu belirtti. Süt ve süt ürünlerinin her gün tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Arı, protein kaynağı olan tavuk, hindi, balık, yağsız kırmızı et, süt ürünleri, yumurta, fasulye, fındık, fıstık ezmesi de hamilelik döneminde dengeli ve sağlıklı bir beslenme için

gerekli olduğunu, sindirim güçlüklerinde meyve ve sebze tüketiminin artırılmasını ve bol su içerken hareketsiz kalmamak gerektiğini söyledi.

ANNE ADAYLARINA BESLENME UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2011 Pazartesi 11:07:04
Güncelleme :21 Şubat 2011 Pazartesi 12:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?