1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Annesine hayat verdi!

Doktorların karaciğer yetmezliğinden ötürü 1 ay ömür biçtiği kadın, oğlundan yapılan karaciğer nakli ile hayata tekrar tutundu.

16 yıl önce Hepatit C teşhisi konulan 3 çocuk annesi Kıymet Aktürk (45), 2 yıl önce hastalığa bağlı karaciğer yetmezliği çekmeye başladı.

Organ nakli sırasına giren ancak ölüme karşı zamanla yarışan Aktürk'e uzun süre nakil sırası gelmeyince kendisine eşi Muzaffer Aktürk tarafından organ verilmek istendi; fakat yapılan tahlillerde eşinin karaciğerinin 3 çocuk annesi Aktürk'e nakil için uygun olmadığı belirlendi.

Hastalığı gün geçtikçe ilerleyen anneye bu kez 20 yaşındaki üniversite öğrencisi oğlu karaciğerini vermek istedi. Yaşı küçük olduğu için kendisinden nakil olmak istemeyen annesini ikna eden Murat Aktürk, Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Nakil için tüm şartların elverişli olduğunu belirten doktorlar ameliyat kararı aldı; fakat bu kez de ameliyatı yapacak olan Prof. Dr. Mehmet Haberal Ergenekon davasından tutuklandı.

Organ nakli olamadığı için durumu günden güne kötüye giden Kıymet Aktük, 78 kilodan 52 kiloya kadar düştü. Son bir umut ile nakil için Antalya Medical Park Hastanesi'ne başvuran Aktürk, burada yapılan tahlillerin ardından oğlundan karaciğer nakli yapılabileceği belirlendi. 8 Temmuz'da yapılan operasyonda 20 yaşındaki Murat'ın karaciğerinin yüzde 60'ı alınarak annesine nakledildi. Nakilden 3 gün sonra Murat taburcu olurken, annesinin ise 2-3 hafta sonra taburcu edilmesi kararı verildi.

Hastanın durumuyla ilgili bilgi veren Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, hastanın ameliyat öncesi 1-2 ay bir ömrü kaldığını, buna rağmen yapılan ameliyat sonucunda hastanın sağlığına kavuşmasının kendilerini mutlu ettiğini söylerken, oğlunun karaciğeriyle sağlığına kavuşan ev hanımı Kıymet Aktürk ise "2 yıldır geceleri hiç uyuyamıyordum. Yemek yiyemiyordum. Su içmekten bile korkuyordum. Evim birinci kattaydı ama inip çıkamıyordum. Bu nedenle 2 yıldır sadece birkaç kez dışarı çıkabildim. Şimdi yeniden doğmuş gibiyim" şeklinde konuştu. Annesine hayat veren Murat'da "Ben kendimi bildim bileli annem hep hastaydı. Şimdi onu sağlıklı görmek en büyük mutluluk" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 18:23:48
Güncelleme :18 Temmuz 2009 Cumartesi 19:18:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?