22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

ANTADOSK'tan doğa yürüyüşü

ANTADOSK'TAN DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

Antalya Doğa Sporları Kulübü tarafından düzenlenen izcilik, doğa yürüyüşleri, kampçılık ve kano turları Antalyalılar atarfından büyük ilgi görüyor

İzcilik ve doğa sporlarını tanıtıp geliştirmek ve gençleri bu spor dalları içerisinde eğitip daha sağlıklı ve bir beden ve ruh yapısına sahip olmak, çevre bilincini geliştirmek amacıyla kurulan Antalya Doğa Sporları Kulübünün düzenlediği turlar Antalyalılar tarafından büyük ilgi görüyor. Kulüple ilgili bili veren ANTADOSK Kulüp Başkanı Turgut Onaral. 20 izcinin bir araya gelerek kurduğu söyledi. Kulübün amacına uygun olarak izcilik, doğa yürüyüşleri, kampçılık konularında açılan branşlar ile ilgili aylık ve yıllık programlar yaptığını belirten Onaral, temel eğitim ve ihtisas kursları açtıklarını belirterek seminerler düzenlediklerini ifade etti.

Dünya turizminin gözbebeği Antalya'da alternatif turizmin gelişmesine yönelik katkıda bulunmak amacı ile Antalya'ya gelen yerli ve yabancı tüm misafirlerimize günübirlik doğa yürüyüşü ve kano etkinlikleri organize ettiklerini anlatan Onaral, “izcilik disiplini ile yetişmiş donanımla eğitimciler tarafından yaz ve kış kampçılığı, ilk yardım ve deniz izciliği eğitimleri veriyoruz. Çevre bilincinin yerleşmesi amacı ile üyelerimize yönelik çalışmalar yapılmakta, temizlik kampanyaları düzenlenmekte, her etkinliğimizde doğanın korunması ile ilgili tüm tedbirler katılımcılara anlatıyoruz.” dedi.

Özellikle çocuk ve gençlere yönelik etkinliklere önem verdiklerini söyleyen Onaral, “Gençlerin boş zamanlarını doğaya, spora ve çevreye ayırarak daha sağlıklı ve verimli olabilmeleri için çalışmalar yapıyoruz.. Antalya Sosyal Hizmetler bünyesinde bulunan erkek ve kız yetiştirme yurtları ile toplum merkezlerinde çocuk ve gençlerin topluma kazandırılmaları için gönüllü lider desteği veriyoruz. Yaz aylarında Antalya'da ilk defa kulübümüz tarafından gerçekleştirilmekte olan Kano ile doğa gezisi ve yabani hayat gözlemciliği faaliyetleri Haziran ayı itibariyle başlayıp Boğazak çayının serin sularında nehir akıntısının izin verdiği zamanlara kadar devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. .

ANTALYA'DA İLK DEFA KANO TURLARI DÜZENLENDİ

Kano turlarını 'Doğa gezileri niteliğinde temposu hafif durgun yada hafif akıntılı sularda yol alıp doğal güzelliklerin ve yabani hayatın seyredildiği , ciddi sağlık sorunu olmayan herkesin katılabileceği 5 saati geçmeyen aktiviteler' olarak tanımlayan Onaral, “Kanolar Kızılderili tipi olup araya çocuk alındığı takdirde 2 yetişkinle beraber üç kişi kapasitelidir. İç hacimleri 550 lt olan kanolar dengeli ve doğru kullanıldığı taktirde hızları saatle 4 km çıkabilmektedir.

Kanoları 12 yaş ve üstü yüzme bilen ve bilmeyen,harekelerini engelleyici bir rahatsızlığı bulunmayan herkes kolaylıkla kullanabilir.Kano kullanımında esas olan kanoyu paylaşan kişilerin uyum ve birbirlerine konsantre olmalarıdır.”dedi.

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ ŞEHRİN GÜRÜLTÜSÜNDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Doğa yürüyüşlerine erken başladıklarını belirten Onaral Doktorlardan aldığımız bilgiye göre, “ Doğa yürüyüşleri kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak, dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıkları riskini azaltır. Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlar.

Her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, istirahatte kalp atım sayısını (nabzı) azaltır.Egzersiz ve stres durumunda arteriel kan basıncında (tansiyonda) oluşan yükselmeyi azaltır.Kan basıncını düzenler. Kalp kasının yan damarlardan beslenmesini destekler. Böylece kalbin ana damarlarında oluşacak tıkanıklıkların vereceği zararı azaltır. Şişmanlık riskini azaltır.Sindirimi kolaylaştırır. Beyine oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir.Lenfatik dolaşıma yardımcı olur.Egzersiz sırasında ve sonrasında metabolizmayı uyarır. Solunumsal kapasiteyi ve aerobik gücü artırır.

Büyümeyi ve travma sonrası toparlanmayı olumlu etkiler.Kan yağlarının (trigliserid) düzeyini düşürür. Antalyalıları şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kentin güzelliklerini yaşamak için doğa yürüyüşü ve kano turlarına davet ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

ANTADOSK'TAN DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ
ANTADOSK'TAN DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2010 Cuma 10:28:01
Güncelleme :23 Nisan 2010 Cuma 10:32:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?