21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya: Hasta yakınlarını isyan ettiren sevk çilesi bitmedi...

HAYAD Başkanı Özkul'un, dernek binasında düzenlediği basın toplantısına hasta yakınları da katıldı. Özkul, zamanında ödenmeyen fatura bedellerinin ödenmesi yönündeki taleplerin ilgili kurumlar tarafından karşılanmadığı gerekçesiyle, 9 Şubat 2004 tarihinden itibaren Yeşil Kartlı hastaların kabulünün durdurulduğunu, sadece acil giriş ve hala tedavisi devam etmekte olan Hemotoloji-Onkoloji hastalarının sevkinin kabul edilmekte olduğunu hatırlattı. Özkul, "21 Temmuz 2004 tarihinden itibaren tedavisi devam etmekte olan SSK ve Yeşil Kartlı hastaların Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sevklerinin kabulü durdurulmuştur. Hasta haklarının başında tedavi olma hakkı geliyor. Her insanın bir saniye bile olsa hayatta kalmasını insanlık borcu sayıyoruz Herhangi bir gerekçeyle 'Size sağlık hizmeti veremiyoruz' demenin izahı yoktur. Hastanın tedavi ihtiyacı varken bekletilmesi söz konusu olamaz. En kısa sürede Tıp Fakültesi'nin hizmeti devam ettirmesini, hükümet ve Sağlık Bakanlığı'nın gerekli girişimlerde bulunmasını bekliyoruz" dedi.

Özkul, hizmetin durdurulmasının yasal olmadığını ve bunun Hasta Hakları Yasası'na aykırı olduğunu savunarak, hasta yakınlarını İl İnsan Hakları Kurulu'na başvuruda bulunmaya çağırdı. Ayrıca, sağlık hizmeti alamadıklarından ötürü uğrayacakları zararın tanzimi için yasal yollara başvurmalarının da doğal olduğunu belirtti.

 

Hasta yakını Aysun Tanış Açık da, "Sevklerin kabulünün durdurulması nedeniyle özellikle Hemotoji-Onkoloji, poliklinik ve servislerinde tedavi gören hastaların tedavisi olumsuz etkilenmekte. Özellikle Kemoterapi ve Radyoterapi tedavisi alan hastalar da sorunun çözülmemesi halinde, geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşacaktır. Anayasa'da devlet vatandaşının sağlığından sorumludur ilkesiyle bağdaşmayan bir durumdur. Devlet kurumları arasındaki alacak-verecek meselesi yüzünden halkın sağlığıyla oynanmaktadır. Biz hasta yakınları olarak kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya, bu sorunun çözülmesi için gerekli adımların bir an önce ilgili kurumlarca atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Basın toplantısına katılan Gülseren Bulut adlı vatandaş ise Yeşil Kart sahibi olduğunu belirterek, "3 yaşındaki kızım Fatma Bulut tümör nedeniyle iki kez ameliyat oldu. Şimdi ışın tedavisi görmesi gerekiyor, ancak Yeşil Kartlı hastaların sevkinin kabulü durdurulduğu için çocuğumu tedavi etmiyorlar" şeklinde konuştu.

iha-antalya
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 10:01:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?