1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya Film Festivali 10 Ekim'de

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Uluslararası Film Festivali'nin bu yıl 46.'sı düzenleneceğini belirterek "Yeni bir konsept olarak Altın Portakal'ı bu sene 'Halkın portakal'ı da yapmak iddiasıyla ortaya çıkıyoruz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ve Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın organize edeceği 46. Antalya Uluslararası Film Festivali 10-17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, en uzun soluklu sanatsal etkinliklerden biri olan Altın Potakal Film Festivaline bu yıl yeni bir yapılanmayla ortaya çıktıklarını belirterek "Bu seneden itibaren Altın Portakal Film Festivali'nin tematik olarak değerlendirmek istiyoruz. Bu yılki temamızı sinema ve müzik olarak düşünüldü" dedi.

Festivaller, sanatların soluk aldığı dönemler ve onların bayramı olduğuna dikkat çeken Akaydın "Ama bir özelliği de var. Halkla buluştuğu zaman bu bayram bir anlam kazanır. Bizde yeni bir konsept olarak Altın Portakal'ı bu sene halkın portakalı da yapmak iddiasıyla ortaya çıkıyoruz. Gücünü halktan alan ve coşkusunu halkla beraber yaşayan ve Antalya'nın tüm noktalarına bu coşkuyu taşıyan ufkunu dünya sinemasına entegre eden bir festival programı düzenlemeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Altın Portakal Film Festivali'nin uzun yıllar simgesi olagelmiş, Venüs figüründen esinlenilerek yaratılan Altın Portakal heykelinin tekrar kullanılacağının müjdesini veren Başkan Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "Antalya'da bulunan sivil toplum kuruluşları ve yerel kamuoyunun bu yöndeki arzusu bu kararı almamızda etkili oldu. Türkiye Sinema Platformu temsilcileri de eski heykele dönülmesi gerektiği yönünde görüş belirttiler." dedi.

DÜNYAYI KUCAKLAYAN BİR ANTALYA FESTİVALİ

AKSAV'ın yıl içinde sanatın çeşitli dallarında festivaller ve etkinliklere de yer vereceğini belirten Başkan Akaydın, etkinliklerin halkla buluşturulmasına özel bir önem verilirken, festivalin estetik düzeyinin daha da geliştirileceğini ve evrensel standartlardan taviz verilmeyeceğini vurguladı. Bir yandan, Antalya halkının ve sanatseverlerin isteklerinin, öte yandan sinema sektörümüzün ihtiyaçlarının ön planda tutulacağını bildiren Mustafa Akaydın, Antalya'nın kent dinamiğinden güç alan, yüzünü dünyaya dönmüş bir festivale imza atacaklarını belirtti.

Akaydın, bu amaçla sivil toplum örgütü temsilcilerini, sanatçıları, aydınları, festivale ekonomik kaynak yaratacak saygın kişileri, işadamlarını festival çalışmalarına ortak edecek geniş katılımlı bir Kültür Sanat Danışma Kurulu oluşturulacağına dikkat çekti. Mustafa Akaydın Festival Danışma Kurulu içinde Türkiye Sinema Platformu'nun da yer alacağını; Sinema Platformu ile ortak çalışma ve yakın ilişkiler içinde hareket edildiğini bildirdi.

"FESTİVALİN OTEL SALONLARINA KAPANMIŞ BİR ETKİNLİK OLMASINI İSTEMİYORUZ"

AKSAV'ın Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar ise bu işbirliğini uzun yıllar boyu devam etmesini umut ettiğini belirterek "Etkinlikler film festivali ile sınırlı kalmayacak. Sanatın farklı dallarında yeni festival ve yeni etkinliklerle devam edeceğiz" dedi.

Altın portakal film festivali Türkiye'nin değil Avrupa'nın en eski sanat festivallerinden bir tanesi olduğuna işaret eden Sayar, "Dolayısıyla bu köklü gelenek zaman zaman sıkıntılı dönemler geçirse de ülkemizin sinema ortamına her zaman damgasını vurmuştur" diye konuştu.

Sayar "Antalya Film Festivali Türkiye'nin gözbebeği bir festivaldir. Bu açıdan Türkiye sinemasının bütünlüğünü kapsayan bir sanat şenliği olarak yoluna devam etmelidir" şeklinde konuştu.

Göreve başladığında sorulan sorularda hep ikilem içinde kaldığını anlatan Sayar "Bu festivalin halka dönük mü? bir festival olacak yoksa seçkin bir festival mi? olacak. Sanat şenliği halkla bütünleşmiyorsa anlatmak istediğini anlatamıyorsa fazla bir işlevi yoktur. Otel salonlarına kapanmış bir etkinlik olmasını istemiyoruz. Halkın içine karışmış bir etkinlik olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mustafa Akaydın, bu festivalin en büyük destekçisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu belirterek "Bu yıl geçen seneki kadar olmasa da Kültür ve Turizm Bakanlığı bir fon ayırmış ama bunun bir bölümü 2008 masrafları için kullanılmış. Bir bölümü bekliyor. En az geçen sene olduğu kadar katkı talebinde bulunacağız" dedi.
Bütçe olarak bu yıl maksimum 9 milyon TL düşündüklerini belirten Akaydın "Ama farazi bir rakam, değişimler olabilir. Şu anada 800 bin lira gelmiş kullanılmış. 2 milyon 500 ayrılmış. Yani 1 milyon 700 bin bekliyor" şeklinde konuştu.

Geçen yılki bütçe ile ilgili çok net rakamların olmadığını belirten Akaydın "Çünkü hala AKSAV'a bazı faturaların geldiğini zannediyorum. Bir takım borçların olduğunu biliyorum. Geçen yılki bütçenin yaklaşık 21 milyon TL civarında" diye konuştu.
Toplantıda verilen bilgiye göre geçen yıllarda, gece yapılan kortej gündüz saatlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye'de ilk kez bir festival için yapılmış şarkı olma unvanını koruyan "Antalya'ya Koş" şarkısı yeniden aranje edilecek ve nakarat bölümleri İngilizce Almanca ve Rusça olarak da seslendirilecek, şarkının kaydedildiği CD'ler festival konuklarına hediye edilecek.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İletişim Fakültesi'nde eğitim gören sinema-televizyon bölümü öğrencilerinin, Antalya'nın özelliği olan mahallelerinde festival döneminde film çekmesinin koşulları festival yönetimince sağlanacak. Öğrencilerin mahallelerde çekecekleri filmin oyuncuları mahallede oturanlar olacak. Mahalleli kendini konu alan filmde oynayarak, tarihsel bir dönemde mahallesindeki günlük yaşantıyı gelecek kuşaklara aktarmış olacak.

ÖDÜLLER BELİRLENDİ

46'ncı Antalya Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda birinci olan film 300 bin TL ile ödüllendirilecek. 'En İyi İlk Film' kategorisinde verilecek ödül ise, hızla gençleşen ve yenilenen Türk sinemasının genç ve yeni yönetmenlerini ilgilendiriyor. "En İyi İlk Film", 50 bin TL parasal ödülün yanı sıra Altın Portakal heykeli alacak

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 18:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?