22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya Güneşkent’e merhaba dedi

ANTALYA GÜNEŞKENT’E MERHABA DEDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından alt yapı çalışmaları hazırlanan ‘Güneşkent-Yeşil Antalya Projesi’ imzalanan iyi niyet protokolü ile resmen hayata geçti

İmza törenine projeyi destekleyen dört üniversite, bir enstitü, bir dernek, bir de ulusal platform topluluğunun temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşundan temsilciler katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü tarafından bir süredir alt yapı çalışmaları devam eden ve Antalya’ya Güneşkent kimliği kazandıracak olan ‘Güneşkent-Yeşil-Antalya Projesi’nde ilk adım atıldı. Proje’ye destek veren, Sabancı Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Muğla Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Ulusal Fotovoltaik Teknolojileri Platformu (UFTP) temsilcileri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Antalya Otel’de düzenlenen imza töreninde bir araya geldi. Taraflar projenin iyi niyet protokolünü imzalayarak uzun soluklu bir çalışmanın ilk adımını resmen attı.

TARİHİ BİR FOTOĞRAF VERİYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın imza töreninde yaptığı konuşmada projenin önemine değindi. “Şuan burada tüm Türkiye için tarihi bir fotoğraf veriyoruz” diyen Başkan Akaydın, “Çok önemli bir gün yaşıyoruz. Üç ana sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Bunun ilki, çevre ve ekolojik zenginlik açısından çok önemli bir kentte yaşıyoruz. Bu kentteki turizmi sürdürebilir kılmak için bu tür projeleri desteklemek zorundayız. İkincisi yüzde 74 enerjiyi dışa bağımlı olarak kullanan ve buna büyük bedel ödeyen ülkenin bireyleriyiz. Bu enerjiyi dışa bağımlılıktan kurtarmamız lazım. Hükümetin bu konudaki direncini anlamakta güçlük çekiyorum. Bu konuda yasal bir destek olmadığı sürece güneş enerjisinden elektrik üretimi bu tarz toplantılarla yetersiz kalacaktır” dedi.

GELECEK NESİLE KARŞI SORUMLUYUZ

“Üçüncü sorumluluğumuzda çocuklarımıza ve torunlarımıza karşı olan sorumluluğumuzdur” diyen Başkan Akaydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu zamana kadar nimetlerinden yararlandığımız dünyanın gelecekte çocuklarımız tarafından da kullanılmasını istiyorsak bu tarz projeler sosyal sorumluktur. Biz bu protokolün meyvelerini iyi bir şekilde toplayabilirsek gelecek nesiller bizlere teşekkür edecektir. Bu protokole katkı yapan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Temiz enerji konusunda Antalya’da iki büyük hayali olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Akaydın, “Antalya’nın caddelerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile büyük otellerin fotovolvait ile elektriklerini üretecekleri günü yakalamak istiyorum. Türkiye bu konuda Muğla Üniversitesi gibi bir vizyon koymak durumundadır” diye konuştu.

KONFERANS VE KONGRELER DÜZENLENECEK

Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen ise imzalanan protokol hakkında yaptığı konuşmada Avrupa’nın temiz enerjiyi kullanma konusunda kendisine hedefler koyduğunu belirterek, “Türkiye fırsatları değerlendiremiyor. Vakit geçirmeden temiz enerjiden faydalanmalıyız” dedi. Armen imzalanan protokol ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu proje; Antalya’da karbon salınımlarının takip ve kontrol edilerek düşürülmesinden, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılmasından bu kaynakların kullanımın yaygınlaştırılmasına kadar birçok konuyu kapsayacak. Ayrıca konu odaklı eğitimler, bilgilendirme konferansları ve kongreleri, fuar organizasyonları ve şenlikler gibi etkinliklerle konu zenginleştirilecek.”

ÖRNEK PROJE

Güneşkent Antalya Proje Koordinatörü Dr. Baha Kuban ise konuşmasında proje ile bölgesel gelişimin ilk adımlarını atarak halkın daha çağdaş ve medeni koşullarda yaşamasının hedeflendiğini söyledi. Kuban, “Doğal yapısı ve tarihi mirasıyla Antalya geleceğini güvenceye alacak böylesine bir girişimi fazlasıyla hak etmiştir” dedi. Proje’ye destek veren kuruluşların temsilcileri imza töreninde yaptıkları konuşmada ‘Güneşkent-Yeşil Antalya Projesi’ne her türlüğü desteği verecekleri yönünde ortak görüş bildirdi. Temsilciler, “Bu konuda kanun çıksa da çıkmasa da bu yolda çalışmaları sürdüreceğiz. Yaşadığımız çevreyi temiz tutmak biz akademisyenlerin görevidir. Akademisyenler olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Proje tüm Türkiye’ye örnek olacaktır” diyerek görüş birliğini açıkladı.

Projeye, Türkiye’deki üniversiteler içerisinde Avrupa Birliği’nden hibe ve kredi yollu en fazla proje hazırlayan ve gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi Avrupa İşletmeler Ağı Grubu destek veriyor. Güneş Enerjisi Merkezi’ne sahip ve Türkiye’nin en saygın üniversitelerinin başında gelen ODTÜ de projeye araştırma ve geliştirme bazında destek oluyor. Türkiye’deki güneş enerjisi sistemlerinin kurulu güç bazında en yüksek kapasitesine sahip Muğla Üniversitesi teknik takip ve uygulama aşamalarında destek veriyor. 1979 yılında kurulan Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü de bünyesindeki araştırmacılarla güneş enerjisi, biyogaz ve uygulamaları konusunda projede yerini alıyor. Yine enstitü bünyesindeki öğretim üyelerinin başı çektiği UFTP gurubu da tüm Türkiye’deki fotovoltaik konusunda çalışan yatırımcı-uygulamacı-kamu dairesi-dernek ve belediyeleri bir araya getiren grup olarak kongre ve konferans organizasyonlarına ve tanıtımlarına destek veriyor. Antalya’nın tek üniversitesi olan Akdeniz Üniversitesi de ev sahibi akademik birim olarak bünyesindeki yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezi ve Elektrik-Elektrtonik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile proje içerisinde yer alıyor.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen, inşaatı devam eden Güneşev’i konuklara gezdirdi. Armen Güneşevi’nde neler olacağı konularında konukların sorularını yanıtladı.

ANTALYA GÜNEŞKENT’E MERHABA DEDİ
ANTALYA GÜNEŞKENT’E MERHABA DEDİ
ANTALYA GÜNEŞKENT’E MERHABA DEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2010 Salı 15:46:01
Güncelleme :27 Temmuz 2010 Salı 17:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?