1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı

17. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı, Antalya'da devam ediyor.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Avrupa savunma ve güvenlik programında Afganistan'ın en büyük uğraş olduğunu ve NATO'nun hayati önem taşıdığını belirterek, Afganistan'da sadece askeri değil siyasi, ekonomik ve sivil adımlar atılması gerektiğini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ise, NATO'nun kendisini yeni gerçeklere uyarlamak zorunda olduğunu kaydetti. "Değişen güvenlik ortamı ve 21. yüzyıl için yeni bir transatlantik vizyonu" konulu 17. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nda, bugün NATO'nun 60. yıldönümü sonrasına bakışıyla ilgili bir oturum yapıldı.

Oturumda ilk konuşmayı yapan ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, sorunların çözülmesi için taahhütlerini devam ettirdiklerini belirterek, "Dünyada 50'yi aşkın ülke Kosova'yı tanıdı. Bu sorunları çözmekle gerçekleştirilebilir. NATO yerel toplumu desteklemek için kuvvetlerini bulundurulabilir. NATO'da AB ile ilgili teknik konular yıllardır tartışılıyor. Her iki ittifak arasında takip ettiğimiz ve çalışmaya ihtiyacımız olan bir alan. NATO'nun sorumluluk alanının dışında sorunlar var; Kıbrıs sorununun çözülmesi gibi" dedi.

Avrupa savunma ve güvenlik programında Afganistan'ın en büyük uğraş olduğunu ve NATO'nun hayati önem taşıdığını söyleyen Jeffrey, "ISAF, Afganistan halkıyla daha güçlü bir Afganistan için yakinen çalışıyor. Sadece askeri değil siyasi, ekonomik ve sivil adımlar atılmalıdır. Gelecek seçimler çok önemli. Bu adımlarımız askeri seçenekler dışındaki adımlarımızla birlikte bütünsel yaklaşım içinde olmalı ve askeri seçenekle yan yana gelmeli. Hem savunma hem de saldırı açısından düşmanlarımızın yuvalanacağı bölgeleri ortadan kaldırmalıyız. Afganistan'daki bir muharebe operasyonudur. Çok basit muhabere tugayı göndermeyi düşünüyoruz. Irak'ın iki katı büyüklüğünde, çok daha kötü coğrafi yapı sözkonusu. Irak ve Afganistan'da iç güvenlik fonksiyonunu polisler yapamadılar. Bu nedenle Afgan ve Irak ordusu öncelikli müdahale etmek durumunda kaldı. Afgan ordusuna da güveniyoruz. Daha fazla muharip birlik görevlendirilmeli" diye konuştu.

Türkiye'nin güneydoğusunda da benzer sıkıntılar yaşandığını kaydeden Jeffrey, "Sivil toplumu silahlı militanlara karşı korumak, ekonomik ve siyasi birikimlere güveni, ekonomik gelişmeyi tesis etme konusunda Türk ordusunun deneyimleri çok geniş ve özellikle iç güvenlik operasyonları konusunda çok önemli bir güç olduğunu düşünürsek, daha fazla katkısı beklenebilir. Biz hepimiz 'Savaş siyaset dışı araçlarla sürdürülmesi halidir' lafına bakarsak; tehdit nedir, ne araçlar kullanacağız, yoğunluk ve öncelik derecesi nedir? Bu ittifak bizim için değerler bütünüdür" şeklinde konuştu.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ise, yeni riskler ve sınırı aşan tehditlerin bütün uluslararası aktörlerin kendilerini uyarlamak zorunda olduğu ilişkiler olarak ortaya çıktığını ifade ederek, "Birçok donmuş çatışmanın yeniden alevleneceği düşünülebilir. Özellikle NATO'nun güvenlik ihtiyaçları çok önemlidir ve kendisini yeni gerçeklere uyarlamak zorundadır. İttifakın stratejik konseptinde geniş bir çerçeve oluşturulmalıdır. 2009 yılı içinde yeni konseptin taslağı yazılacak. Sürekli çevrilen güvenlik şartları ortamı bu konsepte yansıtılmalıdır. Mevcut konseptin gözardı edilmemesi gereken taraflarının da bu taslakta yer alması gerekir" dedi.

Kolektif savunma prensibinin NATO'nun başarısının temel değeri olduğunu belirten Mercan, "Soğuk savaş boyunca NATO'nun başarısını sağlayan değerler taslağa yansıtılmalıdır. NATO'nun siyasi diyaloğu arttırması gerekir. NATO misyonlarının başarılı olması için uğraş verilmeli" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 17:39:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?