21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya Serbest Bölgesi'nin hedefleri büyük

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Antalya şehir merkezine 12 km, havalimanına 25 km mesafede ve Antalya Liman sahasının hemen bitişiğinde 544 bin metrekarelik bir alana kurulu olan Antalya Serbest Bölgesi, 14 Kasım 1987 tarihinde hizmete girdi. Arazi ve altyapı finansmanı devletçe karşılanan, üstyapısı ise yatırımcı firmalar tarafından gerçekleştirilen Antalya Serbest Bölgesi'nin işletimi ise Bakanlar Kurulu Kararı ile özel sektöre verildi. Bu amaçla hisselerinin yüzde 36'sı kamuya, yüzde 64'ü ise özel sektöre ait olan Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (ASBAŞ) kuruldu. Elektrik, su, telekomünikasyon hizmetleri, yeşil alanları, yolları ve arıtma tesisi ile tüm gelişmiş serbest bölgelerle rekabet edebilecek düzeyde olan ASBAŞ, 1998 yılından bu yana her türlü yükleme boşaltma hizmetlerinin yapılabildiği bir rıhtıma sahip oldu. 2000 yılı Şubat ayından itibaren Antalya Limanı'ndan konteynır ticaretinin başlamış olması da bölgenin ulaşım açısından avantajını arttırdı. 82 firmanın sürekli aktif ticari faaliyette bulunduğu bölgede yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. Serbest Bölge'ye bugüne kadar, kuruluş safhasındaki altyapı yatırımları ve zaman içindeki geliştirme harcamaları da dahil olmak üzere devlet tarafından yaklaşık 11.5 milyon dolar yatırım yapılırken, yerli ve yabancı girişimciler tarafından gerçekleştirilen bina, makine ve teçhizat yatırım tutarı ise 26.5 milyon doları aştı.

İLK 3 AYDA 53 MİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİ

Mevcut yat ve gemi inşası ile bakım onarımları, kablo konfeksiyon, elektronik cihaz ve tekstil konfeksiyon üretimlerine, diyaliz makinesi üretimleri ile ayrıca ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen doku kültürü suretiyle yapılan ve ileri teknoloji gerektiren üretimlerin de gerçekleştiği serbest bölge geçtiğimiz yıl büyük atılım gerçekleştirdi. Ticaret hacmi, istihdamı, üretim tesisleri sayısı ve oluşturulan katma değer gibi, çeşitli değerlendirme kriterleri açısından bugünkü konumu ile 19 serbest bölge içerisinde İstanbul, Ege ve Mersin Serbest Bölgeleri'nden sonra dördüncü sırada yer alan Antalya Serbest Bölgesi'nde geçtiğimiz yıl 245 milyon 991 bin dolar ticaret hacmi gerçekleşti. Bir önceki yıla göre ticaret hacminde yüzde 33'lük artış gerçekleşirken, bu rakam Antalya Serbest Bölgesi'nin kuruluşundan bu yana 15 yıllık süreçteki, en yüksek yıllık ticaret hacmi rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu yılın ilk 3 ayında ise 52 milyon 991 bin dolarlık ticaret hacmi gerçekleşti. Diğer taraftan Serbest Bölge'de ki faaliyetler dolayısıyla, bu güne kadar hazinenin elde etmiş olduğu gelirler toplamı ise 6.5 milyon doları aştı.

Öte yandan serbest bölgede şu faaliyetlerin yürütüldüğü bildirildi:

"Elektronik, optik, gıda ve hazır giyim öncelikli olmak üzere çevre kirliliği yaratmayan her türlü üretim faaliyeti ve üretime ilişkin hammadde, ara madde ile üretilen malların, alım-satımı, depolaması, markalaması, ambalajlanması, etiketlenmesi, sergilenmesi ve bakım onarımı. Ticareti yapılan her türlü malın alım-satımı, depolanması, etiketlenmesi, ambalajlanması ve sergilenmesi. Diğer kullanıcı veya kullanıcı olmayan kişi veya kuruluşların malların depolanması. Her türlü malın montaj-demontajı. Her türlü malın bakım veya onarımı. Kapalı alanların ve iş yerlerinin, diğer kullanıcılara kiralanması. Bankacılık, sigortacılık, mühendislik, müşavirlik, nakliyecilik, acentacılık."


ÖNER SEVEN- ANTALYA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2004 Pazartesi 20:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?