7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya Türkiye'yi ilk 4'e soktu

Geçen sezonda 1 milyon 66 bin ton domates üreten Türkiye’nin turizm başkenti Antalya, örtü altı tarımdaki üretim gücüyle tarımda da şahlandı ve Türkiye, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler içinde en çok üretim yapan 4 ülke arasına girdi.

TÜRKİYE’nin tarım üretimini sırtlayan illerden Antalya, örtü altı tarımdaki üretimi ile ülkenin Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler içinde en çok üretim yapan 4 ülke arasında yer almasını sağladı. Antalya’da geçen sezon 1 milyon 66 bin ton domates üretildi. Bu rakam Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 15’ine karşılık geliyor. Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, Antalya’nın sebze ve meyve üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Antalya’nın özellikle iklimiyle Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler içinde örtü altı tarımda önemli bir yol kat ettiğini belirten Ordu, "Türkiye, Antalya sayesinde sebze üretiminde dünyada 4’üncü ülke konumunda" dedi.

RAKİBİMİZ İSPANYA: Halil Ordu, Türkiye’nin örtü altı tarımda en büyük rakibinin İspanya olduğunu, Antalya’nın ise en çok Rusya’ya ihracat yaptığını bildirdi. Örtü altı tarımda en çok domates üretimi yapıldığını ifade eden Ordu, üretilen domatesin yüzde 20’lik kısmının ihracata gittiğini kaydetti.

DOMATES CİROSU 856 MİLYON YTL: Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Antalya’da 164 bin dekar alanda domates üretimi yapıldığını belirterek, "1 milyon 066 bin ton domates üretildi ve bu sezon 856.5 milyon YTL gelir elde edildi. Domatesin ardından en çok üretimi yapılan sebze 523 bin tonla salatalık, üçüncü sırada ise 230 bin tonla biber yer alıyor" dedi. Antalya Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ölmez ise, Türkiye’de üretilen mantarın yüzde 70’ini de Antalya’nın karşıladığını, geçen yıl yaklaşık 40 bin ton mantar üretimi yapıldığını söyledi. Ölmez, Antalya’da üretilen mantarın tamamının iç piyasada değerlendirildiğini ifade etti.

BURSA ŞEFTALİDE LİDER: Son yıllarda Türkiye’de bazı illerde farklı arayışlar ve planlamalar sonucu tarımsal üretimde önemli değişimler yaşanıyor. Bursa geleneksel şeftali üretimindeki büyüklüğünü sürdürürken, Isparta elmada, Adana mısırda çok iddialı konuma gelmiş durumda. Bursa Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ilde 2007’de 104.3 bin dekarlık alanda dikili 3 milyon 283 bin ağaçtan, 134.8 bin ton ürün elde edildi. Bu rakam şeftalide Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 25’ine denk geliyor. Bursa’da bu yıl 8 milyon 806 bin ağaçtan, yaklaşık 105 bin ton zeytin de bekleniyor. Bursa bu yıl 19 bin ton kiraz, 11 bin 600 ton da siyah incir üretti. Balıkesir ise Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20-22’sini tek başına karşılamaya devam ediyor.

ISPARTA ELMACI OLDU: Isparta Tarım Müdürü Mücahit Yeşil’in verdiği bilgiye göre ise bu ilimiz de tarımda ciddi ataklar yaptı. Özellikle elma ve kirazda hedeflerine ulaşan Isparta kiraz ve vişne üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 10’unu karşılıyor. Isparta’da geçen yıl 500 bin ton elma üretildi ve bu yıl 520 bin ton bekleniyor. Bu rakam da Türkiye toplam üretiminin yüzde 25’ini oluşturuyor.

Nevşehir ve Niğde patatesten kazanıyor

TÜRKİYE’nin yıllık patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini Nevşehir ile Niğde karşılıyor. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, patates rekoltesinin kuraklık nedeniyle bu yıl düştüğünü ve üreticinin istediği fiyatı bulamadığını belirtti. Nevşehir’de geçen yıl 1 milyon 50 bin ton, bu yıl ise ekim alanlarının genişlemesine rağmen 870 bin ton patates rekoltesi gerçekleştiğini bildiren Tunç, kuraklığın diğer tarım ürünlerin de olduğu gibi patates üretimini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Niğde Ziraat Odası Başkanı Bayram Ali Özdemir de kentte en çok patates ve elma üretimi yapıldığını bildirdi. Özdemir, Patates rekoltesinin geçen yılla aynı kaldığını, üretim maliyetinin ise arttığını ifade etti.

aa
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 13:20:19
Güncelleme :8 Aralık 2007 Cumartesi 13:25:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?