7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da 5 yıldızlı otel sayısı

Antalya'da turizmde, son iki yılda 60 bin yeni yatağın devreye girdiği, yeni yapılanlarla birlikte Antalya civarındaki beş yıldızlı otel sayısının 200'e yaklaştığı bildirildi. 

AA muhabirinin belirlemelerine göre, 2005 yılında Türk turizminin özellikle Antalya ile atağa kalkması üzerine konaklama tesisi yatırımlarına da hız verildi. Lara-Kundu sahil bandı ve Belek'in hemen yanındaki Boğazkent'in otellerle dolmasının yanı sıra Side, Alanya, Belek, Beldibi, Göynük ve Kemer'de art arda yeni oteller inşa edildi. Açılan her yeni otelin, 30-40 bin yeni turist ve 400-500 bin civarında geceleme anlamına geldiği belirtildi.

YENİ TESİSLER KAPILARINI AÇIYOR
Antalya yöresinde 2006-2007 kış sezonunda, önceki yıllarda açık kalan birçok otel, çalışanların bir bölümüne ücretsiz izin verilip bir bölümü de işten çıkarılarak, kapandı. Bu otellerde yaklaşık altı ay süreyle bakım ve onarım yapıldı. Yenilenen oteller, nisan ayı başından itibaren yeniden turist kabul etmeye başladı.
Bu otellerin yanı sıra yeni oteller de devreye girdi. Sadece Belek bölgesinde bu yıl 10'a yakın yeni otel yapıldı. Yeni yapılanlarla birlikte Antalya civarındaki 5 yıldızlı otel sayısı 1999'da 50 civarındayken 200'e yaklaştı.

AKTOB BAŞKANI AYIK
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarlarda başarılı tanıtımlar yapıldığını ancak ortada somut bir gelişme bulunmadığını savundu. Ocak ayı başından bu yana Antalya'ya gelen turist sayısının geçen yıla göre artmadığını belirten Ayık, rezervasyonların ''yüksek sezon'' olarak adlandırılan haziran-ağustos dönemine yığıldığını kaydetti.
Ayık şunları söyledi:
''Yüksek sezonda turist her halükarda geliyor. Önemli olan yüksek sezon dışındaki aylarda turist getirebilmek. Fuarların ardından bir umut ortaya çıkmışsa da istatistikler ve rezervasyonlar farklı şeyler söylüyor. Geçen sezon çok kötüydü. Bu yıl, 2005 rakamlarının yakalanıp yakalanamayacağını söylemek de kolay değil. Rezervasyonlar artmadı. Son iki yılda 60 bin yeni yatak devreye girdi. 60 bin yatak 2 milyon turist demek. Yani 2005'te 7 milyon turist geldiyse 2007'de 9 milyon turist gelmeli ki doluluk oranımız aynı olsun. 2007'ye umutlu başladık ama her şey toz pembe değil.''

''BOZULAN DENGEYİ DÜZELTMEK...''
Osman Ayık, arz-talep dengesinin bozulduğunu, belirterek ''Bozulan dengeyi düzeltebilmek kolay değil. 2005'tekinden 2 milyon turist fazla alırsak ancak rahatlayabileceğiz. Bu sayıyı bulmak kolay değil'' dedi.
Antalya'da artık yeni konaklama tesisi yatırımı yapılmaması gerektiğine de değinen Ayık, ''Yalnızca bu yıl Antalya civarında 30-35 bin yeni yatak eklendi. Artık bundan sonra Antalya'da yatakla ilgili yatırım yapmamak lazım. Yatağı destekleyecek yan alanlara yönelmek lazım. Yatağı daha kolay satılır kılabilmek için, destek yatırımlarına, eğlenceye, spora, golfe yatırım gerekiyor'' diye konuştu.

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ ACAR
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar da AA muhabirine Antalya'da k bakanlık belgeli 344 bin, belediye belgeli de 150 bin yatak bulunduğunu söyledi. Acar, yatak kapasitesinin geçen yıla göre yüzde 6 civarında arttığını ifade etti.
Sezon öncesinde, öncelikli olarak altyapı sorunlarını giderici çalışmalar yapıldığını anlatan Acar, Kültür ve Turizm Bakanlığının, altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere büyük miktarda ödenek gönderdiğini kaydetti.
Acar şu bilgileri verdi:
''Alanya'dan Kalkan'a kadar tüm sahildeki yerleşim birimlerinin arıtma tesisleri ve derin deniz deşarjı yapımı ödeneklerle desteklendi. Altyapı bakımından sezona hazırız. Yeni rehberlik ve seyahat acenteleri kanunu da çıkartıldı. Artık turist daha güvenli seyahat edebilecek.
Tanıtımla ilgili çalışmaları, Bakanlık 120 milyon dolarlık bir bütçeyle gerçekleştirdi. Avrupa ve Rusya pazarında önemli fuarlarda Antalya ağırlıklı başarılı çalışmalar yapıldı. Geçtiğimiz yıl düşüş yaşadığımız, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerden çok sayıda gazeteci ve bilim adamını Antalya'da ağırlayarak, ülkelerinde yazılar yayınlanmasını sağladık. Gazeteciler ve bilim adamları, Antalya izlenimlerini yazarken, büyülendiklerini ifade ettiler.'' -
AA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2007 Cumartesi 16:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?