1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'da büyük buluşma

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile Antalya'da bir araya geldi.

Dün akşam saat 20.45'te 'Ana' isimli uçak ile Antalya Havalimanı'na iniş yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Rixos Premium Otel'de Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın Hazar kıyısında bulunan 26 kilometre uzunluğundaki Awaza kumsalının turizm açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu.Toplantıya AKTOB, TURSAB, TUROFED, ATSO VE TUROB temsilcileri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "değerli dostum" diye hitap ettiği Türkmenistan Devlet Başkanı'na Türkiye'nin turizmde neler başardığını anlatacaklarını söyledi. Türkiye'nin büyük kalkınma hamlesinin bir ayağının da turizm olduğunu belirten Gül, "Türkmenistan'ın Awaza bölgesini büyük bir turizm bölgesi yapmayı arzu ediyorlar. Antalya'daki siz değerli turizmciler, bu işi nasıl başardığınızı kendisine anlatın. El birliği içinde Türkmenistan'ın Awaza bölgesi kısa sürede turizm bölgesi nasıl yapılır, onu anlatalım" dedi.

EN YAKIN İŞ BİRLİĞİ YAPTIĞIMIZ ÜLKE TÜRKİYE

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ise Türk işadamlarının Türmenistan'ın kalkınmasına gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Berdimuhammedov, Türkiye Cumhuriyeti'nin Türkmenistan'ın en yakın iş birliği yaptığı ülke olduğunu belirterek, Türkmenistan'ın Türkiye'den çeşitli aletler, makineler ve mekanik aletler, kimyasal ürünler, sanayi ürünleri ve inşaat malzemeleri aldığını söyledi. "Türkmenistan'da'da 530 Türk şirketi var" diyen Berdimuhammedov, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin genişleyeceğine ve artacağına inandığını ifade etti.

Türkiye'nin Türkmenistan'da bulunan şirketleri ile kendilerine büyük hizmet verdiğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür eden Berdimuhammedov, "Türk şirketlerine şükranlarımı belirtmek istiyorum. Türkmenistan'da girişimciliği geliştirmek yolunda büyük imkanlar sağlanıyor; Türkmen ve Türk işadamlarının karşılıklı iş birliği ile daha da gelişecektir. Türkmenistan'ın ulaştırma ve haberleşme altyapısının uygun oluşu, enerji kaynakları iş çevrelerinin dikkatini çekmektedir. Türk kardeşlerimizi bu imkanlardan birlikte yararlanmaya davet ediyoruz" dedi.

Türkmenistan'da ekonomik kalkınma hamlelerinin uzun vadeli programlar dahilinde uygulandığını belirten Berdimuhammedov, "Türkmenistan dünyanın 90'dan fazla ülkesi ile dış ticaret ilişkisini yürütüyor" dedi. Ülkelerinde en çok gelir sağlayan alanlardan birinin turizm olduğunu söyeyen Berdimuhammedov, "Türkmenistan'ın genç olan turizm alanı ile ilgili Türkiye'den öğreneceği çok şey var. Hazar kıyısında 26 kilometrelik sahili ile Awaza'da vergi ve gümrük kolaylıkları sağlanarak yatırımcıya açıldık. Projelerin toplam değeri 1.5 milyar dolar" dedi.
Toplantının sonunda Türk-Rus İş Konseyi Onursal Başkanı ve Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, Türkiye'nin son 30 yıllık döneminde turist sayısı ve turizm gelirleriyle ilgili bilgi verdi.

Toplantıdan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov tekne ile Antalya Kaleiçi'ndeki yat limanına hareket etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 15:12:35
Güncelleme :28 Ağustos 2009 Cuma 15:16:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?