22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'da enerji açığı uyarısı

TEİAŞ Bölge Müdürü Kamil Bacak, Antalya bölgesinde büyük bir enerji açığı olduğuna dikkat çekerek kısa sürede enerji santrali kurulması gerektiğini söyledi. TEİAŞ Bölge Müdürü Bacak, "Enerj santrali için Antalya'ya döşenen doğalgaz boru hattı küçük ve yeterli gelmiyor. Bunu önceden nasıl düşünmemişler anlamak zor" dedi.

Antalya ve ilçelerinde enerji açığı olduğunu söyleyen Kamil Bacak, şöyle konuştu: "Antalya'da üretim kaynağı olmadığından elektrik çok uzak yerlerden geliyor. Bir noktamız Seydişehir üzerinden Adana, diğer noktamız Denizli üzerinden Soma ve İzmir. Bu bölgelerdeki santrallerde üretilen elektrik Antalya'ya geliyor. Mesafenin uzaklığından dolayı gerilim düşümü oluyor. Yazın ise bu daha da artıyor."

ÜRETİM SANTRALİ ŞART

Antalya'da aşırı bir enerji talebinden dolayı kış aylarında günlük 13 milyon kilowatsaat tüketim olduğunu anlatan Bacak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yazın bu 19 milyon kilowatsaate çıkıyor. Yüzde 60'lık bir artış söz konusu. Bunun karşılanması için mutlaka enerji üretim tesisi yapılması lazım. Bu doğalgaz olabilir, termik santral olabilir. Sorunun tek temel çözümü enerji üretim tesisleri kurmaktan geçiyor."

DOĞALGAZ BORULARI YETERLİ DEĞİL

TEİAŞ Bölge Müdürü Kamil Bacak, "Antalya'da döşenen doğalgaz boru hattının doğalgaz ile enerji üretim tesisi kurmaya yeterli olup olmadığı" konusunda bir soruya şöyle karşılık verdi: "Baştan nasıl oluyorda düşünülmemiş bizde anlamadık. Maalesef döşenen borular kapasite olarak büyük güçlü santrallerin kurulmasına şu an yeterli değil. Ancak bu konuyla ilgilenen firmalar var. İlave hat yapma durumu söz konusu olabilir. Kömürle çalışan santraller olabilir. Çünkü, Antalya bölgesinde çok sayıda koy var.

Gazipaşa bölgesi termik santraller için yeterli koya sahip. Deniz yolu ile gelen ithal kömürler, termik santrallerin çalışması için daha ucuz olacaktır. Yatırımı biraz pahalıdır ama ileriye dönük enerjiyi ucuza mal edersiniz."

DİM BARAJI ETKİLİ OLMAZ

Alanya'da yapılacak Dim Barajı'nın enerji üretiminde etkili olamayacağına dikkat çeken Bacak, şöyle konuştu: "Enerji sorununa bir nebze etkili olur. Alanya çok büyük bir ilçe, yazın nüfusu 1 milyona çıkıyor. Çoğu iller bile Alanya kadar elektrik tüketmiyor. Şu an tüketiminiz 80 -90 megawat. Yazın bu rakam 150-160 megawat oluyor. Yüzde 80 artış oluyor. Dim Barajı'nın gücü ise yaklaşık 35 megawat gücünde. Alanya için yeterli değil."

Son yıllarda yapılan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Bacak, sözlerini şöyle tamamladı: "2003 yılında devlet, Kepez Elektrik'e el koyduktan sonra mevcut durumumuz şuydu. Antalya'nın tamamında yaklaşık 100 MVA kurulu güce sahipti. Bugün için şu an Antalya'nın yazın tükettiği puand gücü 1200 megawat. Devlet el koyduktan sonra 2007 Aralık itibariyle gerçekleştirilen toplam yatırım miktarı 111 milyon YTL. Kurulu gücümüz 100 MVA'dan 350 MVA'ya çıktı. Yüzde 286'lık bir artış var, üç yılda çok büyük yol katedildi Antalya'da."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 18:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?