21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da 'Felsefe Günleri' başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nün organize ettiği Antalya Felsefe Günleri, Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu’nda düzenlenen açılış programıyla başladı.

"Felsefe ve Sanat" ana başlığı altında şekillenen "Antalya Felsefe Günleri"nin açılışına Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kumbul, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, AKSAV Genel Müdürü Giray Ercenk, AKSAV Sanat Danışmanı Ahmet Tüzün ve konuk felsefeciler arasında yer alan Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Doğan Özlem katıldı.

Felsefe Günleri’yle anlamlı bir başlangıç yapıldığını belirten konuşmacılar, etkinliğin geleneksel hale gelmesi yönünde gereken çabayı göstereceklerinin altını çizdiler.
Açılışta konuşan AKSAV Genel Müdürü Giray Ercenk, Felsefe Günleri’yle, kültür ve sanatın altyapısının tamamlanacağını söyledi. Anadolu topraklarının ve Antalya’nın batı felsefesinin doğduğu ve geliştiği topraklar olduğuna dikkat çeken Ercenk, "Felsefe, entelektüel bir takılma ve kendi içine kapalı bir dal değildir. Yaşamın içinde alır duruşunu ve insansal olana yönelir" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, felsefe eğitiminin ilkokullara kadar indirilmesi gerektiğini söylerken, Akdeniz Üniversitesi’nin bütün bilimlerin yaratıcısı olan felsefeye gereken önemi verdiğini belirtti. Akaydın, henüz bir öğretim üyesiyle lisansüstü eğitimi veren Felsefe Bölümü’nün 2005 yılından itibaren lisans eğitimi de vereceğini müjdeledi.

"Çağdaşlık yolunda ciddi adımlar atan Antalya’da, kentte yaşayanların sosyal yönü adına önemli etkinlikler yapılıyor" diyen Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kumbul, Büyükşehir Belediyesi’nin Akdeniz Üniversitesi ile işbirliğini önemsediğini sözlerine ekledi.

Felsefe Günleri yayılıyor

Antalya Felsefe Günleri’nin konukları arasında yer alan Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Doğan Özlem, Akdeniz Üniversitesi’nin, eğitim ve öğretim programlarıyla olduğu kadar gerçekleştirdiği etkinliklerle de ülkemizin en saygın üniversiteleri arasında olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin de en faal belediyeler arasında yer aldığını belirten Özlem, "1500 yıldır felsefeden nasibini almamış bu toprakların şimdiki sahibi olarak bizlere düşen görev, felsefenin yeniden canlandırılmasıdır. Prof. Dr. Uluğ Nutku, 10 yıl önce Mersin Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü’nü kurdu ve 8 yıl önce ’Felsefe Günleri’ adı altında etkinlikler gerçekleştirmeye başladı. İki yıl önce de Sivas Üniversitesi’ne geçti, aynı etkinliği orada da düzenledi. Onları Bursa, Muğla ve şimdi de Antalya takip ediyor. 2004 yılının Kant’ın ölümünün 200. yılı olması dolayısıyla, sempozyumun konusunu ’Kant Felsefesi’ olarak belirledik. Sempozyum sonunda sunulan bildiriler ise Yapı Kredi Yayınları tarafından basılacak" diye konuştu.

ANTALYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2003 Salı 00:00:10
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 21:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?