1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya’da hiçbir sonuç şaşırtmaz

Antalya’da AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yine iddialı. Ancak, eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Akaydın da “Kesinlikle kazanırız” diyor. Antalya’da hangi parti kazansa bir şaşkınlık yaratmayacak

Antalya için önce iki iddia: İlki halen Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürüten Menderes Türel’in: “20 puan fark olur.”
İkinci iddianın sahibi ise CHP’nin adayı Prof. Mustafa Akaydın. O da Türel kadar iddialı:
“Antalya’yı kesinlikle kazanıyoruz. Hedef, Büyükşehir’e bağlı tüm ilçeleri kazanmak...”
Antalya “gerçeğini” bu iki iddiadan hangisi yansıtıyor, ya da gerçeği ikisinin arasında bir yerde mi aramak gerekiyor?
Bu sorunun yanıtı ise şöyle: Bu üç sonucun üçü de şaşırtmaz ve sürpriz de olmaz... Ama, görünen o ki, AKP’li Menderes Türel, iddia ettiği kadar puan farkı atacağı hayli şüpheli de olsa önde gibi... Çünkü, Antalya “gerçeği” ayrıntılara girdikçe karışık ve çok seçenekli hale geliyor.

MHP’ye göre rakibi CHP
Üstelik bir de bunlara, MHP adayı Kemal Çelik’in iddiasını ekleyebiliriz. Ona göre, Antalya’da “AKP yok, seçim yarışı CHP ile MHP arasında sürüyor.”
Çelik’in sözleri propanganda olabilir ama Antalya’da oldukça hassas dengeler üzerinde giden müthiş bir mücadele var. Büyükşehire bağlı iki büyük belediye Kepez ve Muratpaşa’daki kıran kırana yarış, büyük olasılıkla Büyükşehire de yansıyacak.

Muratpaşa’da CHP önde
Muratpaşa’da, CHP üstünlüğünden, CHP’li Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen’in yine yarışı önde götürdüğünden söz ediliyor. En büyük ilçe olan ve AKP’nin tartışmasız üstün olduğu Kepez için de değişik iddialar var.
AKP’nin sevilen Belediye Başkanı Erdal Öner, söylentiye göre Menderes Türel ile anlaşamadığı için bu kez aday gösterilmemiş.
Bu durum da AKP’nin kalesi gibi görülen Kepez’de, CHP ve MHP’nin umutlarını yükseltmiş. “İkinci bir Antalya” olarak görülen bu ilçede AKP’nin etkinliğini kırmaya çalışıyorlar.
Kepez, yeni birleştirmelerle artık eskisinden de daha fazla bir nüfusa sahip ve eski Antalyalılar tarafından “sonradan Antalyalıların” ilçesi olarak görülüyor. Ancak, yılda yaklaşık 70 bin kişinin yerleştiği tahmin edilen Antalya için artık öncekilerin ve sonrakilerin hiç bir önemi kalmamış, herkes “Antalyalı” olmuş!

‘Yaparsa hoca yapar’
Büyükşehir’deki AKP’li Menderes Türel’in atılımları ve altyapı yatırımları, hükümetle diyaloğunun üst düzeyde olması, AKP’nin buraya özel bir önem vermesi, AKP’yi öne çıkarıyor.
Ancak, muhalefet boş durmuyor. CHP’li Mustafa Akaydın, Antalya’da sevilen bir isim. Eski Akdeniz Üniversitesi rektörü... Şehir sakinlerinin tanıdığı bir hekim. Seçim sloganı da “Yaparsa hoca yapar”...

Esnaf şikâyetçi
Ulaşımda büyük şikâyet var. Getirilen “Antkart” yani toplu taşıma kartıyla şehir içi ulaşımı muhalefete göre “felakete” döndü. İnsanlar peşin para yatırıyor ve daha pahalıya hizmet alıyor. Taksi esnafı da hafif raylı sistemin çevresindeki iş yapan dükkân sahipleri de şikâyetçi...

Seçmenler ne diyor?
Burhan Kırteke (kahvehane sahibi): Geçen seçimde adayı beğenmediğim için CHP’ye oy vermedim ama, bu sene işler çok kötü, herkes şikayetçi, kimsenin iki yakası bir araya gelmiyor. CHP’nin kazanacağını düşünüyorum.
Ahmet Dinç (emekli): Yarış başabaş gidiyor. Muratpaşa’dan yapılan değerlendirmeler böyle.
Kepez’de bir kıraathaneye misafir oluyoruz. Hava tamamen değişik.
Ramazan Tez (SSK emeklisi): Yıllardır Antalya’da Menderes Türel’in yaptığı gibi bir hizmet görmedim. Hiç tartışma yok, açık farkla kazanacak..
Mustafa Uğur: AKP, hem büyükşehirde hem de Kepez’de açık ara kazanır.
Bütün bunlardan sonra, Antalya’da çıkacak hiçbir sonuç şaşırtıcı olmayacak. Evet, AKP çoğu görüşe ve yansıyanlara göre önde, bazılarına göreyse açık ara önde ama, CHP kazanırsa da anlaşılan o ki çok büyük bir şaşkınlık yaratmayacak.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 09:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?