21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da Hx. Mevlana gecesi

Kepez İlçe Belediyesi, hoşgörünün ve sevginin sembolü ünlü Türk mutasavvıfı Hazreti Mevlana'yı, 735. Vuslat yıldönümünde düzenlediği etkinlikle andı.

Tasavvuf müziği konseri ve sema gösterisinin yer aldığı etkinliğe, ilçe halkı ilgi gösterdi.

Kepez Belediyesi Spor Salonu'nda düzenlenen anma etkinliğini 4 bin kişi izledi. Büyük Türk mutasavvıfı ve düşünürü Hz. Mevlana'nın anıldığı geceye Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Kepez Belediye Meclis Üyeleri, ilçe kamu kurum ve kuruluşları müdürleri katıldı. Başkan Öner, yaptığı konuşmasına engin dehası, derin fikirleriyle, sevgi ve hoşgörüsüyle asırlarca insanlığı etkileyen ve aydınlatan Hz. Mevlana'yı saygıyla anarak başladı. Başkan Öner, Hz. Mevlana'nın fikirlerinin, her gün biraz daha şiddete, çatışmaya ve çözümsüzlüğe doğru giden dünyamızda bütün insanlığa ışık tuttuğunu ve manevi önderliğini sürdürdüğünü söyledi.

Mevlana'nın, mesajlarını, öğütlerini nakşettiği Mesnevi ile Divan-ı Kebir ile insanlığa çok değerli bir miras bıraktığına işaret eden Öner, şunları söyledi: "Farklı dillere, dinlere, kültürlere mensup milyonlarca insan Hz. Mevlana'nın şahsında ve eserlerinde insan olmanın anlam ve değerini her geçen gün daha yakından kavramaya çalışıyor. Aradan geçen yüzyıllara rağmen büyük düşünürün sözlerinin değerinde en küçük eskime ve eksilme olmadı. Ne mutlu ki biz bu hikmet pınarından, bu aşk deryasından beslenmeye devam ediyoruz. Dün olduğu gibi bugün de onun düşünce dünyasıyla aynı iklimi paylaşıyoruz. Bu topraklar hala onun sevgi, merhamet, hoşgörü felsefesiyle ayakta durmaya devam ediyor. 'Yaratılanı, yaratandan ötürü severiz.' sözü bu topraklarda yaklaşık bin yıldır dilden dile aktarılmaktadır."

Hz. Mevlana'nın, 'Gel, ne olursan ol yine gel' sözleriyle tüm insanlığı barışa, sevgiye, hoşgörüye davet ettiğini anlatan Öner, "Onun bu çağlar üstü mesajıyla, sesi yankılandı. Biz de bugün buradan Mevlana'nın çağrısına katılıyor, bütün dünyaya aynı mesajı haykırmanın heyecanını, mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Erdal Öner konuşmasını, Büyük Türk mutasavvıfı Hz. Mevlana'nın, "Her gün bir yerden göçmek ne iyi", "Her gün bir yere konmak ne güzel", "Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş", "Dünle beraber gitti cancağazım", "Ne kadar söz varsa düne ait" "Şimdi yeni şeyler söylemek lazım" sözleriyle tamamladı.

Öner'in konuşmasının ardından Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Klasik Türk Müziği Kulübü'nün düzenlediği 'Aşk Yolcusu Mevlana' adlı tasavvuf müziği konseri ile anma gecesi devam etti. Hz. Mevlana'nın eserlerinden oluşan konser izleyenlerden büyük alkış aldı. Anma etkinliğinin finali Allah'a yakarışın bir ifadesi olan Şeb-i Aruz'la sema gösterisiyle yapıldı. emazenlerin sema gösterisi izleyenleri büyüledi.

Hz. Mevlana'yı anma etkinliğinde binlerce Kepezli, ilahi bir görsel şölende hoşgörü ve sevgi iklimini yaşadı. Kepez Belediyesi, katılımcılara karanfil ve özgün beş eserden oluşan ve Hz. Mevlana'nın hayatını müzikal olarak anlatmayı hedefleyen "Aşk Yolcusu Mevlana" albümünün yer aldığı dört bin CD dağıttı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 13:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?