8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'da kent-müze-tarih söyleşileri

Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi, kentin farklı dönemlerini, çeşitli açılardan ele alarak Antalyalılar'ın gündemine taşımayı sürdürüyor.

Kentin birikimlerini, üretimlerini bir araya toplamak, deneyimlerini paylaşmak, birlikte üretebilmek amacıyla düzenlenen "Kent-Müze-Tarih Söyleşileri" dizisinin 12.'si kapsamında Mimar-Yazar Cengiz Bektaş "Kent Müzesi ve Antalya'nın Kentsel Dokusunun Korunması" konusundaki görüşlerini söyleşiye katılanlarla paylaştı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda yapılan söyleşide Antalya'nın bir dünya kentinin barındırdığı her türlü izi taşıdığını söyleyen Bektaş, "Hepimizin bildiğince Bergama Kralı Attalos buyurmuş. 'Bana yeryüzünün en güzel yerini bulun. Orada bir kent kurulsun.' Bir süre sonra bildirmişler: 'Bulduk.' Buldukları yer bugün 'Kaleiçi' dediğimiz yerdir. Bergama Krallığı'ndan Roma'ya Selçuklu'dan Osmanlı'ya egemenler değişse de kent kemerde sürüp gider" dedi. Bektaş, Kaleiçi'nde sürdürülen çalışmaları hatırlatarak Kaleiçi'nde Antalya'nın kimliğinden ve Antalya halkının yaşam kültüründen bağımsız bir çalışma yapılmaması gerektiğine dikkat çekti. Kentin sürekliliğinin, kent kavramının ve yaşama kültürünün aynası olan evleri ele alan Bekataş, eskiden yapılmış olan evlerin tıpkı insanlar gibi içiyle dışının bir olduğunu, son yıllarda inşaa edilen evlerin ise içinde yaşayacak insanların ve kentin özelliklerinin dikkate alınmadan inşaa edildiğini kaydetti. Bektaş, son yıllarda diğer büyük kentler gibi
Antalya'nın kentsel dokusunun da hızlı yapılaşmadan olumsuz etkilendiğini söyledi. Bektaş, "Birlikte oluşturduğumuz değerleri geleceğe aktaramazsak 100 yıl sonra da kimliksizlikle uğraşırız" dedi. Bektaş, günümüzdeki çarpıklıkların giderilmesinde yaygın eğitimin önemine değinerek yaygın eğitimin en önemli araçlarından birinin de kent müzeleri olduğunu belirtti.

Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi tarafından düzenlenen söyleşiye, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın'la birlikte çok sayıda öğretim üyesi, Kent Konseyi, Mimarlar Odası, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi kentin sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcileri ile Antalyalılar katıldı.
Antalya Kent Müzesi Proje Hazılık Merkezi'nin "Kent-Müze -Tarih Söyleşileri" dizisinin 13.'sünün konukları ise Nuri Erkal, Hüseyin Cahit Kerse, Ahmet Tüzün olacak. Erkal, Kerse ve Tüzün "Antalya'da Kültür-Sanat Dergileri" başlıklı söyleşide 20 Ekim 2007, Cumartesi günü saat 11.00'de Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda Antalyalılar'la bir araya gelecek.

CENGİZ BEKTAŞ KİMDİR?
Mimar-Yazar Cengiz Bektaş, 1959 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre Almanya'da serbest mimar olarak çalıştı. Orada girdiği iki yarışmada ödül aldı. ODTÜ'ne öğretim görevlisi olarak çağrılınca, Türkiye'ye döndü. Bir yıl ODTÜ Mimarlık işliğini yönetti. 1963'de Ankara'da kendi işliğini kurdu. Girdiği mimarlık-şehircilik yarışmalarında 25'in üzerinde ödül kazandı. Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştiren Bektaş, 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü'nü aldı. Akdeniz Üniversitesi Sosyal-Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Ağahan Ödülü'nü kazandı. Amerika, Makedonya ve Almanya'da Mimarlık okullarında konuk öğretim görevliliği de yapan Bektaş, 1968 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik Bölümün'de "Kültürün Planlamaya Etkisi" lisans dersi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Estetik" dersi öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Bektaş'ın, mimarlık ve kültür konularını işleyen 40'ın üzerinde inceleme yapıtı bulunuyor. 1950 yılında yazın yaşamına giren Bektaş'ın ilk şiirlerini Fazıl Hüsnü Dağlarca Türkçe Dergisi'nde yayımladı. Şiirleri onaltı dile çevrilen Bektaş'ın çok sayıda edebiyat ve şiir ödülü de bulunmaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 17:35:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?