22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'da 'Mustafa' kavgası

Antalya’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ‘Mustafa’ isimli filmin izlenmesi için okullara faks gönderildiğini iddia eden ADD Antalya Şube Başkanı Mustafa Durna, valiliğe şikayet dilekçesi verdi. Durna, emirle ya da tavsiyeyle öğrenci ve öğretmenleri bu filmi izlemeye yönlendirmenin kimsenin hakkı ve görevi olmadığını söyledi. Durna, filmin Atatürk'ü gerçek yönleriyle anlatma amacını taşımadığını da vurguladı.


Gazeteci Can Dündar’ın yapım ve yönetmenliğini üstlendiği ‘Mustafa’ filminin tartışmaları giderek büyüyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tüm sinemalarda vizyona giren filmle ilgili Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, tüm okullara faks gönderilerek, izlenmesi tavsiyesinde bulunulduğunu öne süren ADD Antalya Şube Başkanı Mustafa Durna, olaya tepki göstererek, valiliğe şikayet etti.

Filminin Atatürk’ü gerçek yönleriyle anlatma amacını yerine getirmediğinin yetkin kişiler tarafından tespit edildiğini belirten Mustafa Durna, şöyle konuştu:
“Filmin yapımına verilen emek, müziğinin başarılı oluşu, filmi seslendiren Can Dündar’ın duygulu anlatımı dışında neredeyse başarılı ve yararlı bulan yoktur. Atatürk’ün insan gibi insan, adam gibi adam olduğunu da dost düşman çok iyi bilmektedir. Bizler gibi filmi izleyen bir çok insanın, televizyon ve gazetelerde birçok uzman kişinin ‘Bu film bilinçli insanlar üzerinde pek etki yapmayabilir, ama çocukların ve gençlerin kafasında, ortak değerimiz Atatürk hakkında olumsuz etki bırakabilir' değerlendirmesi kesinlikle dikkate alınmalı, Milli Eğitim yetkilileri ve öğretmenlerin gruplar halinde öğrencileri ‘Mustafa’ filmine götürme çalışmaları durdurulmalıdır. Çünkü film üzerinde çok ciddi tartışmalar vardır.”


Film izleyin ya da izlemeyin gibi bir söz söyleme haklarının bulunmadığını kaydeden Mustafa Durna, ancak bu ticari ve amaçlı filmin izlettirilmesi kampanyasına katılmanın Milli Eğitim'in görevleri arasında olmadığını düşündüklerini belirtti.


Mustafa filminin izlenmesi için okullara faks gönderildiğini kaydeden Durna’nın Antalya Valiliği’ne sunulan şikayet dilekçesinde, şu görüşlere yer verdi:
“Emirle ya da tavsiye ile öğretmen ve öğrencilerin filmi izlemeye yönlendirmeye kimsenin hakkı ve yetkisi olmadığına inanıyoruz. Öğretmen ve öğrencilerin filmi izlemeleri için gönderilen yazının iptal edilmesini, varsa bu işgüzarlar hakkında soruşturma açılmasını, bu filmi izlemenin milli bir görevmiş gibi algılanması yanlışının önlenmesini talep ediyoruz.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 13:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?