7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da ödüller sahibini buldu

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ''En iyi film'' ödülünü Semih Kaptanoğlu'nun ''Yumurta'' adlı filmi aldı. "En İyi Yönetmen" ödülü ise "Yaşamın Kıyısından" filmiyle Fatih Akın'ın oldu. Gecede en fazla ödüle layık görülen film "Mutluluk" oldu.

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen kapanış galasına sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek geldiler. Törenin sunuculuğunu Meltem Cumbul ile Halit Ergenç'in yaptığı geceye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Vali Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir belediye Başkanı ve Antalya Altın Portakal Film Festivali onursal Başkanı Menderes Türel ile yerli ve yabancı sanatçı ve yönetmenler katıldı. Gecede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve festival onursal başkanı Menderes Türel, sinemanın hayat olduğunu vurgulayarak, ''Sinemaya Antalya 44 yıldır ulusal, 3 yıldır da uluslararası alanda ışık tuttuğunu'' ifade etti. 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 3. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde 160'ın üzerinde film gösterildiğini dile getiren Türel, 62 filmin yarıştığını belirterek, sinema salonlarının doluluk oranının yüzde 90'ın üzerine ulaştığını kaydetti.

TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, Antalya'nın geleneksel Altın Portakal Film Festivali ile göz kamaştırdığını ve Antalyalılar'ın sinema salonlarını doldurarak festivali kucakladıklarını söyledi.

Festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın sonuçlarını açıklayan Jüri Başkanı Genco Erkal, yarışmada iyi ve kötü filmler olduğunu belirterek, ''Biz iyileri değerlendirdik. Yüzde 80 ortak kararla ödülleri belirledik'' dedi. Gecede 300 bin YTL ödüllü en iyi film ödülünü Semih Kaptanoğlu'nun "Yumurta"sı alırken, ödülü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Vali Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir belediye Başkanı ve Antalya Altın Portakal Film Festivali Onursal Başkanı Menderes Türel, Semih Kaptanoğlu'nun yerine oyuncusu Saadet Işıl Aksoy'a verildi. En iyi yönetmen ödülü, "Yaşamın Kıyısından" filmiyle Fatih Akın'ın oldu. En iyi kadın oyuncu olan "Mutluluk" filminin başrol oyuncusu Özgü Namal'a ödülünü sanatçı Selda Alkor ile Tamer Karadağlı'nın elinden aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü "Mutluluk" filmiyle alan Murat Han, ödülünü Bergüzar Karel ve geçen yılın en iyi erkek oyuncusu ödülünü alan Erkan Can'ın elinden aldı. Festivalde diğer ödüller şöyle dağıldı:


"Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Yaşamın Kıyısında Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü: Saadet Işıl Aksoy (Yumurta)
En İyi Senaryo: Semih Kaptanoğlu-Orçun Köksal (Yumurta)
En İyi Müzik: Zülfü Livaneli (Mutluluk)
En İyi Sanat Yönetmeni: Naz Erayda (Yumurta)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken (Yumurta)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Kurgu: Andrew Bird (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Laboratuvar: Şafak Stüdyo (Sis ve Gece)
En İyi Saç ve Makyaj: Songül İbrahim-Fatma Kardeş (Mutluluk)
En İyi Kostüm: Naz Erayda (Yumurta)
En İyi Ses Tasarımı-Miksaj: Orçun Korluca (Mutluluk)
En İyi Özel Efekt: Ödüle değer çalışma yok"

KIRMIZI HALIDA YÜRÜDÜLER

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 3. Uluslararası Avrasya Film Festivali sona erdi. 3. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde En İyi Film, Eran Kolirin'in ''Bandonun Ziyareti'' filmi oldu. En İyi Yönetmen ise ''Buğday'ın Sırrı'' filmiyle Abdellatif Kechiche oldu.

Antalya Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen kapanış galasına sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek geldiler. Sunuculuğunu Meltem Cumbul ile Halit Ergenç'in yaptığı geceye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, yaptığı konuşmada, festivalin ödül töreni heyecanını Antalyalılar ile paylaşmaktan gurur duyduğunu söyledi. Günay, 44 yıldır Altın Portakal Film Festivali heyecanını yaşatan herkese ve Antalyalılar'a teşekkür etti. Altın Portakal'ın bir film festivali olmaktan öteye geçerek, Türkiye'yi tanıtan bir marka haline geldiğine söyleyen
Günay, Altın Portakal'ın yaktığı sinema ışığının Avrasya Uluslararası Film Festivali ve Avrasya Film Market ile uluslararası bir boyuta taşındığını vurguladı. Festivalin sinema sektörünün gelişimine büyük katkı sağladığını belirten Günay, ''Türkiye'nin uluslararası tanıtımına büyük katkı sağlayan böyle bir festivale destek vermek, boynumuzun borcudur'' diye konuştu.

Türkiye'de sinema yapan sanatçıların festival sayesinde dünyaca ünlü filmler ve yönetmenlerle buluştuğunu ifade eden Günay, bakanlığın festivale olan katkısının artarak devam edeceğini kaydetti. Günay, festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ödül arayan filmlerin bir çoğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla ortaya çıkmasından da büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, gecede yaptığı konuşmada, yarının Cumhuriyet Bayramı olduğunu hatırlatarak, ''84 yıl önce Cumhuriyetimiz kuruldu. Bu festival, 44 yıldır istikrarlı şekilde yürütülüyorsa bunu cumhuriyetimize borçluyuz'' dedi. Türkiye'nin dünya çapında başarılı sanatçılar yetiştirdiğini belirten Şahin, Türkiye'nin bunu, cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e borçlu olduğunu söyledi. Şahin, kişilerin farklı kültürler ve dillere sahip olsalar da sanat ve spor ile anlaşabildiğine dikkati çekerek, ''O nedenle buradayım. İnsanlığın müşterek lisanına hizmet eden tüm sanatçılarımızı kutluyorum'' dedi. Şahin, festivallerin halkın desteğiyle başarıya ulaşabileceğini vurgulayarak, Antalyalılar'a festivale sahip çıktıkları için teşekkür etti. Şahin, hükümetin festivale her türlü desteği vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

AVRASYA FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 3. Avrasya Film Festivali'nin kapanış filmi ''Elizabeth: Altın Çağ''ın ünlü yönetmeni Shekhar Kapur'a ''Onur Ödülü'' verdi. Türkiye'ye ilk kez gelmesi nedeniyle çok heyecanlı olduğunu belirten Kapur, "Ülkenizin kültüründen ve misafirperverliğinden çok etkilendim. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında gerçek bir köprüdür ve öyle olmaya devam edecektir'' dedi.
''Lili Marlen'' filmiyle hafızalara kazınan ve Fatih Akın'ın ''Yaşamın Kıyısında'' filminde de rol alan ünlü Alman aktris Hanna Schygulla'ya da ödül verildi. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Schygulla'nın ödülünü, filmin yönetmeni Fatih Akın aldı. Akın, kendi filminde rol alarak Türk sinemasına katkıda bulunan Hanna Schygulla'ya teşekkür etti.

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl ilk kez Asya Sineması Tanıtım Ağı'nın (NETPAC) Asya sinemasını geliştirmek üzere verdiği ödüller de dağıtıldı. NETPAC'ın ödülünü Semih Kaplanoğlu'nun yönetmenliğini yaptığı, ''Yumurta'' ile Philippe Aractingi'nin yönetmenliğini üstlendiğini ''Bombalar Altında'' adlı filmler paylaştı.
''Yumurta''nın ödülünü Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, film oyuncularından Saadet Işıl Aksoy'a verirken, ''Bombalar Altında'' adlı film ekibinden törene katılan olmadığı belirtildi. Eleştirmenler Ödülü'nün sahipleri ise estetik değerleri ve insani yönü dolayısıyla ''Bombalar Altında'' filmine layık görüldü.

3. Uluslararası Avrasya Film Festivali ödülleri de törende açıklandı. Festivalde ''En İyi Film'' ödülü, Eran Kolirin'in ''Bandonun Ziyareti'' filmine verilirken, ''En İyi Yönetmen'' ödülü de ''Buğday'ın Sırrı'' filmiyle Abdellatif Kechiche'nin oldu. Uluslararası Avrasya Film Festivali jüri üyesi Lale Mansur, ödüllendirmede çok zorlandıklarını, 5-6 filme ödül vermek istediklerini, bu nedenle bu yıl ilk kez ''Jüri Özel Ödülü'' kategorisi de açtıklarını dile getirdi. Jüri Özel Ödülü, Roy Andersson'un ''Siz, Yaşayanlar'' filmine verildi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından verilen Senaryo Destekleme Fonu Ödülü de ''Gözlerinde 50 Sebep'' filminin senaristi Cem Akaş'ın oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 09:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?