22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'da sel felaketinin bilançosu 32 trilyon lira

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, düzenlediği basın toplantısında sel felaketinin bilançosunu açıkladı.

Ön hasar tespitine göre, Antalya ve çevresinde yaklaşık 32 trilyon liralık maddi zarar meydana geldiği bildirildi.

Valilik toplantı salonunda basın mensuplarını bilgilendiren Vali Yüksel, tarımsal alanlarda meydana gelen zararın 15 trilyon 918 milyar 384 bin 960 lira olduğunu kaydetti.

Vali Alaaddin Yüksel, "20 köyde, toplam bin 512 çiftçinin zararı var. 25 bin 410 dönüm tarla alanı zarar gördü. Bunun 451 dönümü sera, 367 dönümü narenciye, bin 517 dönümü çiçek ekim alanıdır. 5 adet büyük balık kafesi, 328 adet arılı kovan hasar görmüş, 132 adet küçükbaş hayvan telef olmuştur. 900 ton kooperatif ve vatandaşlarımıza ait kimyevi gübre zarar görmüştür" dedi.

Yaklaşık 300 ev ve işyerinin bodrum katlarını su bastığını belirten Vali Yüksel, Kemer İlçesi’nde 25’e yakın otelde deniz ve dere taşması, taban suyunun yükselmesiyle alt katların su baskınına uğradığını ifade etti. Kuzdere köyünde bir öğretmen lojmanının, bir restoran ve 3 iş yerinin tamamının ya da yarısının zarar gördüğünü kaydeden Vali Yüksel, "Göynük’te 3 ev zarar gördü. Çamyuva’daki trafo binası, 8 trafo, çok sayıda elektrik direği, yeraltı kablosu zarar gördü. Doyran, Akdamlar, Kuzdere, Çamyuva içmesuyu tesislerinde zarar meydana geldi. Altyapıda meydana gelen maddi zarar yaklaşık 17 trilyon liradır" diye konuştu.

150 aileye sıcak yemek veriliyor

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Afet Fonu’ndan toplam bir trilyon liralık yardım geldiğini söyleyen Vali Yüksel, "3 gündür 150’den fazla aileye sıcak yemek veriliyor. Bunun dışında 300 battaniye, 200 yatak ve yastık bölgede dağıtıldı" diye konuştu. Kentin batı bölgelerindeki tüm ilçe ve köylerde yolların açıldığını, elektrik ve su verilmeye başlandığını söyleyen Vali Yüksel, "Bölgede 100’e yakın iş makinesi ve 500 personel çalışmalarını sürdürüyor. İlgili yasa gereği yapılacak yardımlar bellidir. Vatandaşlarımıza ayni ve nakti yardım yapılacaktır" dedi.

Sel felaketi dolayısıyla 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Vali Alaaddin Yüksel, Doyran köyünde dereye düşen 3 kişiden ikisinin bulunduğunu, İsmail Negiz isimli vatandaşın cenazesine 48 saat süren aramalara karşın ulaşılamadığını ancak, aramaların devam ettiğini kaydetti. Kentte hayatın normale döndüğünü belirten Vali Yüksel, böylesi afetlere karşın alınabilecek önlemler için çalışmaların vakit kaybetmeden başlatılacağını, bütün akarsuların masaya yatırılacağını söyledi.

Son 21 yıllık rakamlara göre Antalya ve çevresine düşen yağış miktarının rekor seviyede olduğunu söyleyen Vali Yüksel, "Geçtiğimiz yıllara baktığımızda, aralık ayında metrekareye düşen yağış miktarı 241.3 kilogramdır. Geçen hafta çarşamba günü, yağışın başladığı ilk 14 saatte ise metrekareye 216.6 kilogram yağış düşmüştür 48 saat içinde metrekareye 422 kilogram yağış düşmüştür" dedi. Vali Yüksel, Hasar Tespit Komisyonu tarafından hane hane çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

ANTALYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2003 Pazar 00:00:12
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 21:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?