21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da suya zam

Antalya'da, içme suyu fiyatlarına yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 11 oranında zam yapıldı. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atık Su (ASAT) İşletmesi Genel Kurulu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda yapıldı. Genel kurulda, içme suyuna yüzde 11 zam yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, içme suyuna fiyat artışları enflasyon oranına bağlandı. 

ASAT Genel Kurulu'nda bazı üyeler, içme suyuna yapılan zammın çok fazla olduğu konusunda eleştirilerde bulundu. 

Genel kurulda söz alan ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, işletmenin personel giderleri ve elektrik harcamalarının 2007 yılında büyük boyutlarda olacağını, yağmur suyu drenaj ve arıtma tesisleri ile çöp ayrıştırma tesisleri konusunda yeni yatırımların yapılacağını söyledi.
Karaçay, ASAT'ın, yağmur suyu drenaj giderlerinin karşılanması için alt kademe Muratpaşa Belediyesi'nden 12, Kepez Belediyesi'nden 8, Konyaaltı Belediyesi'nden 1,3, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden de 1 milyon YTL'lik çevre temizlik vergisinin kesildiğini bildirdi. 

Türkiye'de ilk kez su kaçaklarının önlenmesi için 2 ay önce ''skala'' uygulamasına başladıklarını belirten Karaçay, yüzde 62 olan kaçak su miktarını yüzde 50 düzeyine çektiklerini kaydetti. 

Karaçay, kaçak su kullanımı ve kayıplarını orta vadede yüzde 30, uzun vadede ise yüzde 20'ye düşürmeyi planladıklarını bildirdi. 2006 yılında yapılan denetimlerde kaçak su kullanan 1500 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Karaçay, ASAT'ın 2007 yılı bütçesinin ise 179 milyon 174 bin 910 YTL olarak belirlendiği anlattı.

-ZAM MİKTARLARI-

Suya yapılan zamdan sonra Antalya'da mücavir alanlarda meskenlerde 01-25 metre küpe dek olan su bedeli 1.08 YTL'den 1.20'ye YTL'ye çıkarıldı. 

Ticarethanelerde 01-15 metre küp su bedeli 1.98 YTL'ye, resmi dairelerde 2.89'a, sağlık, eğitim, spor hizmetleri veren aboneler 0.96 YTL, belediyeler 0.96 YTL, şantiyeler 1.98 YTL, otel, motel ve pansiyonlar 0.96 YTL, şehit gazi ve özürlüler 1.08 YTL, bahçe ve seralarda kullanılan su fiyatları da 1.20 YTL'ye çıkarıldı. 

Geçen yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırlarına geçen yeni belediyelerde ise su fiyatları meskenlerde 1.08 YTL'den 1.20 YTL'ye yükseltildi.

-ASAT'IN KESİNTİLERİ YASAL DEĞİL-

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, ASAT'ın, yağmur suyu drenaj giderlerini, alt kademe belediyelerin çevre temizlik vergilerinden kesmesinin yasalara uygun olmadığını öne sürerek, bu konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Muratpaşa Belediyesi sorumluluk alanında bulunan 48 caddeyi kendi tasarrufuna aldığını, ancak buralarda yapılan yağmur suyu drenaj giderlerini de Muratpaşa Belediyesi'nin çevre temizlik vergisi gelirlerini keserek karşıladığını savunan Evcilmen, şöyle konuştu: 

''Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, (Şu kadar yağmur suyu drenajı, şu kadar su şebekesi yaptım) diye hava atıyor. Hem benim belediye sınırları içinde bulunan 48 caddeyi elimden alıyor hem de bu caddelerde yapılan altyapı yatırımlarının giderlerini Muratpaşa Belediyesi'nden karşılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, alt kademelerden kestiği çevre temizlik vergisi gelirlerini kesiyor, sonra da hizmet yapıyorum diye hava atıyor.''
aa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 21:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fatih Erişdi IP: 88.240.41.xxx Tarih : 15.12.2006 20:08:53
Antalya'da suya zam yapılmasının Kumbul'u başkanlıktan ettiğini çabuk unuttular galiba. Türel Bey e hatırlatmak lazım bunu. Antalya gibi su cennteti bir yerde susuz köylere su ulaştırılacağına zam peşinde koşuluyor. Köylere su götürün önce 2007 Antalyasında susuz köy: Serik/ Alcami köyü !!!!!