22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'da 'tesettürlü heykel' tartışması

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bergama Kralı 2. Attalos heykeliyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul, Antalya’daki heykeli yaptırırken, heykelin çıplaklığının değil, dönemin yaşamını ve kılık kıyafetinin dikkate alındığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çelik de yaptırılan heykelin bir sembol olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kente adını veren Bergama Kralı 2. Attalos’un heykelinin orijinalinden farklı olup olmadığı tartışmalarına Belediye Başkanı Bekir Kumbul ve akademisyenler de katıldı.

Başkan Kumbul, heykelin tesettüre sokulduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti. Roma’daki çıplak heykelin 2. Attalos’a ait olup olmadığının bilinmediğini bildiren Başkan Kumbul, "Biz Antalya’daki heykeli yaptırırken heykelin çıplaklığını değil, dönemin yaşamını ve kılık kıyafetini dikkate aldık. Antalya’daki heykelin üzerindeki kıyafet de Bergamalıların antik dönemde giydikleri 'Petios' adı verilen giysidir. Bunu da bilim kurulu belirledi.

Attalos’un günümüze ulaşan bir heykeli olmadığı için onun döneminde basılan sikkelerden portresini tespit ettik. Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün girişinde 2. Attalos’un sikkelerden kopya edilen portresi mevcut. Gövdesi de Avrupa’daki örneklerden uyarlandı" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çelik ise heykelin üzerindeki kıyafeti tesettür olarak nitelendirmenin doğru olmadığını söyledi.

Heykelin üzerindeki giysinin 2. yüzyılda Bergamalıların kullandığı Petios adlı bir kıyafet olduğunu belirten Çevik, "Roma Milli Müzesi’nde 2. Attalos’a ait olduğu belirtilen heykel, 2. Attalos dönemine ait değildir. Çünkü, bu heykel Roma kopyasıdır. Dolayısıyla bu kopya yapılırken aslına sadık kalınıp kalınmadığı belli değildir. Ayrıca heykelin Attalos’a ait olup olmadığı da tartışmalıdır. Heykelin Roma’daki ile birebir olmasına da gerek yoktur. Antalya’daki heykeli bir sembol olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. ’Roma’daki heykel çıplaktı, buradaki neden giyinik’ demek de doğru değil. Çünkü, Antalya’daki heykelin üzerindeki kıyafet dönemin bir giysisi. Kaldı ki imparator halk arasında çıplak da dolaşmamıştır. Heykellerin çıplak yapılması, krallara tanrısal güç katmak için başvurulan bir yöntemdir" diye konuştu.

İLKAY MANIŞ-ANTALYA (İHA)
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2003 Cuma 00:00:12
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 21:39:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?