21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da turizm arama konferansı

TOBB, turizm sektörünün geleceğini ve sorunlarını Antalya'da masaya yatırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB'un Belek Ela Quality Resort Otel'de ortaklaşa düzenlediği 'Turizm Arama Konferansı'na katılan turizm sektörünün kanaat önderleri ve ilgili kamu kurumları, sektörün geleceğini tasarlamak, vizyonunu oluşturmak üzere stratejileri ve eylem planlarını belirledi.

28 Şubat'ta başlayan 3 gün süren konferansın son gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün itibariyle turizm sektörünün hem istihdam hem de döviz geliri açısından ülkemizin altın sektörü konumunda olduğunu söyledi.

Turizm sektörünün özellikle net döviz geliri kazandırma anlamında ülkemizin en önde gelen sektörü konumunda olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Turizm sayesinde hızla artan dış ticaret açığımızın önemli bir kısmını telafi edebilmek mümkün olmaktadır. Türkiye turizmde son 20 yılda geldiği nokta itibariyle ikinci örneği olmayan bir ülkedir. 1980'li yılların başında dünya turizm pastasındaki payımız ancak binde bir seviyesindeyken bugün payımız yüzde 3 seviyesine yaklaşmıştır. Uluslararası seyahat endüstrisinin de güçlü bir aktörü olan ülkemiz bu gücü iyi anlamalı ve hedefini ona göre belirlemelidir. Türkiye turizmde bölge lideri olabilecek bir ülkedir. Yeter ki biz buna inanalım ve hedefleyelim. Bunun potansiyeli de, alt yapısı da var. Türkiye'nin çok kısa bir süre içerisinde turizmde dünyada sayılı ülkeler arasına girmiş olması, bu hedefimize de ulaşacağımızı teyit etmektedir."

Turizm sektörünün her şeyden önce gelir-gider yapısının pek çok sektörden farklı olduğunu, girdilerin yüzde 90'dan fazlasının TL iken gelirlerin yaklaşık yüzde 70'inin döviz üzerinden olduğunu anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu yüzden döviz kurlarındaki gelişmelere son derece duyarlıdır. Sadece son 3 yıl zarfında içerideki fiyatların genel düzeyindeki artış kümülatif olarak yüzde 30'a ulaşmışken aynı dönemde dolar kuru yüzde 20 gerilemiş euro ise aynı düzeyde kalmıştır. Yaşanan sıkıntılar da bu tablo gözardı edilmemeli. Bundan sonraki dönemde hızla gelişen 2020 yılında 2 trilyon dolar düzeyine ulaşması beklenen turizm pastasından Türkiye'nin daha fazla pay alabilmesi için azami gayret göstermeliyiz."

TOBB olarak ülkemizin küresel arenada doğal rekabet avantajına sahip sektörlerin başında gördükleri turizmin gelişimini ve sorunlarını yakından takip ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu doğrultuda markalaşmayı, sürdürülebilir kalkınmayı, ürün çeşitlendirmesini ön plana koyan ve yatırımı destekleyen arama konferansının sektörün gelişiminde önemli kilometre taşı olacağına inanıyoruz. Arama konferansı sektörün tüm paydaşlarını ilgili kamu kurumlarını, sivil toplum örgütlerini ve akademisyenleri bir araya getirerek geniş bir katılımla gerçekleştirdi. TOBB olarak biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Önemli olan ortak akıl oluşturmaktır. Ortak akıl oluştururken de unutmayalım ki turizm yalnız döviz getiren bir sektör değil, sosyal hayatı da değiştiren bir sektördür."

Konferansta sektörün 2023 yılı perspektifi kapsamında vizyon, sayısal ve sözel hedeflerinin belirlendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hedeflere ulaşılması için sektördeki hukuki düzenleme ve teşvikler ele alınmıştır. Eğitim ihtiyacı planlama ve altyapı gereği tartışılmıştır. Pazarlama ve yönetim yaklaşımı, ürün çeşitliliği sağlanması, turizmi tüm yıla ve adeta bir açık hava müzesi olan ülkemizin her noktasına yayılması, yeni yatırım ihtiyacı ve tüm bu değerlendirmelerin belli bir eylem planına bağlanması önerileri getirilmiştir. Hükümetimiz ile oluşturduğumuz ekonomik sorunları değerlendirme kurulu ve YOİKK gibi diyalog kanalları vasıtasıyla sektörel sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atılması sağlanmıştır."

Basın toplantısında konferansla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ise, Türkiye'nin turizm sektöründe dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldığını belirterek, "Hedefimiz turist sayısı ve turizm gelirleri bakımından dünyada ilk 5 ülke arasında yer almaktır" dedi.

Türkiye'nin baştan başa bir tarih, baştan başa bir açık müze konumunda olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Sektördeki kaliteyi artırmak ve var olan kaliteyi korumak zorundayız. Konferansın sloganı "Her şey burada" olarak belirlenmiştir. Ülkemize gelen turistler istedikleri her şeyi burada bulabileceklerdir."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 13:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?