21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'da uzmanlar uyardı: 'grib ve nezleye' dikkat!

Kemer Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ahmet Orhan, mevsimsel değişiklik nedeniyle artış görülen hastalıklarla ilgili bilgi vererek, bu tür hastalıklara karşı vatandaşların daha duyarlı olmalarını istedi. Dr. Ahmet Orhan, "Öncelikle çok özel bir dönemin içerisindeyiz. Çünkü sıcak ve nemli yaz günlerinin bitmeye başladığı sonbahar aylarındayız. Bu dönemin en büyük özelliği, sıcak gecelerin yerini daha serin havalara bırakıyor olması. Klima veya camların açık bırakılarak uyunması, birtakım üşütme problemleri ortaya çıkartmaktadır. Bundan daha önemlisi, hava sıcaklığının düşmeye başladığı bu dönem, virüslerin üremesi için kritik zamanlardır. Bu dönem görülen en yaygın virüsler ise nezle ve grip virüsleridir. Aynı zamanda bu tür dönemlerde önemli olan başka bir konu da alerjik rahatsızlıklardaki artıştır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında havaya karışan polenlerden dolayı, alerjik rahatsızlıklarda da büyük bir artış yaşanıyor" diye konuştu.
Bu dönemlerde mide rahatsızlıklarında artış göründüğünü ifade eden Orhan, "Özellikle Kemer Devlet Hastanesi’nde grip ve nezle vakalarında yüzde 20 civarında bir artış yaşanıyor. Bu rahatsızlıklarda hakikaten ciddi bir artış söz konusu. Bu artış şu anda durumun boyutlarının son derece ciddi olduğunun da bir göstergesi" şeklinde konuştu. Özellikle grip ve nezle virüsünün yaygın olduğu şu günlerde bu hastalıklara karşı korunma yollarını da anlatan Dr. Orhan, şu bilgileri verdi:

"Bu hastalıklar, tamamen klasik ve bildik rahatsızlıklar. Korunma yolları da aslında çok basit. Bir kere kesinlikle herkesin terlemeyecek kadar ince, üşümeyecek kadar kalın giyinmesi gerekiyor. Geceleri kesinlikle klimaları yada pencereleri açık bırakarak uyumamak lazım. En önemli korunma yollarından biri de bu tür rahatsızlıkları taşıyan insanlardan uzak durmaktır. Bilim adamları, yapmış oldukları araştırmalarda, virüslerin havadan değil de özellikle el temasından daha kolay bulaştığını tespit etmişlerdir. Bu tür temaslar gerçekleşse bile, kesinlikle ellerimizi bol sabunlu suyla yıkamak zorundayız. Ayrıca gıda maddelerinin iyice yıkanarak yenmesi de çok önemlidir. Bir turizm bölgesinde yaşamamız nedeniyle bu uyarıyı da yapmak isterim; kesinlikle vatandaşların alkol tüketimini de vücut direncini düşürdüğü için en alt düzeylerde yapmaları yararlı olacaktır. Özellikle alkol hastalıklara karşı vücudun direncini ciddi bir şekilde düşürmektedir. Korunmanın başka bir yolu da iyi beslenmektir. Özellikle C vitamini içeren sebze ve meyveler bol miktarda tüketilmelidir."

iha-antalya
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 17:43:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?