1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalyalı tefeciden borçlanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının raporuna göre, Türkiye genelinde son 3 yılda tefecilikle ilgili olay sayısı yüzde 70, şüpheli sayısı ise yüzde 62 artarken, bu olayların en çok yaşandığı ilin Antalya olduğu bildirildi.

AA muhabirinin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığının 2008 Raporu’ndan aldığı bilgiye göre, faiz veya her ne isim altında olursa olsun bir ivaz (bedel) karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verme işleriyle uğraşan veya ödünç para verme işlerine aracılık eden ve kendilerine Hazine Müsteşarlığınca faaliyet izni verilen gerçek kişilere "İkrazatçı" deniliyor.

İkrazatçılık yapmak üzere izin alınmadan, bu işlerin yapılması ise "Tefecilik" olarak adlandırılıyor. Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi de tefecilik suçunu işlemiş sayılıyor. Tefecilik suçunun oluşması için failin kazanç karşılığı ödünç para verme  eylemini meslek haline getirmiş olması gerekiyor. Bir kez bile kazanç karşılığı ödünç para vermiş olmakla suç oluşuyor.

OLAY SAYISI YÜZDE 70, ŞÜPHELİ SAYISI İSE YÜZDE 62 ARTTI

Rapordaki bilgilere göre, 2006 yılında 146 olan olay sayısı, 2007’de 183, geçen yıl ise 248’e çıktı. Şüpheli sayısı ise 2006’dan 2008’e kadar sırasıyla 338, 431 ve 548 olarak gerçekleşti. Olay sayısı 3 yılda yaklaşık yüzde 70, şüpheli sayısı ise yüzde 62 oranında arttı.

Rapora göre, tefecilikte ilk sırada 32 olayla Antalya, 28 olayla Ankara ve 26 olayla İstanbul geliyor. Bu illeri sırasıyla, İçel, Uşak, Diyarbakır, İzmir, Samsun izliyor. 2008 raporunda, şu değerlendirmeye yer veriliyor: "Son üç yıla bakıldığı zaman, tefecilik suçlarında ve şüpheli sayılarında her geçen yıl artış olduğu görülmektedir. Ekonomik hayatın canlanması, kredi imkanlarının çeşitliliği ve kredi kartlarının uzun vadeli taksitlendirmeyi mümkün kılması, insanların tüketim alışkanlıklarını da değiştirmiş ve çok sayıda insanın borçlu hale gelmesini sağlamıştır. Borçlarını ödemekte güçlük çeken ve harcamalarında iyi planlama yapamayan insanların borcu borçla kapatmaya yönelmeleri, tek adres olarak kendilerine tefecileri bulmalarını sağlamıştır. Bu durumun da tefecilik suçunu arttırdığı değerlendirilmektedir."
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 14:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?