1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya’nın bir anayasası olmalı!

Aspendos Rotary Kulübü’nün, Sheraton Otel’de düzenlenen olağan toplantısına konuşmacı olarak katılan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen,
“Türkiye’nin ve Antalya’nın 15 yıllık bir vizyonu, hatta bir tür anayasası olmalıdır. Bu nedenle geniş bir uzlaşma ile bu vizyon belirlenmelidir. Aksi halde yapısal sorunların çözüme kavuşması mümkün değildir” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen, Aspendos Rotary Kulübü’nün Sheraton Otel’de düzenlenen olağan toplantısına konuk oldu. Toplantıda 2008 yılının bir değerlendirmesini yapan ve 2009 beklentilerini anlatan Özgen, “Türkiye’de kayıt dışını, vergi sorununu, eğitim sorununu, hukuk sistemini düzeltmedikçe dışarıdaki kriz bizi daha fazla vurmaktadır. Antalya olarak turizmde, inşaatta, ticarette arz-talep dengesine, kaliteye, markalaşmaya önem vermedikçe krizler bizi normalden fazla vuracaktır” dedi.

Antalya olarak yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Başkan Özgen, “2008 yılı Türkiye için hem ekonomide hem de ekonomi dışında birçok alanda yorucu bir yıl oldu. Şu anda bile ülke gündemini anormal konular işgal etmeye devam ediyor. 2009 ise maalesef 2008’den kötü geliyor. Dünya krizi henüz sona ermedi. Mart ayında 2008 bilançoları netleştiğinde krizin şirketlerde, Amerikan bankalarında yarattığı hasar görülecek. Halen yeni şirket iflaslarının ortaya çıkması riski vardır” diye konuştu.

Dünya’da her ülkenin küresel krize karşı önlemler aldığını ancak Türkiye’nin anlaşılmaz bir şekilde en az önlemlerle geçiştirdiğini söyleyen Özgen, “TOBB olarak bir araştırma yaptırdık. Araştırmada krize karşı diğer ülkelerin aldığı önlemler incelendi. Yaklaşık 40 konuda önlem alınmış. Bizde ise şu ana kadar sadece Merkez Bankasının nakit sağlamaya dönük önlemleri var, dışardan gelen dövize vergi kaldırıldı. Bir de az miktarda kredi desteği var. Bunun sonucunda da 2009 için ekonomik büyüme tahminleri eksi 3 ile artı 2 arasında değişmektedir. En iyi senaryo şu anda artı 2’dir ki, bu dahi 2008’den daha kötü bir yıl geçireceğiz demektir” ifadesini kullandı.

İç talebin canlanması için kredi ve kur şokundan etkilenmiş şirketlere dönük bir desteğin ele alınması gerektiğini belirten Özgen, reel sektörün finansmanı konusunda Merkez Bankası’nın şirket senetlerini kabul etmesi gibi, birçok ülkenin uyguladığı bir sisteme geçilebileceğini söyledi.

2009 yılında ve sonrasında Antalya’nın güçlü bir ekonomik gelişme sağlamasının sektörlerin yapısal sorunlarının çözüme kavuşmasına bağlı olduğunu belirten Özgen, “Sorunumuz sadece küresel kriz değildir. Asıl sorun Türkiye ve Antalya olarak yapısal sorunlarımızın çözümlenmesidir. Türkiye’de kayıt dışını, vergi sorununu, eğitim sorununu, hukuk sistemini düzeltmedikçe dışarıdaki kriz bizi daha fazla vurmaktadır. Antalya olarak turizmde, inşaatta, ticarette arz-talep dengesine, kaliteye, markalaşmaya önem vermedikçe krizler bizi normalden fazla vuracaktır. Bu nedenle diyoruz ki, Türkiye’nin ve Antalya’nın 15 yıllık bir vizyonu, hatta bir tür anayasası olmalıdır. Bu nedenle geniş bir uzlaşma ile bu vizyon belirlenmelidir. Aksi halde yapısal sorunların çözüme kavuşması mümkün değildir. Ümit ediyorum ki, bir gün Türkiye’de ve Antalya’da uzun dönemli güçlü bir ortak vizyon oluşur. O zaman bu kadar kriz yaşamayız, bu kadar derin yaşamayız ”dedi.

Özgen’in konuşmasının ardından Aspendos Rotary Kulübü Başkanı Gültekin Otur, ATSO Başkanı Kemal Özgen’e, toplantının anısına sertifika verdi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 19:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?