7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Antalya'nın rakısı Eylül'de piyasada

Antalya Güçbirliği Holding (AGH) tarafından Antalya'da kurulacak tesislerde üretilecek başta rakı olmak üzere alkollü içkilerin eylül ayında piyasaya sunulacağı bildirildi.

AGH Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar, 3 milyon 400 bin YTL sermaye ile kurulan Antalya Alkollü İçecekler Üretim Anonim Şirketi içki üretim tesislerinin montaj işlemine başlandığını söyledi. İçki üretim tesislerinin, 100 yıl faaliyetine devam edebilecek şekilde hazırlanacağını, bu nedenle kullanılan malzemelerin tamamen paslanmaz çelikten oluştuğunu belirten Acar, marka belirleme çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Bir bankadan 12,5 milyon avro kredi alındığını ifade eden Acar, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruluş çalışmaları devam eden tesislerde yıllık 5 milyon litre rakı, 5 milyon litre votka, 3 milyon litre cin ve şarap üretimi gerçekleştirileceğini bildirdi. Acar, şöyle konuştu:

“Tesislerimizde 3 milyon litre gıda alkolü, 3 milyon litre de suma alkolü üretimi gerçekleştirilecek. Tesislerin montaj çalışmaları devam ediyor. Makine ekipmanları İtalya'dan ithal edildi. İçki kalitesinden hiç taviz verilmeyecek. Birinci günkü içki kalitesi ne ise yılın son gününde üretilen içkinin kalitesi de aynı olacak. Yedi kolonlu sistemle gıda alkolü üreteceğiz ve bu alkolün içinde hiç yabancı katkı maddesi olmayacak. En kaliteli rakıyı üreteceğiz. Üretimimiz Eylül ayından itibaren piyasaya sunulacak.”

YÜZDE 20'Sİ İHRACATA, YÜZDE 40'I TURİZM BÖLGELERİNE

Acar, üretilecek rakı, votka ve cin ile şarabın yüzde 20'sinin ihracata, yüzde 40'ının turizm bölgelerine, yüzde 40'ının da iç piyasaya sunacaklarını bildirdi. Turizme endeksli kırmızı ve beyaz şarap üretimi de yapacaklarını anlatan Acar, kaliteli alkollü içki üretimi için Antalya ve bölgesinde teşvikli üretim yaptıracaklarını vurguladı.

Antalya, Denizli, Isparta, Karaman il ve ilçelerinde 2-3 içki fabrikasını besleyecek hammadde ve anason bulunduğunu ifade eden Acar, yılda 10 milyon kilogram mısır ve buğday, 5 milyon kilogram kuru üzüm, 10 milyon kilogram yaş üzüm, 750 ton anason alımı yapacaklarını kaydetti.

ÜRETİCİLERE DESTEK

Kaliteli üretim için bölgede teşvikli üretim yaptıracaklarını, ancak üzüm cinslerini kendilerinin belirleyeceklerini vurgulayan Acar, şöyle devam etti: “Çiftçilerden alım garantili üretim yaptıracağız. Üzüm, mısır ve buğday ekimine destek vereceğiz. Çok özel üretim için çekirdekli üzüm teşvik edilecek. Böylece bölgemizdeki çiftçilerin ekonomik durumları güçlendirilecek.”

İÇKİ TATMA VE TANIM MERKEZİ OLUŞTURULACAK

Acar, içki üretim tesisleri alanında yüzme havuzlu satış ve degüstasyon (içki tatma) yeri oluşturacaklarını da söyledi.
Avrupa ülkelerinde içki üreten tesislerin bulundukları alanlarda içki tanıtım ve tatma yerleri bulunduğunu ifade eden Acar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Antalya, yılda en az 7 milyon turist ağırlıyor. Bu nedenle bölgemize gelen turistlere Antalya'da üretilen içki çeşitlerini tanıtacağız. Bu nedenle tesislerimizde havuzlu alanlar oluşturacağız. Satış stantları kuracağız. Böylece turizme de hizmet vereceğiz. Ulusal içkimiz rakı ve diğer ürettiğimiz içkileri yabancı sermayeye satma yerine kendimiz dünyaya tanıtmış olacağız.”





AA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 11:46:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?