1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antalya'nın turist profili belirlendi

Antalya'ya tatile gelen turistlerin ülkelerine dönerken hava limanında kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri yanıta göre, Antalya; daha çok geliri 12 bin avronun altında olan ailelerin tercih ettiği, az parayla en iyi tatilin yapılabileceği, mükemmel turistik tesislerin olduğu, ancak hijyenin ve yerel ulaşımın zayıf olduğu bir tatil bölgesi.

Antalya'ya gelen turistlerin profilini tespit etmek amacıyla Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Akdeniz Üniversitesi ve ICF Airport işbirliğinde Antalya Hava Limanı'nda gerçekleştirdiği araştırma sonuçlandı. Geçtiğimiz yıl Temmuz-Ekim aylarında Antalya'ya tatile gelen 10 bin 393 turiste yöneltilen 44 anket sorusundan elde edilen araştırmanın sonuçları; AKTOB'un Kundu Bölgesindeki Concorde Otel'de gerçekleştirdiği toplantıda açıklandı. Araştırmaya göre, Antalya; yıllık geliri 12 bin avronun altında ailelerin tatil yaptığı bir destinasyon.

Anket sorularına cevap verenlerin yüzde 43'ünün eski bağımsız devletler topluluğundan turistler olduğu için sonuçlarda Rus ağırlığı da dikkati çekti. Araştırma sonucuna göre; Antalya'ya bu aylarda tatile gelen turistlerin yüzde 81'i 15 ila 44 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor. Antalya'yı tatil için tercih edenlerin yüzde 52'si üniversite mezunu. Meslek dağılımında ise Antalya'da tatil yapanların yüzde 31'inin memur, yüzde 31'inin de işçi olduğu görülüyor. Buna göre eski doğu bloku ülkelerinden üniversite mezunları, Avrupa ülkelerinden ise işçiler Antalya'yı daha çok tercih ediyor. Antalya'dan sonra tercih edilecek olan tatil ülkesi olarak ise Mısır geliyor.

Antalya'ya tatile gelenlerin yüzde 85'i paket turla tatile geliyor, yüzde 82'si 'herşey dahil' sisteminin olduğu tesislerde kalıyor. Antalya'ya tatile gelenlerin yüzde 46'sı eş ve çocuklarıyla tatilini geçiriyor. Yüzde 73'ü otelde, yüzde 16'sı tatil köylerinde kalıyor. Kalış süresine bakıldığında ise yüzde 89'u bir ya da iki haftalık tatilleri tercih ediyor. Antalya'ya tatile gelenlerin yüzde 54'ü alışveriş turlarına katılıyor, yüzde 29'u doğa, yüzde 29'u da ören yerlerini ziyaret ediyor. Antalya'da
tatil yapanların yüzde 30'u en az 5 kez otelden dışarı çıkıyor. Bu da herşey dahil sistemi ile gelen turistlerin otel dışına çıkmadığına ilişkin kanıyı ortadan kaldırıyor. Antalya Havalimanı ile ilgili ise, buradaki hizmetlerden memnun olan turistler, fiyatları yüksek buluyorlar.

Antalya'da tatil yapan turistlerin tatminkarlığı ile ilgili tespitlerin de bulunduğu araştırmaya göre, turistler yerel taşımacılık, temizlik, sportif faaliyetler ve alışveriş imkanları konusunda Antalya'dan memnun değiller. Ayrıca Antalya'yı kültürel ve sanatsal etkinlikler açısından zayıf, yerel halkla iletişim açısından da yeterli bulmuyorlar. Buna karşılık turistlerin büyük bir bölümü Antalya'daki konaklama tesisleri, kültürel zenginlikler ve yiyecek içecek konusunda yüksek bir tatminkarlık
seviyesinde bulunuyorlar. Tatminkarlık seviyesine bakıldığında gençlere oranla yaşlıların, üniversite mezunlarının ve kadınların seviyesinin daha yüksek olduğu göze çarpıyor. Buna karşılık geliri yüksek olanların ve sık sık yurtdışına seyahat edenlerin tatminkarlık seviyesinin daha düşük olduğu görülüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 61'i yeniden Antalya'ya gelme niyetinde. Antalya denince turistlerin akıllarına ise sırasıyla deniz, iklim ve tatil geliyor. Yüzde 71'i Antalya'da tatildeyken kendilerini güvende hissedip, Antalya'yı aileye uygun, tarihi ve doğal zenginlikler açısından güzel bir tatil bölgesi olarak görüyorlar.

AKTOB'un Akdeniz Üniversitesi'ne yaptırdığı bu çalışma, bir kitap haline de getirildi. 50 bin liralık bir harcama ile 10 bin adet basılan bu kitaba ise turizmciler bir sponsor bulamadı. Bastırılan kitabın Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da gönderileceğini bildiren AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, bugüne kadar bu kadar geniş çaplı bir araştırmanın yapılmadığını açıkladı. Çorabatır, bu çalışmanın Antalya'ya gelen turist profilinin tespiti bakımından çok yararlı olacağını söyledi.

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen ise, anket sorularına cevap verenlerin yüzde 43'inin Rus turistler olduğu için sonuçların da Rusların profiline uygun çıktığını savundu. Şen, milliyetlere ve kış aylarındaki verilere göre bir değerlendirme yapıldığında sonuçların da değişebileceğini söyledi.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Volkan Şimşek de, her ne kadar Rus turist ağırlığının araştırmada hissedilse de Antalya'nın orta gelir grubunun en iyi tesislerde, en iyi hizmeti alabileceği bir tatil bölgesi olduğunu söyledi. ICF Airports Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel ise, turistlerin Antalya Havalimanı ile izlenimlerinin genel bir tabloyu ortaya koyduğunu söyledi. Döngel havalimanındaki fiyatların yüksek bulunmasını da değerlendireceklerini açıkladı.
 

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 18:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?