1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Antik Myra'ya ilk kazma vuruluyor

Antalya'nın, Demre ilçesinde bulunan antik Myra kentinde ilk kez kazı çalışmaları başlıyor.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nevzat Çevik başkanlığında 50 kişilik bir ekiple ilk kazmanın vurulacağı antik kent, klasik dönemden Bizans dönemine kadar bölgenin en önemli metropollerinden biri özelliğini taşıyor.

Yaklaşık iki bin metrekarelik liman silosu (granarium) ile de dünyanın en önemli limanlarından birine sahip olan Myra antik kentinde önümüzdeki yıl da bir Likya Müzesi kurulması planlanıyor.

Prof.Dr.Nevzat Çevik, ilk kez kazı çalışmalarının başlayacağı Myra'da ilk etapta liman silosunda çalışmaların başlayacağını belirterek, "Myra klasik döneminden itibaren Roma ve Bizans'ta önemli bir metropoldü. Uluslararası bir ticaret merkezi olan kentin limanı ise dünyanın sayılı limanları arasında yer alıyor. İki bin metrekarelik silosu, 13 bin kişilik tiyatrosu ile büyük bir antik kent olan Myra, sağlam bir şekilde kazılmayı bekliyor." 28 Haziran'da başlayan kazılarda sezon sonunda liman silosunu tamamen gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Çevik, sözlerine şöyle devam etti: "Myra, Aziz Nikola'nın kilise ve mezarının da bulunması nedeniyle her yıl 500 bin civarında turisti ağırlayan bir antik kent. Bu anlamda kazı çalışmaları daha büyük önem kazanıyor. Kaya mezarları, günümüzde önemli tarihi kalıntılar arasında. Tüm kentin kazılması uzun bir süreç ancak tamamen sağlam ve ayakta olan liman silosunu ortaya çıkardıktan sonra restore çalışmalarını tamamlayıp Likya Müzesi oluşturmayı planlıyoruz. Bugüne kadar hiç kazılmamış bir bölgede ilk kazmayı vurmak bizi ekip olarak çok heyecanlandırıyor."

MYRA KAYA MEZARLARIYLA ÜNLÜ
Demre ilçesinde bulunan Myra antik kenti, özellikle Likya dönemi kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu ve Bizans dönemi Aziz Nikola Kilisesi ile ünlü. Kaya mezarları, Likya yazılı kitabeler ve sikkeler, Myra'nın en azından M.Ö. 5'inci yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü gösteriyor. Likya Birliği'nin altı büyük kentinden biri olan Myra, Aziz Nikolas'ın M.S. 4'üncü yüzyılda şehrin piskoposu olmasıyla da dikkat çekiyor. Ölümünden sonra hıristiyanlar tarafından aziz mertebesine ulaşıp adına kilise yapılan Aziz Nikola, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 21:09:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?