1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

ANTKART yerine HALKKART geliyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, iptal edilen ANTKART yerine yeni bir sistem olan ‘HALKKART’ın devreye gireceği bildirildi.

Açıklamada, 19 Haziran 2009 tarihi itibariyle Antalya 2. İdare Mahkemesi 2008/1282 Esas Sayılı Dosyası’ndan ANTKART sisteminin kurulmasına ilişkin encümen kararının, hukuka uyarlılığı bulunmadığından ve yetki aşımı yapılmasından dolayı iptal edildiği bildirildi. Kararın ardından öncelikle ANTKART ismiyle bilinen kartlı sistem uygulaması 21 Haziran 2009 tarihi gece 24.00 itibariyle devreden çıkarıldığı ve sözleşmenin feshi için gerekli işlemlerin yapılmasına başlandığı belirtilen açıklama şu ifadelere yer verildi:

”İşlemler tamamlandığında fesih işlemi de ilgililerine tebliğ edilecektir. Sistemin devreden çıkartılması ile 22 Haziran Pazartesi gününden kısa bir süre için ulaşımda paralı biniş dönemi başlamıştır. Bu süreçle birlikte kamuoyunda bazı soru işaretleri oluşmuş ve yaşanan süreç doğal olarak merak edilmektedir. Bilinmesini isteriz ki ANTKART’ı Büyükşehir Belediyesi değil, bağımsız yargı hukuka aykırı bulduğu için iptal etmiştir. Belediyemiz yargı kararına uygun davranmakla ve gereğini yapmakla mükelleftir.Yargı kararının sonrasında modern teknolojinin halkın yararına hizmet etmesini sağlamak için bazı düzenlemelerimiz olacaktır. Öncelikle; Büyükşehir Belediyesi olarak yeni sistemin kurulması tamamlanacaktır. Yeni sistemin adı ‘HALKKART’ olacaktır. Bu sistemin daha önceki sistemden büyük farklılıkları olacaktır.”

Açıklamada, yeni sistemde daha önceki sistemde olduğu gibi yüzde 13 artı KDV gibi yüksek bir oran alınmayacağı ifade edilirken, şu sözlere yer verildi:
“Bu yüksek oran sistemin her kullanıcısına bir maliyet yüklediğinden ve ulaşımı pahalı hale getiren bir unsur olduğundan alınacak rakamlar bu rakamın çok daha altında olacaktır. Belediyemiz yeni kuracağı sisteme ilişkin olarak iki alternatif üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.Bu alternatiflerden birisi, yeniden, şeffaf ve dürüst bir ihale açıp, modern, ucuz, adil bir hizmet alımıdır. İkincisi ise belediyemiz taleplerimize uygun bir sistemi satın alarak kendisi işletecektir. Şu andaki düşüncemiz ilk seçenekten yana olup bu sistemin hizmete girmesiyle istediğimiz verim ve amaca ulaşacağımızı düşünüyoruz.”

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAYACAK

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, iptal edilen ANTKART A.Ş.’nin tahsil ettiği kart bedellerini ve biniş ücretlerinin vatandaşlara iade edilmemesi halinde hukuki yollara başvurulacağı bildirildi.

Açıklamada, “Hukuki olarak kartın parasını tahsil eden ANTKART A.Ş olduğu için, iadeyi yapması gereken de ANTKART A.Ş’ dir. Tüm vatandaşlarımızın bu bedeli talep etme yetkisi ve alamadığı takdirde hukuki yollara başvurma hakkı vardır” denildi. Eski sistemin sözleşmesinde kartın kendi bedeline ilişkin hiçbir düzenleme bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bedelin kim tarafından alınacağı, bedelin miktarının ne olacağı, nasıl tahsil edileceği, tahsil edilen bedelin kime ait olacağı düzenlenmemiştir. Firma bu düzenlemenin yapılmamış olmasına rağmen kendiliğinden bir fiyat belirlemiş ve bu bedeli tahsil etmiştir. Vatandaşlarımızdan kartların ücretini ve içindeki kontörlerin ücretini tahsil eden ANTKART A.Ş’ dir. Biniş ücret toplama yetkisi sözleşmeyle ANTKART’a verilmiştir. ANTKART’ a kartların fiyatını belirleme ve satarak bedeli tahsil etme yetkisi verilmemiştir. Belediye olarak ANTKART’a kartlarda yüklü bulunan ücretleri ve kart bedellerini geri ödemesini aksi davranışın ve vatandaşın almadığı hizmete ilişkin bedelleri elinde tutmasının suç olduğunu resmi olarak bildirmiş bulunmaktayız. İlgili firmaya tahsilat noktalarından kartların ve kartlara yüklenmiş bedellerin iadesi işlemlerine başlaması talimatını bu gün itibari ile vermiş bulunmaktayız. Bu talebimize olumsuz yanıt gelir ise bunu da vatandaşlarımız ile paylaşacağız. Eğer ANTKART firması tahsil ettiği kart bedellerini ve biniş ücretlerini vatandaşlara iade etmez ise çözüm için hukuki yollara başvuracağız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hukuki olarak kartın parasını tahsil eden ANTKART A.Ş olduğu için, iadeyi yapması gereken de ANTKART A.Ş’ dir. Tüm vatandaşlarımızın bu bedeli talep etme yetkisi ve alamadığı takdirde hukuki yollara başvurma hakkı vardır.”

TAZMİNAT KONUSU
Açıklamada ayrıca, toplu taşıma sisteminin sözleşmesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde iptal edilen sözleşmede bir hüküm bulunduğu hatırlatılarak, “Mahkeme kararıyla sözleşme iptal edilirse, belediyenin tazminat ödemeyeceği sözleşmede taraflarca düzenlenmiştir. Bu hükmün belediyeyi tazminat ödemeden kurtaracağını düşünüyoruz. Kaldı ki bir an için bu maddenin tazminat ödenmesini engelleyemeyeceğini düşünsek bile; sırf tazminat ödenmesin diye, kanuna aykırı, vatandaşın çıkarlarını gözetmeyen, ticari kaygılar üzerine kurulmuş, yüksek komisyonlar tahsil eden, halkın parasının kontrolünü yani kamunun parasını özel kişilere emanet eden sistemin devamına katlanmanın doğru ve hukuki olmayacağını, hukuka aykırılıkların ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla ilgili firma ile görüşmelerin devam ettiğini, bu sorunlar giderilmez ise sözleşmenin fesih edileceğini kamuoyuna bildirmiştir” cümlelerine yer verildi. Firma ile anlaşama sağlanamadığı takdirde, tazminatı da ödeyip, sözleşmeyi iptal etme kararı alındığı vurgulanan açıklamada, belediyenin bugün de aynı görüşünü muhafaza ettiği açıklandı.

Açıklamada ayrıca, paralı biniş konusunda vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşaması ya da şikayeti olması halinde,Antalya Büyükşehir İletişim Merkezi (ABİM) 181 nolu telefonu arayabilecekleri bildirildi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:49:33
Güncelleme :24 Haziran 2009 Çarşamba 15:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet YILMAZ IP: 88.248.49.xxx Tarih : 30.06.2009 16:52:05

Biri yapar biri düzelteceğim diye, bozar mı düzeltir mi  göreceğiz . sıkntıyı çeken kart paramı ,dolum ücretimi alacağım ,yeni kart çıkartacağım diye kuyruğa giren eziyet çeken biz olacağız. Antalya Ankara' dan zenğin elektrik bedava dedi. ilk iş suya zam oldu. sırada ekmek zammı mı var? Yaparsa hoca yapar dediniz Teşekkürler Hoca