21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Aquarium'un temeli atıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Arapsuyu Olbia Kanyonu'nda yap işlet devret modeliyle yaptıracağı Antalya Aquarium Projesi'nin temeli törenle atıldı.

Yaklaşık 80 milyon liraya malolacak projenin önümüzdeki Temmuz ayında açılması hedefleniyor. Temel atma töreninde konuşan Antalya Aquarium Şirketi ortaklarından İrfan Demirok, projenin dünyanın en prestijli projelerinden biri haline geldiğini söyledi. Kısa sürede dünyanın en farklı ve en önemli akvaryum projesini hayata geçirmeyi başardıklarını ifade eden Demirok, "Burada Türk mimarlar, mühendislerle, çalışanlarla bu kadar kısa sürede bu projeyi getirenlere şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.

Türk işadamları olarak dünyanın en farklı akvaryumlarından birini yapmak için yola çıktıklarını belirten Demirok, şöyle konuştu: "Bu projenin birçok 'en'leri var. 131 metre tünelle dünyanın ikinci büyük Avrupa'nın en uzun tünelini yapıyoruz. 5 milyon litre ile dünyanın beşinci büyük ana tankını yapıyoruz. Dünyanın en berrak suyu olan akvaryumunu yapıyoruz. Dünyanın en farklı balık çeşitli balıklarını barındıran akvaryumunu yapıyoruz. Ayrıca, yazın kışı da buraya getirmeyi başardık. Bin 500 metrekare alanda kar yağdıracağız. Aileler buraya gelip kartopu oynayabilecek. Bunları kısa sürede gerçekleştireceğimiz için çok mutluyuz."

KENTİN EN CAZİBELİ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Antalya Aquarium'un, kentin yeni cazibe merkezlerinden biri olacağını belirterek, projenin turizm başkentine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Bir vizyon projenin temelini attıklarını ifade eden Akaydın, sözlerine şöyle devam etti: "1,5 yılda bu projeyi geliştirdik. İşadamlarımızı tebrik ediyorum. Gerçekten cesaret etmesi zor ve iddialı bir proje. Benim gezdiğim diğer akvaryumları kıskanırken yaşadığım duyguları giderecek bir projedir. Bir sürü
en, olan bir projedir. Dışarıda 800 metrekare yüzeyde şimdilik Maldiv Adalarını andıracak havuz göletimiz olacak. Bunun içinde vatoz ve köpek balığı yüzecek. İnsanlar isterse dalacak, isterse bu balıkları sevebilecek. Gördüğümüz alan Antalya'da turistler için cazibe merkezini bir ölçüde azaltacak alan görünümünde. Bugünden itibaren bu güzel Konyaaltı bölgesi turistler içinde bir cazibe merkezi olacağını iddia ediyorum. Hemen arkasına tiyatro müzesi ve okulu, dinozor parkı projesi işle çok güzel bir mekan yaratacağız. Bu projeyi güzel kılan özelliklerden biri ise 12 bin metrekare örtülü alan var. Ama kot farkını kullanarak yeraltına doğru yapı yapıldığı için Antalya'nın siluetini bozacak bir görüntüsü olmayacak."
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, eşi Günseli Akaydın, proje ortakları İrfan Demirok, Cüneyt Alpgüven, Ramazan Atılgan, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve diğer protokol üyeleri projenin temeline ilk harç için butona bastı.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

Antalya Aquarium, 12 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 5 milyon litre su kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük ikinci akvaryum tankı bulunacak. Projede 131 metre uzunluğuyla Avrupa'nın en uzun akvaryum tüneli yer alacak. Köpekbalıkları için özel tasarlanmış tankın yanı sıra Antalya Aquarium'da, dünya denizleri, okyanuslar, Türkiye denizleri, nehirleri, gölleri, zehirli türler ve denizanaları gibi 36 farklı temada akvaryum bulunacak. Antalya Aquarium'da ayrıca, balık dokunma havuzları, dalgıçlık okulu, restoran, fastfood, kafeteryalar, 5D sinema salonu, bin metrekarelik sualtı dünyası, konseptli çocuk oyun ve eğlence alanı, paintball ve sergi alanları olacak.

20 binden fazla balık ve sualtı canlısının bulunacağı Antalya Aquarium'da, vatoz ve köpekbalıklarıyla yüzme imkanı da sağlanacak. Antalya Aquarium'da ayrıca, bin 500 metrekare kapalı alan içerisinde, gerçek kar yağan ve özel ısı dengeleyici kıyafetler giyilerek ziyaret edilebilecek kafeterya ve restoranlar da bulunacak. İsteyenlerin kızağa binebileceğini ya da kardan adam yapıp vakit geçirebilecekleri İglo Köyü ile Noel Baba'nın evinin de yer alacağı Soğuk Dünya konsepti yer alacak. Antalya Aquarium, 5 milyon litrelik ana tankıyla Avrupa'nın ikinci, dünyanın 5'inci büyük akvaryumu olacak.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2011 Salı 15:08:41
Güncelleme :29 Kasım 2011 Salı 15:11:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
neco IP: 88.254.231.xxx Tarih : 30.11.2011 00:28:42

bırak akvaryumuda ulaşımı düzelt eski hali daha iyiydi