21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Aspendos'u korumak için onay verdim

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aspendos Antik Tiyatrosu’nun yakınına yapılacak dev gösteri merkeziyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ben Aspendos Tiyatrosu’nu korumak amacıyla bu projeye onay verdim” dedi.

Milliyet’in dün manşetten yayımladığı haberde, Aspendos Antik Tiyatrosu’nun onarım çalışması için kapatıldığı, bu süreçte etkinliklerin yapılabilmesi için 3. derece sit alanına dev gösteri merkezi yapılmasına izin çıktığı anlatılıyordu. Günay, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Aspendos’ta bir yıldır restorasyon yapılmadığı doğru. Ama Aspendos’ta basit bir restorasyon yapılmasından yana değilim. Oranın restorasyonunun dört dörtlük bitirilip müze tiyatro olarak kullanılmasından yanayım. Aspendos’ta gelişigüzel gösteriler yapılmasına karşıyım. Sadece prestijli festivallerin ve gösterilerin açılış ve kapanışlarında kullanılmasından yanayım. Ayrıca aylarca buranın gösterilere açık kalması da doğru değil. Bütün bunları düşünerek Aspendos’ta opera bale festivalinin ve prestijli gösterilerin devam etmesi için bu projeyi düşündük.”

Arkeologları eleştirdi

“Arkeologlar hemen her şeye karşı çıkıyorlar” diyen Günay, “Biz bunu Koruma Kurulu’nda tartıştırdık. Projenin ilk yapılacağı yer 1. derece sit alanı olduğu için Koruma Kurulu izin vermedi. Daha sonra şu an yapılan 3. derece sitte yapılması için Kurul’dan onay çıktı. Burada hiçbir şekilde temel atmadık ve toprağın altına doğru kazmadık. Platformu yükseltmek için dışarıdan hafriyat toprağı getirildi” diye konuştu.

Günay, 3. derece sit alanlarında müze kazısı yapılmadan inşaat yapılamayacağına dair koruma ilke kararının olduğunu hatırlatmamız üzerine şu yanıtı verdi:

“Koruma Kurulu’ndan gerekli izni aldık. Burası düz bir tarla. Ama buna rağmen biz orada temel atarak betonarme bir şey yapmıyoruz. İstenildiği zaman yıkılabilecek bir gösteri merkezi yapıyoruz. Bazı arkeologlara kalırsa antik kentlerde hiçbir şey yapmak mümkün değil.”

Gösteri merkezinin antik kentin dışına yapmanın mümkün olup olmayacağı yönündeki sorumuz üzerine de Günay, “Aspendos’un uluslarası bilinen isminden faydalanmak gerekiyordu. O yüzden de Aspendos’a yakın bir yerde yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Aspendos bir müzedir. Gösteriler için kestiğimiz biletle müzeyi de gezdirmiş oluyorduk şimdi ise ayrı ayrı ücret alacağız” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 13:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?