8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Atilla Ozan'a, İspanya'dan ilik geldi

ANTALYA'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, vücudun enzim üretmemesi sonucu ortaya çıkan fukosidoz hastası 3 yaşındaki Atilla Ozan Yıldırım'a, İspanya'da yaşayan 2 yaşındaki bir kız çocuğundan alınan kemik iliği nakledildi


İlk çocukları Mustafa'yı 7, kızları Hilal'i ise 11 yaşındayken aynı hastalık nedeniyle kaybeden baba Okan Yıldırım, “Kaybettiğimiz çocuklarımız tecrübemiz oldu, Ozan'ı yaşattık” dedi.

Dünyada çok az kişide görüldüğü belirtilen ve vücudun gerekli enzimleri üretmemesiyle ortaya çıkan fukosidoz hastalığı, Hatice ve Okan Yıldırım çiftine acı dolu günler yaşattı. Yıldırım çiftinin ilk çocukları Mustafa 7, kızları Hilal ise 11 yaşındayken bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. Çiftin aynı hastalığa yakalanan üçüncü çocukları 3 yaşındaki Atilla Ozan ise 6 Temmuz'da İspanya'da yaşayan 2 yaşındaki bir kız çocuğundan alınan kemik iliğinn nakledilmesiyle sağlığına kavuşmayı bekliyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi'nde tamamen steril ortamda tutulan oğlu Ozan'ın bir an önce sağlığına kavuşmasını bekleyen Okan Yıldırım, “Kaybettiğimiz çocuklarımız tecrübemiz oldu.

Ozan'ı yaşattık. Kaybettiğimiz çocuklarımızın ardından Ozan'ı yaşatmak için olağanüstü çaba gösterdik” diye konuştu.
İlk çocukları Mustafa'yı 7 yaşında aynı hastalıktan kaybettiklerini belirten Okan Yıldırım, gelişim geriliğiyle ortaya çıkan rahatsızlığa o yıllarda tanı konulamadığını anlattı. Daha sonra eşi Hatice Yıldırım ile birlikte yeniden çocuk sahibi olmaya karar verdiklerini ve bir kız çocuklarının dünyaya geldiğini belirten Okan Yıldırım, “Kızıma Hilal adını vermiştik. Ancak onda da yavaş yavaş Mustafa'da gördüğümüz belirtiler görülmeye başladı. Oğlumuzu kaybettiğimiz için hemen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gittik. Orada da yanlış teşhis konuldu. Bir çocuğumu orada kaybettik diğerini ise aynı hastanede konulan teşhisle kurtardık” dedi.

ANNE KARNINDA TEST

Okan Yıldırım, eşinin üçüncü çocuğa hamile kalmasının ardından bu kez aynı sorunları yaşamamak için anne karnındaki bebeğe bazı testler yaptırdıklarını söyledi. Yapılan testlerde çocuğun sağlıklı olacağının kendilerine söylendiğini ve doğumda bir sakınca görülmediğini belirten Okan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Oğlum Atilla Ozan dünyaya geldiğinde gayet sağlıklıydı. Ancak 1.5 yaşına geldiğinde onda da daha önce iki çocuğumuzda görülen belirtileri görmeye başladık. Önce hareket kabiliyetinde azalma oldu. Yavaş yavaş, yürümeye başlayan çocuğumuz yürüyemez olmuştu. Öğrendiği kelimeleri kullanamamaya başladı. Sağ kolunda da hareket azalması oldu. Daha önceki çocuklarımızdan tecrübe kazandığımız için bu kez üniversite hastanesi yerine bir çocuk nöroloğuyla bağlantıya geçtik. Prof. Dr. Dilşat Türkoğlu, İngiltere, Fransa ve ABD'de yaptırdığı testler sonucunda çocuğumuza enzim eksikliğiyle ortaya çıkan fukosidoz teşhisi koydu. Gariptir ki genlerinde bu hastalığı taşıyan kişilerin çocuklarında fukosidoz görülme riski dörtte bir ve biz her üç çocuğumuzda da bu dörtte biri yakalamayı başardık.”

İSPANYA'DAN GELEN UMUT

Okan Yıldırım, tedavi için ilik nakli yapılması gerektiğini öğrendiklerinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası ile bağlantıya geçtiklerini ve aranan iliğin İspanya'da bulunduğunu ve 6 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonla oğluna nakledildiğini kaydetti. Ozan'ı hayata bağlayan iliğin İspanya'da bulunmasını da kadere bağladığını belirten Okan Yıldırım, “Artık İspanya'da da bir çocuğum var. Eğer oğlum sağlığına kavuşursa bu aileye ulaşıp Türkiye'ye davet etmeyi istiyorum” dedi. Türkiye'de teşhis konulup tedavi edilen ilk hasta olma özelliğini de taşıyan Atilla Ozan Yıldırım, dünyada bilinen 240 hastadan biri.
























DHA / AA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 15:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?