21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

ATSO yönetim kurulu Kemer'de

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından, Kemer'deki üyelerin sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemeye yönelik bir toplantı düzenlendi.

Kemer Rose Residence Beach Otel'de yapılan toplantıya, Kemer Kaymakamı Seddar Yavuz, GATAB ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Uras, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen, Meclis Başkanı Salim Güllüpınar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Çetin Osman Budak, Davut Çetin, sayman Üye Mustafa İssi, Yönetim Kurulu Üyeleri Arif Selçuk, Enver Barış, Meclis üyeleri Ali Peker, Nafiz Tanır, Yeliz Gül Ege ile meslek komitesi üyeleri ve çok sayıda ATSO üyesi katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Kemal Özgen, ekonomik durgunluk nedeniyle birçok sektörde ödemelerin aksadığını ve çeklerin geri döndüğünü söyledi.

Antalya'nın kendine özgü üç temel sorununun olduğunu belirten Özgen, "Turizm sezonu çok kısa ve 6 ay. Ağustos ayında 1 buçuk milyon, Aralık ayında 150 bin turist geliyor. Kışın otellerin yüzde 80'i kapanıyor. Turizme dönük iş yapan bir mağaza normal bir işyerinin iki katı maliyetle çalışıyor. Turizmi on iki aya yayalım diyoruz, ama bu söylemekle olmuyor. Tesislerin çoğu deniz turizmine dönük kurulmuş durumda. Kent turizmi, kültür turizmi, kongre ve eğlence turizmi altyapısı halen çok zayıf. Antalya gibi bir şehir merkezinde dahi insanları çekecek bir şey yok. Mart-Nisan aylarında Antalya'da akşamları restoranlar boş. Bir turisti oyalayacak, cezbedecek fazla yer yok. İkinci sorun, turist sayısı artsa da gelirin artmaması. Üçüncü bir sorun da var ki, bizim en çok üstünde durduğumuz sorundur. O da sektörlerde arz fazlası, işyeri enflasyonudur” dedi.

Antalya'nın turizm nedeniyle Türkiye'de nüfus başına en çok işyeri olan il durumunda olduğunu kaydeden Özgen, "Her binanın altı işyeri oluyor. Turizm var diye herkes bir mağaza açıyor. Herkes turizme güveniyor. Ama artık her otelde zaten marketi, giyim, halı mağazası, her şeyi var. Buna bir de büyük mağazalar ekleniyor. Turistin çoğu otelden çıkmıyor. Çıkan da turla belirli yerlere gidiyor. Hükümetten ve belediyelerden talep ettiğimiz iki tedbir var. Artık işyeri açılışlarına mutlaka bir sınırlama getirilmelidir. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Ticari alanların planlanması ve sınırlanması şarttır” diye konuştu. 2005 yılında ATSO'nun Kemer'deki aktif üye sayısının bin 102 iken, 2008 yılında bu rakamın bin 879'a çıktığını belirten Özgen, 2 buçuk yılda kuyumcu sayısının 96'dan 134'e, yeme içme yerlerinin 97'den 196'ya çıktığını söyledi.

Kemer'de özellikle hanutçuluk, güvenlik, altyapı sorunları ve yabancı eleman çalıştırılması konusunda sıkıntıların olduğunu belirten Özgen, şunları söyledi; "Sadece dışardan beklemekle de sorun çözülmez. Mutlaka ticaret sektörü, faaliyet kollarına göre bir araya gelip, birlik olmalıdırlar. Bakın, Antalya'da şehir merkezine turist alışverişe gelmiyordu. Kale Kapısı'ndaki arkadaşlar bir araya geldi. Biz de destek olduk. İki senedir Kale Kapısı'na alışveriş turu yapılıyor. Hanutçuluk gibi sorunlar da bir nebze azaldı. Bu nedenle mutlaka birlik olmayı öğrenmemiz gerek. Bizim bu konuda destek olmamız gerekirse oluruz.”

Kemer Kaymakamı Seddar Yavuz da, markalaşmanın önemine dikkat çekerek, “Kemer'in içinde hafta sonu sivil olarak 4 saat turist gibi dolaştım. Bazı kötü görüntülerle karşılaştım. Biz öncelikle ticareti bir kenara bırakıp, Türk milletinin onurunu zedeleyecek davranışlardan kaçınmalıyız. Olaya sadece para kazanmak olarak bakamayız. Kemer'i markalaştırmak için hep birlikte hareket etmeliyiz. Bütün tesislerimizle, bütün kurumlarımızla bir bütün olarak markalaşma peşinde koymalıyız” dedi.

Kemer'de turiste yönelik olumsuz davranışları önlemek için hanutçuluk timi ve kameralı ekipler oluşturduklarını da kaydeden Yavuz, önümüzdeki günlerde GATAB'ın katkısıyla MOBESE sisteminin kurulması için çalışmalara başlayacakları sözlerine ekledi. GATAB Başkanı Yusuf Uras da, turistik bölgede yatak sayısından fazla mağaza bulunduğunu belirterek, işyeri enflasyonundan yakındı. Kemer'deki ATSO üyeleri, toplantıda özellikle hanutçuluk, başta Rusça olmak üzere yabancı dil bilen eleman sıkıntısı ve trafik yoğunluğundan şikayet ederken, ilçeye kruvaziyer liman yapılması, uluslararası festival düzenlenerek kış turizminin canlandırılması önerilerinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2008 Çarşamba 15:59:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?