1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

ATSO'dan elektrik zammına tepki

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş'nin (TETAŞ) elektrik tarifesine zam talebine Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (ATSO) tepki geldi.

TETAŞ'ın elektrik tarifesine zam talebiyle EPDK'ya başvurması, Antalya'daki sanayi sektöründe endişe ve tepkiye yol açtı.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin elektrik fiyatlarının petrol, doğalgaz fiyatlarına ve döviz kuruna bağlı olduğunu söyleyerek tarife artışlarını açıklamaya çalıştığın kaydederek, "Ancak 2009 yılı içinde doğalgaz fiyatları artmamış, azalmıştır. Petrol fiyatlarında büyük bir yükseliş yoktur. Döviz kuru Ekim 2008 düzeyindedir. Bilindiği gibi, 2009 yılı genelinde ekonominin yüzde 5-7 oranında küçülmesi beklenmektedir. İhracatta yüzde 30 düşüş devam etmektedir. İşsizlik kış aylarında mevsimlik etkinin ortadan kalkmasıyla yeniden yüzde 17 gibi yüksek düzeylere çıkacaktır. Ekonomik durgunluğun devam ettiği, sanayi üretiminin ve enerji talebinin düşmüş olduğu bir dönemde elektrik fiyatlarına enflasyon oranının çok üzerinde zam yapılması ekonomik büyümeyi ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyecektir" dedi.

Elektriğin, sanayi dışında turizm sektörü ve örtüaltı tarım üretiminde önemli girdiler sağladığını belirten Budak, "Antalya gibi klima kullanımının yaygın olduğu illerde elektrik fiyatlarına yapılan zamların topluma maliyeti çok daha yüksek olmakta, katı yakıt kullanımı hava kirliliğine neden olmaktadır. Bu nedenle konunun ekonomik ve sosyal boyutlarının dikkate alınarak elektrik tarifesinde değişikliğe gidilmemesini talep ediyoruz. Önceki yıllarda hükümetin hedefleri arasında yer alan, ancak son dönemde unutulmuş olan elektrik fiyatındaki yüzde 2 TRT payının kaldırılması konusunda da artık bir ilerleme sağlanmalıdır. Kamu televizyon kanalının elektrik tarifesi kanalıyla, özellikle sanayi sektörüne yük olarak yaşatılması yanlış bir uygulamadır. İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde kamu televizyonları konut ve binalardan alınan sabit vergi ve reklam geliri ile finanse edilmektedir. Dolayısıyla TRT'nin gerek bütçesi, gerek çalışma sistemi de yabancı ülke örnekleri dikkate alınarak tartışılmalı
ve bu sorun çözüme kavuşturulmalıdır" ifadesini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 18:43:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?