22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

ATSO'ya Fransa'dan ziyaret

Antalya'ya gelen Fransa Büyükelçisi Bernard Emie ve Fransa Senatosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Hubert Haenel, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen'i ziyaret etti.

Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen “Akdeniz İçin Birlik” konulu konferansa katılmak için Antalya'ya gelen Fransa Büyükelçisi Bernard Emie ve Fransa Senatosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Hubert Haenel, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen'i ziyaret etti. Fransa'nın Antalya Fahri Konsolusu Ahmet Erol ve ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Arif Selçuk'un da katıldığı ziyarette, ağırlıklı olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konuşuldu. Her fırsatta Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması gerektiğini dile getiren Fransa Senatosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Hubert Haenel, Türkiye'nin AB'ye yaklaşma konusunda çaba gösterdiğini belirterek, “AB, Türkiye olmadan, Türkiye de AB olmadan aynı geleceğe sahip olamaz” dedi.

Türkiye'yi keşfeden bir çok Fransız'ın Türkiye'ye geldikten sonra fikrini değiştirdiğini anlatan Haenel, “Bazı Fransızların Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı çıkmalarının sebebi Türkiye'ye tanımamalarıdır. Komisyondaki bazı meslektaşlarım bile Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmaktaydılar. Onları Türkiye'ye davet ettim ve buraya geldikten sonra fikirleri tamamen değişti. Bu konuda cahilliğin ve bilgi eksikliğinin üstesinden gelinmesi gerekiyor. Türkiye'nin üyeliği gerçekleşene kadar hem AB hem de Türkiye değişecek. Ama ben kesinlikle Türkiye'ye güven duyuyorum” dedi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen, 2004 yılında Fransız Senatosunda Türkiye üzerine rapor hazırlayan ve Türkiye'nin AB üyeliğini savunan Senatör Hubert Haenel'e teşekkür etti. ATSO olarak uluslararası ilişkilere özel önem verdiklerini belirten Özgen, “Son üç yılda Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği içinde birçok Akdeniz odası ile işbirliğimiz oldu. Barselona, Almeria, Rimini, gibi değişik odaları sayabilirim. Fakat Marsilya veya Paris gibi Fransız odalarıyla arzuladığımız işbirliğini geliştiremedik. Oysa bu işbirliğinin karşılıklı yarar sağlayacağına inanıyorum. Çünkü, Antalya Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilidir. Bölgemizde yarım milyon civarında turistik yatak bulunmaktadır. Türkiye turizm faaliyetinin yarısını Antalya gerçekleştirmektedir. Bu yıl 9 milyon turist bekliyoruz. Fransa 179 bin kişi ile 11. sıradadır. İhracatımızda ise Fransa 12. sıradadır. Ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini arzu ediyoruz. Bunun için Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliği yapmaya hazırız” diye konuştu.

Fransa Büyükelçisi Bernard Emie de, ticaret odaları ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi. Antalya'nın yurt dışında çok güzel bir imajı olduğunu dile getiren Emie, Antalya ile Fransa'daki odalar arasında işbirliğinin, iki ülke arasındaki hem sosyal hem de ticari ilişkileri geliştireceğini söyledi. Kasım ayı içinde İstanbul'da Türk-Fransız işadamları arasında büyük bir işbirliği toplantısı yapılacağını belirten Emie, ATSO Başkanı Özgen'i ve Antalyalı işadamları toplantıya davet etti.

ATSO Başkanı Kemal Özgen, ziyaretin anısına Fransız konuklarına üzerinde Antalya Kaleiçi'nin yer aldığı seramik bir tabak hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 19:08:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?