22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

AÜ'de yeni öğretim dönemi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) 2006-2007 Akademik Yılı, düzenlenen törenle başladı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "Son 4 yıl içinde yüksek öğretim sistemimizin, Anayasa'mızın 130 ve 131. maddelerinden aldığı güç zorlanmaktadır" dedi. 

AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreni, Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin verdiği konserle başladı. Daha sonra kürsüye gelen AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, AÜ'nün bu yıl 25. eğitim-öğretim dönemini yaşadığını belirtti. Türkiye'nin eğitim sisteminin bütün boyutlarıyla olumsuz sinyaller verdiğini söyleyen Akaydın, "Cumhuriyetin 83. yılında hala yaş gruplarında okullaşma oranları çağdaş dünyanın çok gerisinde olup, okuma yazma bilmeyen yüzde 10 civarında bir nüfus mevcuttur. Okul öncesi eğitim olması gerekenin çok gerisinde olup, ilköğretimde 60-70 kişilik sınıf mevcutlarına çıkılmaktadır. Yükseköğretime geçiş, liselerimizin eğitiminden özel dershanelerin eğitimine terk edilirken, sistem motivasyonunu yitirmiş öğretmenler, çocukluk ve ilk gençlik yıllarında yaşam sevincini kaybetmiş, amaçsız bir yarışa itilmiş öğrenciler yaratmıştır. Bunların hepsinden daha ürkütücü olanı cumhuriyetimizin en önemli kazanımlarından olan tevhid-i tedrisat yani eğitim-öğretim birlikteliği yerini dinsel ve dogmatik bir eğitim anlayışına terk etmeye başlamıştır. Son 4 yıl içinde yüksek öğretim sistemimizin, Anayasa'mızın 130 ve 131. maddelerinden aldığı güç zorlanmaktadır" dedi. 

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise, bir üniversitenin uluslararası nitelikte akademik bir yapıya kavuşması için öncül koşullara sahip olması gerektiğini ifade ederek, "Üniversiteler ilkeli olmalı, düşünsel ürünlerini aralıksız verebilmeli, içinde bulunduğu toplumla kucaklaşabilmeli. Bunları hepsini bir düşünecek olursak, Akdeniz Üniversitesi 25 yılda üzerine düşeni yerine getirebilmiştir" diye konuştu. 

Küreselleşmeyi ulus devletler için bir tehlike olarak gördüğünü söyleyen Yüksel, "Ulus devleti tehdit altında bırakan küreselleşmeye karşı en iyi silah Atatürkçülük'tür. Atatürkçülük aklın icaplarını en iyi şekilde kullanan, Türk milletinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veren bir elbisedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 15:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?