21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Avrasya Film Festivali 10 Ekim'de

4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali, Ferzan Özpetek'in son filmi "Mükemmel Bir Gün" (Un Gıorno Perfetto) Filmiyle açılacak.

Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından ortaklaşa düzenlenen Türkiye'nin en uzun soluklu film festivali Altın Portakal Film Festivali'nin dünyaya açılan yüzü Uluslararası Avrasya Film Festivali, 4'üncü yılında da geçen yıllarda olduğu gibi baş döndürücü zenginlikte bir program ve dünya sinemasının seçkin örnekleriyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

10- 19 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde 60'tan fazla film Türkiye galasını yapacak. Festivalin merakla beklenen filmlerinden biri Ferzan Özpetek'in son filmi "Mükemmel Bir Gün" (Un Gıorno Perfetto) olacak. Temel İçgüdü, Robocop gibi filmlerin yönetmeni Paul verhoven ile Son İmparator, İkiz Tepeler gibi filmlerin oyuncusu Joan Chen de 4. Avrasya Film Festivali'nde olacak.

Başarılı yönetmen Fatih Akın'ın önerisiyle yenilenen 1964 yılı Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü alarak Türk sinemasına damgasını vuran Metin Erksan imzalı "Susuz Yaz" da bu yıl yeniden seyirci karşısına çıkacak. Metin Erksan tarafından Necati Cumalı'nın romanından uyarlanan başrollerini Hülya Koçyiğit, Erol Taş ve Ulvi Doğan'ın üstlendikleri 'Susuz Yaz'ın yenilenmiş versiyonu ilk defa 2008 Cannes Film Festivali'nde gösterilmişti.

Altın Belgeseller bölümünde seyirci karşısına çıkacak "I Am Because We Are", dünyaca yıldız Madonna'nın AIDS yüzünden kimsesiz kalmış Malawi'li çocukların
yaşamlarını keşfe çıktığı yolculuğunu beyaz perdeye aktarıyor. Nathan Rissmann tarafından yönetilen "I Am Because We Are"da Madonna, dünya üzerindeki en fakir ülkelerden birinin çocukları hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalışırken tanıklık ettiği olayları kendi perspektifinden aktarıyor ve kişisel deneyimlerini betimliyor. Joana Hadjithomas ve Khalil Joreige'in yönettikleri "Görmek İstiyorum"da (I Want To See) ise ünlü oyuncu Catherine Deneuve'e 2006 yılında patlak veren çatışmaların ateşi sönmemişken çıktığı Lübnan yolculuğunda Lübnanlı oyuncu Rabih Mroue eşlik ediyor.

4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin yarışma bölümü filmlerini değerlendirecek büyük jürinin üyeleri yedinci sanatın öncü ve yenilikçi isimlerinden oluşuyor. Hollywood'un ünlü ismi, kült mertebesine yükselmiş yapıtlarıyla tanınan Robocop, Showgirls, Temel İçgüdü gibi filmlerin arkasındaki isim olan Paul Verhoeven'in başkanlık edeceği jürinin şimdiye kadar açıklanan üyeleri Çin asıllı Amerikalı aktris, Son İmparator, İkiz Tepeler gibi filmlerin ve festivalde seyirci karşısına çıkacak olan Zhang-Ke imzalı 24 Cıty'nin yıldızı ünlü oyuncu Joan Chen; Toronto Uluslararası Film Festivali yardımcı direktörü ve 12 yıldan bu yana festivalin programının düzenleyicisi, dünya film endüstrisinin önemli isimlerinden Cameron Baıley; 4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde yeni filmi "Song of Sparrows" ile yer alan, Oscar adayı ünlü İranlı yönetmen Majıd Majıdı ve 43'üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışan "İyi Geceler Londra" filminin yönetmeni Berkun Oya'dan oluşuyor.

KITALARI BULUŞTURAN FESTİVALDE YARIŞMA HEYECANI

Avrupa ve Asya kıtalarının ülke sinemalarının 2008 yılına damgasını vuran öncü nitelikli yapıtları ve heyecanla beklenen filmler 4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali Yarışma Bölümü'nde "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödülleri için yarışacak.

4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali yarışma bölümünün 'En İyi Filmi' 75 bin dolar, En İyi Yönetmen ise 25 bin dolarlık ödülün sahibi olacak.
İsrailli yıldız Ronit Elkabetz ve kardeşi Shlomi Elkabetz'in yönettikleri ve Kudüs Film Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görülen "Yedi Gün" (Seven Days), Yazına özgü duyarlılıkları beyaz perdeye aktarmasıyla tanınan Japon yönetmen Hirokazu Kore-Edda "Stıll Walkıng", Geçmiş yıllarda Hayaletler ve Yella filmleriyle Uluslararası Avrasya Film Festivali'ne konuk olan Alman yönetmen Christian Petzold yeni filmi "Jerıchow" Çek yönetmen Bohdan Slama'nın yönettiği Taşra Öğretmeni (The Country Teacher), Rashid Masharawi'nin gerçekleştirdiği, Ramallah'ta yaşayan bir baba ve küçük kızı arasındaki ilişkiyi konu alan "İyi Ki Doğdun Laıla"(Laıla's Bırthday) 4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali Yarışma bölümünün bir diğer filmi.

İSRAİLLİ YÖNETMEN AMOS GITAI 4. ULUSLARARASI AVRASYA FİLM FESTİVALİ YILDIZLAR GEÇİDİ'NDE

Belgesel filmleriyle dünya çapında üne kavuşan İsrailli yönetmen Ari Folman'ın yönettiği "Beşir'le Vals" (Waltz Wıth Bashır) ,Rus yönetmen Vladimir Kott, Şangay Film Festivali'nde En İyi Film Ödülünü kazanan "Mukha", Danimarka sinemasının son yıllarda tanık olduğu en büyük başarılardan birine imza atan Ole Christian Madsen, "Flame And Cıtron" Daniel Burman imzalı Boş Yuva (Empty Nest) Eleştirmenler ödülünü kazanacak film bu yıl 15 bin dolarla ödüllendirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 16:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?