8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Aylık 250 bin çekirge ihraç ediyorlar

Antalya'nın merkeze bağlı Kurşunlu köyünde kurulan Türkiye'nin ilk ve tek Çekirge Üretme Çiftliğinden, aylık ortalama 250 bin çekirge Avrupa ülkelerine canlı yem olarak gönderiliyor.

Antalyalı girişimciler Selami Gökgöl ile Ünsal Yüksel, 300 metrekare kapalı alana sahip çiftliği 450 bin YTL'ye kurdu.

Selami Gökgöl, 22 yıldır amatör akvaryum balıkçılığı yaptığını, bu balıklara internet üzerinden canlı yem aradığını, ancak bulamadığını söyledi. Türkiye'de bu yönde bir açığın bulunduğunu belirlediklerini anlatan Gökgöl, yaklaşık 1 yıl süren laboratuvar çalışmalarının ardından “Locusta Migratoria” cinsi çekirgeleri üretmeye karar verdikleri söyledi. 2006 yılında çiftliğin üretime başladığını kaydeden Gökgöl, “www.andgrasshopper.com” adlı web sayfası üzerinden Almanya, Avusturya, Hollanda ve İsviçre'deki müşterilerine ulaştıklarını ifade etti. 2008 yılı hedeflerinin aylık 350 bin çekirge ihracatı olduğunu ifade eden Gökgöl, şöyle konuştu:
“İguana, kertenkele, bukalemun, salamander, kurbağa ve kaplumbağalar bu çekirgelerle besleni-yor. Yalnızca Almanya'da 6,5 milyon aile evinde sürüngen besliyor. Her sürüngenin günde bir çekirge yediğini düşünürsek, pazarın ne kadar büyük olduğu anlaşılabilir.”

ÇEKİRGE PAZARI ÇEKLERİN ELİNDE

Dünya çekirge pazarının Çek Cumhuriyeti ile Polonya'nın elinde bulunduğunu da belirten Selami Gökgöl, sektörde iyi bir konuma gelebilmek için devlet desteğinin şart olduğuna dikkat çekti.

Çekirgeleri boylarına göre 3 ile 6 cent arasında değişen fiyatlarla sattıklarını da kaydeden Gökgöl, “Özellikle Avrupa'daki lüks gurme restoranlarda çekirge 40-50 euroya mönü olarak satılıyor. Uzakdoğu ülkelerinde de çekirge yeniliyor. Hatta bizdeki kokoreççiler gibi onlarda da çekirge satan seyyarlar olduğunu biliyoruz. Amerika'dan konserve çekirge siparişi geldi” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2007 Cumartesi 05:41:48
Güncelleme :13 Ekim 2007 Cumartesi 05:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?