22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Ayşe nineden oğluna ikinci hayat

86 YAŞINDAKİ AYŞE NİNEDEN OĞLUNA İKİNCİ HAYAT

Antalya'da, 86 yaşındaki Ayşe Önder, böbreğiyle 56 yaşındaki oğluna hayat verdi. Tıp literatürüne geçen Ayşe Önder, en yaşlı donör ünvanını kazandı

Antalya Özel Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan ameliyatla Türkiye'de bir ilke imza atıldı. Hastanenin Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyat Türkiye'de tıp literatürüne geçti. Ankara'da yaşayan işçi emeklisi 56 yaşındaki Mehmet Oğuz, iki yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi görerek diyalize girmeye başladı. Organ nakli olmak için kadavra sırasına yazılan Oğuz'a uygun böbrek bulunamadı. Kadavradan

uygun böbrek çıkmaması nedeniyle canlıdan nakil yapılmasına karar verilen Oğuz'a yapılan tetkiklerin ardından aileden bir tek 86 yaşındaki anne Ayşe Önder'in böbreğinin uyumlu olduğu belirlendi.

GÜLERYÜZÜ İLE DOKTORLARIN SEVGİSİNİ KAZANDI

Oğluna ikinci kez hayat vermek isteyen Ayşe Önder ve oğlu Mehmet Oğuz'un başvurdukları Antalya'daki Medical Park Hastanesi'nde yapılan tetkiklerin ardından sağlık açısından organ nakline bir engel olmadığı belirlendi. Prof.Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafnıdan yapılan ameliyatla anne Önder'den alınan böbrek, oğlu Mehmet Oğuz'a nakledildi. Ameliyattan gülerek çıkan 86 yaşındaki anne ve oğulun sağlık durumlarının iyi olduğu belirlendi.

OĞLUM SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Ameliyatın ardından doktorlara teşekkür eden 86 yaşındaki Ayşe Önder, şöyle konuştu: "Oğlum hasta olunca çok üzüldüm. Nakil yapıldığını televizyondan izledim. Oğlumu sağlığına kavuşturmak için böbreğimi vermeye karar verdim. Hiç korkmadım. Doktorlar da sorun olmayacağını söyledi. Ameliyat çok güzel geçti. Diş çektirmekten bile kolay oldu. Ona yeniden hayat verdiğim için çok mutluyum."

Annesinin böbreğiyle sağlığına kavuşan Mehmet Oğuz da, "Annem bana ikinci kez hayat verdi. Ona çok teşekkür ediyorum" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI DONÖRÜ

Türkiye'de ilk kez 86 yaşındaki bir donörden böbrek nakli yapıldığını belirten Prof.Dr. Alper Demirbaş, sözlerine şöyle devam etti: "Bana annenin 86 yaşında olduğunu söylediklerinde şaşırmış ve çekinmiştim. Ancak anneye yaptığımız tetkiklerin ardından tansiyon, şeker gibi nakle engel bir durum olmadığını belirledik. Yapılan detaylı tetkiklerde de bir problemle karşılaşılmayınca nakli gerçekleştirdik. Şu an ikisinin de sağlık durumları iyi. Anneyi birkaç gün içerisinde, oğlunu da bir hafta sonra taburcu

ederiz."

ORGAN BAĞIŞLAMAK DA YAŞ SINIRI YOK

Geçen yıllarda nakil için üst yaş sınırının 60 olarak belirlendiğini ancak, organ naklindeki gelişmeler sayesinde artık yaş sınırı kalktığını belirten Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer nakle engel olacak bir sağlık problemi yoksa herkesten böbrek nakli yapılabilir. Bazı hasta yakınları böbreğini vermekte tedirgin oluyor. Oysa bir böbreğini vermek ileri ki dönemlerde kişi için hiçbir sorun yaratmaz. Bununla ilgili bine yakın makale var. 86 yaşındaki Ayşe Önder de buna en güzel örnek."

2015'DE 100 BİN DİYALİZ HASTASI OLACAK

Türkiye'de 60 bin diyaliz hastası bulunduğunu ve 2009 yılında sadece 260 kadavra bağışı yapıldığını belirten Demirbaş, şunları söyledi: "Kadavra bağışı çok yetersiz. Bu rakamlarla organ nakli sorununu çözmemiz mümkün gözükmüyor. Bu nedenle canlıdan yapılan nakilleri artırmak gerekiyor. 2015'te diyaliz hastası sayısı 100 bine çıkacak. Diyaliz hastaları için harcanan para da 4.5 milyar dolara ulaşacak. Oysa bu parayla bin tane hastane yapılabilir."

2010 YILINDA 124 KİŞİ HAYAT BULDU

2009 yılında Türkiye'nin en fazla organ nakli yapan merkezi olan Medical Park Organ Nakli Merkezi, yılbaşından bu yana 107 böbrek nakli gerçekleştirdi. Aralık 2008'de açılan merkezde yapılan toplam böbrek nakli sayısı 683'e ulaştı. Merkez ayrıca, şu ana kadar 17 karaciğer nakli yaptı. Organ naklinde büyük bir başarıya imza atan merkez, Avrupa Birliği (AB) Sağlık Programı'nın canlı vericili nakillerdeki standartların belirlenmesi için başlattığı uluslararası projeye Türkiye'den seçilen tek merkez oldu.

Projeye Avrupa'daki yaklaşık 400 organ nakli merkezinden 7'si seçildi.

86 YAŞINDAKİ AYŞE NİNEDEN OĞLUNA İKİNCİ HAYAT
86 YAŞINDAKİ AYŞE NİNEDEN OĞLUNA İKİNCİ HAYAT
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2010 Çarşamba 09:41:00
Güncelleme :17 Mart 2010 Çarşamba 10:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?