22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

BAGEV 10’uncu yaşını kutladı

BAGEV 10’UNCU YAŞINI KUTLADI

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın (BAGEV) düzenlediği ‘Batı Akdeniz Sohbetleri-İlkbahar Toplantısı’, Antalya IC Hotels Green Palace’da başladı.

Üç gün devam edecek olan toplantıya, Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Isparta Vali Yardımcısı İzzet Ercan, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yusuf Keyik, Antalya Borsası üyeleri, Antalya Ticaret Odası üyeleri, Isparta Sanayi ve Ticaret Odası ile Isparta Borsası üyeleri ile borsa üyeleri, Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken, Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erol, girişimciler, akademisyenler ile bölgedeki oda ve borsa mütevelli heyet üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, birlik mesajı verdi. BAGEV’in oluşum sürecinde katkı sağlayanlara teşekkür eden Çandır, “Onların, bugüne kadar yarattıkları katkıların üzerine, bizler de anlamlı katkılar sağlar, mikro hemşericilikten, bölgeselleşme bilincimize ve bireysel rekabetten, ortaklaşa rekabetçiliğimize geçişte mesafe almaya katkı sağlayabilirsek, ne mutlu bize” dedi. BAGEV’in yönetimine 10 ay önce geldiklerini belirten Ali Çandır, “Bu süre içerisinde öncelikle, bilimsel temelli, iş dünyası merkezli ve işbirliği odaklı iş planı hazırladık. Bu planının temel eksenini de, tarım, turizm, ticaret, taşıma, ve teknoloji olmak üzere, 5T üzerine kurguladık. Tabii ki bu eksene, imalat, taşa-toprağa dayalı sanayi, enerji, eğitim, ve sağlık gibi unsurları da, destekleyici, ve dengeleyici olarak ekledik. Bugün itibariyle, projelerimizin bir kısmını hayata geçirmişken, bir kısmını kurgulama, ve bir kısmını da uygulama aşamasına getirmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Batı Akdeniz 5T Gazetesi’nin yedinci sayısının hazırlandığını belirten Çandır, “Bu gazete ile, bölgesel etkileşimi, ve iletişimi; güncel, etkin, ve yaygın şekilde canlı tutmak amaçlanmaktadır” dedi. BAGEV insan kaynakları portalı, ürün portalı ve proje pazarı çalışmaları hakkında bilgi veren Çandır, şunları söyledi:

“Web sayfamızla birlikte, bu projelerimizi de, tüm bölgemizle, ve dünya ile paylaşma ve geliştirme olanağına kavuştuk. BAGEV İK portalını, 10 Mayıs itibari ile işsizlerimiz, ve işverenlerimizin hizmetine açmayı hedeflemekteyiz. Bu program sayesinde, güncel veriler elde ederek, işsiz, ve işveren profillerini doğru ve eksiksiz bir biçimde alma ve yorumlayabilme imkanına kavuşacağız. Aynı zamanda bölgenin ihtiyaç duyduğu iş ve meslekleri belirleyip, ihtiyaca göre eğitim programları geliştirerek, işsizleri doğru bir şekilde eğitip, iş ve meslek sahibi yapabileceğiz. Böylelikle, İŞKUR değerlendirmesi, ve onayı ile ülkemizde bir ilk olan, Bölgesel İstihdam Bürosunun, aktif, ve verimli çalışmasını sağlayarak, bölgemizin, ve ülkemizin en önemli güncel sorunlarından biri olan, işsizlikle mücadelede çözüm üreten, ve geliştiren konumunda olacağız.”

“Sizin Oraların Ne’si Meşhur?” özdeyişinden hareketle, 10 bin yıllık Anadolu birikiminin bir yansıması olan, ve yöresinin adını almış ürünleri; tanıtmak, yaymak, ticarileştirmek, hakkını, ve hukukunu korumak için, 28 Nisan – 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında Yöresel Ürünler fuarı düzenleyeceklerini belirten Çandır, “Bölgesel iletişimi, işbirliğini, ve örgütlenme olanaklarını geliştirmek, ve bu türden girişimlere önayak olmak amacıyla, Batı-Akdeniz sohbetleri adı altında, tüm bölgemizde gezgin bir dizi toplantılar düzenleme projesini hayata geçirdik. Bunun ilk örneği olarak, bölgemiz açısından hayati öneme sahip olan tarım sektörünü kapsayacak, ve adına ‘Tarımda Küçük İşletme Kalmasın’ dediğimiz, toplam 17 ayrı yerde yapılacak toplantıların, 6 adedini gerçekleştirdik” diye konuştu. Yapıldığı kente, ve bölgesine, küresel ölçekte kalıcı eserler bırakan, ve ekonomik katkılar yaratan; EXPO 2016’nın Antalya’ya kazandırıldığını belirten Çandır, “Bir dünya organizasyonu olan EXPO 2016’nın, sadece yapıldığı kente değil, ait olduğu bölgemize kalıcı eserler, ve ekonomik değerler yaratması için, hepimiz elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

BAKA’nın kuruluşuna da değinen Çandır, “Vakfımızın en önemli günden maddelerinden biri olan Batı-Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)’nın, Eylül Ayında kuruluşundan itibaren BAGEV, ufkunu, ve misyonunu gerçekleştirmede, kendisine güçlü bir paydaş edinmiş bulunmaktadır. Bölgesel gelişmeyi hızlandırma, ve sürdürme kararlılığına sahip olmalıyız” dedi.

BARDAĞIN DOLU TARAFINI GÖREMİYORUM

Isparta Vali Yardımcısı İzzet Ercan da bazılarının bardağın dolu tarafını gördüğünü bazılarının boş tarafını gördüğünü belirterek, “Bugün biraz eleştiride bulunacağım. Çünkü bardağın dolu tarafını göremiyorum” dedi. Tarımda üretim yapıldığını, üretilen ürününün katma değer ilavesi yapılmadan satıldığını söyleyen Ercan, Burdur, Isparta ve Antalya’nın son yıllara kadar rekabet içinde hareket ettiğini, birlikte hareket edemediğini kaydetti. Ercan, “Allaha şükür son yıllarda Isparta, Antalya ve Burdur’da birlikte hareket etme anlayışı gelişti” dedi. 3 şehrin üniversitesinin dayanışma içerisinde olması gerektiğini, üniversitelerin ticaret borsasıyla ticaret odalarıyla ve işadamlarıyla birlikte üretim yapması gerektiğini anlatan Ercan, dünyanın teknolojik gelişmeyi tamamlayıp nano teknolojiye geçtiğini, ülkemizde teknolojik gelişmenin tam olarak tamamlanamadığını kaydetti. İzzet Ercan, “Turizm, tarım iyi bir gelir kaynağı ama buradan elde ettiğimiz ürünleri, enerji ve sanayi gibi diğer dallara aktardığımız taktirde bu bölgede gelir kapısı ve kaynakları kapanmayacaktır” dedi.

BÖLGESEL GELİŞİME ÖNEMLİ KATKI SAĞLADI

Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, 10’uncu yaşını kutlayan BAGEV’in devlet sektörü, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle kurduğu bağla bölgenin gelişimine önemli katkı sağladığını söyledi. BAKA’nın kurulmasıyla BAGEV’in işlevinin kalmamış gibi görünebileceğini söyleyen Balcıoğlu, “Ama BAGEV’in BAK’nın çalışmalarına destek olması ve sinerji olması açısından işlevini sürdüreceği kanısındayım. 2023 yılına kadar olan bütün hayallerinin gerçekleştirilmesini ümit ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Antalya Vali Yardımcı Ali Nazım Balcıoğlu, çalışmalarından dolayı Ali Çandır’a plaket takdim etti. Daha sonra misafirlerin katılımıyla BAGEV’in 10’uncu yıl pastası kesildi.

BAGEV 10’UNCU YAŞINI KUTLADI
BAGEV 10’UNCU YAŞINI KUTLADI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 09:46:05
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 10:01:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?